На VI Пленумі НСКУ представили відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році

На VI Пленумі НСКУ представили відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році

12 Березня 2015
2210
12 Березня 2015
12:58

На VI Пленумі НСКУ представили відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році

2210
На VI Пленумі НСКУ представили відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році
На VI Пленумі НСКУ представили відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році

11 березня на VI Пленумі Національної спілки кінематографістів України було представлено відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році через брак фінансування.

 

До ролика увійшли фрагменти відео кінокартин «Урсус» Отара Шаматава (Україна, Грузія, Болгарія та Німеччина),  «Окупація» Валерія Жерегі (український центр «Інсайтмедіа», Temple Film, Румунія, та молдовська компанія Prim-Plan Studio за підтримки Державного агентства України з питань кіно), «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка (Україна, Італія),  «Толока» Михайла Іллєнка (Україна), «До дідька!» Юрія Речинського (Україна, Австрія), «Моя бабуся Фані Каплан» Альони Дем'яненко (Україна, Франція), «Казка старого мельника» Олександа Ітигілова (Україна), «Максим Оса» Івана Сауткіна (Україна, Польща).

 

Як розповів у коментарі «Детектор медіа» автор ролика - кінорежисер, секретар правління НСКУ Дмитро Томашпольський, його метою було привернути увагу української влади до «вбивства українського кіно».

 

«Ми сподівалися, що на пленум завітає міністр культури В'ячеслав Кириленко. Однак він не прийшов. Спдіваємося, якщо не прямим, то  дотичним способом, цей ролик дійде до нашої влади і її призовують до відповіді. Адже стосовно українського кіно вчинено злочин: зірвані контракти з іншими країнами, ми зганьбилися перед тими студіями інших країн, які повірили в Україну та згодилися брати участь у копродукції»,  - розповів пан Томашпольський.

 

До цих обставин додалися й форс-мажорні: доки виробництво кінофільмів було призупинено,  померли два задіяних у них актори: Віталій Лінецький («Толока», «Гніздо Горлиці» та російський актор Олександр Девотченко, який грав Леніна  у фільмі «Моя бабуся Фаня Каплан».

 

Як акцентував Дмитро Томашпольський, українські студії свої зобов'язання виконали - більшість фільмів знято наполовину, є й відзняті більше половини. «Якщо ці стрічки негайно профінансувати, вони ще можуть вийти», - додає секретар правління НСКУ.

 

Він акцентує: якщо в історії українського кіногалузі раніше були окремі приклади кінопроектів-довгобудів, - «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», «Звичайна справа», то зараз мова йде про 11 кінофільмів, які не було завершено. «Це можна порівняти із масовим убивством», - сказав Дмитро Томашпольський.

 

 

Нагадаємо, в законопроекті № 2147 «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік» немає раніше обіцяного збільшення фінансування національного кінематографу до 130 млн грн. 

 

Натомість зменшено на 150 млн гривень видатки державного бюджету 2015 року на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб.

 

Чинним законом «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено 68 млн 320,9 тис. грн за бюджетною програмою «Створення та розповсюдження національних фільмів, фінансова підтримка державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка"», розпорядником якої є Державне агентство з питань кіно. Це на 6 млн 898,9 тис. грн більше, ніж у державному бюджеті на 2014 рік.

 

Загалом за різними програмами Держкіно в держбюджеті на 2015 рік передбачено 75 млн 696,1 тис. грн, що на 8 млн 52 тис. грн більше, ніж у держбюджеті-2014. 

 

На виробництво фільмів в Україні у 2015 році необхідно 300,5 млн грн із державного бюджету.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду