Миколаївська облрада спробувала обмежити права журналістів під час засідання - ІМІ

Миколаївська облрада спробувала обмежити права журналістів під час засідання - ІМІ

16 Квітня 2015
2065
16 Квітня 2015
13:03

Миколаївська облрада спробувала обмежити права журналістів під час засідання - ІМІ

2065
Миколаївська облрада спробувала обмежити права журналістів під час засідання - ІМІ
Миколаївська облрада спробувала обмежити права журналістів під час засідання - ІМІ

16 квітня  прес-служба Миколаївської обласної ради розіслала місцевим ЗМІ так звані нові «правила поведінки для журналістів під час сесії облради», яка вводить низку обмежень для роботи журналістів. Через обурення журналістів, нові правила так і не були введені в дію, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Більш за все представників миколаївських ЗМІ обурив шостий пункт «нових правил»: «Питання обрання голови обласної ради буде закритим, що означає неможливість для журналістів в цей час знаходитись в залі».

 

Як повідомляє ІМІ, журналісти зійшлись на думці, що такі правила пов'язані саме з порядком денним сесії, адже окрім питання обрання нового голови облради на засідання також виноситься питання при визнання Росії країною-агресором, а «ДНР» та «ЛНР» - терористичними організаціями.

 

«Не пам'ятаю, щоб в сесійній залі облради колись виникали якійсь конфлікти з журналістами. Отже, питання все ж таки саме в порядку денному і в тому, які проекти виносяться на розгляд депутатів», - припустила журналістка Катерина Вовченко.

 

Згідно нових правил, які не закріплені жодним рішенням обласної ради, журналістам забороняється також знаходитись на майданчику між рядами в залі і перед сценою, де завжди зазвичай знаходяться журналісти, щоб знімати депутатів як в залі, так і в президіумі.

 

«Прохання телеоператорам прибути раніше і встановити камери у двох проходах між рядами. Встановлювати камери на майданчику між рядами і сценою забороняється», - говориться в пункті чотири нових «правил поведінки журналістів».

 

Власний кореспондент Першого національного в Миколаївській області Вікторія Лакезіна обурилась, яким чином телевізійнику можна працювати з однієї точки в проході. «Або як журналісту дати команду оператору, що знімати, а що ні з заднього ряду? Як зняти так званий загальний план, в сенсі зі сцени в зал? Це як мінімум по роботі ТБ-шників. По суті я взагалі мовчу, ви б там ще загін спеціальний побудували, бажано за колючим дротом», - відреагувала журналістка.

 

В результаті обговорення цього питання в соціальних мережах керівник прес-служби Миколаївської обласної ради Ігор Данилов підтвердив, що такі заходи мають тимчасовий характер і пов'язане саме зі специфікою сесії обласної ради 16 квітня.

 

«Я був і залишаюся прихильником вільної та сильної преси. У мене немає найменшого бажання створювати і відсікати від інших свій пул або вводити акредитацію за всіма правилами. Те, що пропонується, має тимчасовий характер, і дійсно пов'язано зі специфікою сесії - вона буде тривалою і непростою. Не думаю, що щось зможе піти від уваги журналістів», - написав він.

 

Регіональний кореспондент ІМІ повідомляє, що у зв'язку з обуренням журналістів керівництво облради відмовилось від нових правил.

 

ІМІ нагадує, що згідно частини 2 статті 25 Закону України «Про інформацію», журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень та відкриті заходи, які ними проводяться.

 

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що встановлення правил відвідування сесії ad hoc (разових) не передбачене законом, а тому суперечить ч. 2 ст. 19 Конституції. «По-перше, відвідувати сесію за Законом про доступ мають право всі громадяни, а не лише журналісти. По-друге, встановлення правил відвідування сесії ad hoc (разових) не передбачене законом, а тому суперечить ч. 2 ст. 19 Конституції. По-третє, розгляд питання про обрання нового голови в закритому режимі є обмеження доступу до інформації, підстави для якого не зрозумілі», - прокоментував він.

 

Водночас, зауважує пан Головенко, в облради може існувати порядок відвідування сесії не депутатами, якщо вона сама його затвердить (п. 4 ст. 3 ЗУ Про доступ). «Він (порядок відвідування сесії - ред.) може передбачати певні правила перебування у залі, в т.ч. для журналістів, щоби відвідувачі не заважали ходу засідання. Зйомка з одного місця замість ходіння по залу - як на мене, то це пропорційне обмеження, адже журналісти можуть скористатися портативними камерами (наприклад, для зйомки стоячи із задніх рядів) або вести зйомку з балкону», - сказав Роман Головенко.

 

Нагадаємо, у лютому кореспондентку інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Катерину Вовченко та героя її публікації не пустили на особистий прийом громадян прокурора Миколаївської області Володимира Комашко.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду