Кінематографісти закликають Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги

Кінематографісти закликають Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги

22 Грудня 2014
5815
22 Грудня 2014
15:58

Кінематографісти закликають Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги

5815
Кінематографісти закликають Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги
Кінематографісти закликають Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги

На виробництво фільмів в Україні у 2015 році необхідно 300,5 мільйонів гривень із державного бюджету. Про це йдеться у зверненні до Кабінету міністрів ініціативної групи кінематографістів на чолі з кінорежисером Михайлом Іллєнком та продюсером Володимиром Філіпповим, у якому киномитці закликають владу не економити бюджетні витрати за рахунок національного кінематографа, при формуванні державного бюджету перебачити належне його фінансування і не скасовувати пільги, передбачені для кіновиробників.

 

Підписи у відкритому листі до Уряду зазначили також голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, кінознавець Олександр Шпилюк кінорежисер Мирослав Слабошпицький, кінорежисер та оператор Валентин Васянович та інші представники кіногалузі.

 

Як зазначається у зверненні, державним бюджетом на 2014 рік (із відповідними змінами) на кіновиробництво було передбачено лише 57 млн. грн., з яких станом на 27 листопада поточного року фактично профінансовано менше половини - 23,7 млн. грн., що складає 1,5 мільйони доларів. Для порівняння, у Росії виробництво фільму «Сонячний удар» Нікіти Міхалкова обійшлось у 24 мільйони доларів.

 

«Такі обсяги фінансування для створення та розповсюдження національних фільмів означають не тільки нову фазу нищення українського кінематографа і відкидання галузі на 15 років назад, а й цілком прогнозовану поразку України в інформаційній війні з північним агресором», - переконані автори листа.

 

На їхню думку  300,5 млн грн. необхідні для того, аби кіно процес в Україні не зупинився.

 

Серед пріоритетних  заходів вони вбачають такі:

 

- технічну організацію роботи пересувних агітаційних груп (кінопересувних установок) у місцях загострення кризових ситуацій;

 

- формування українського культурного середовища та захист інформаційного простору;

 

-​  завершення вже запущених проектів та започаткування виробництва нових фільмів;

 

-​ стабільний вихід національних фільмів в український кінопрокат та демонстрація їх по телебаченню протягом 2015-2017 років;

 

-​  створення фільмів у копродукції з європейськими країнами, що сприятиме покращенню іміджу України за кордоном та інтеграції України в європейський культурний простір;

 

-​ заміну ворожого пропагандистького російського продукту на телебаченні та кіноекранах українськими фільмами вже у другій половині 2015 року;

 

- здійснення системної інформаційної підтримки вітчизняного кіно в телевізійному ефірі, в Інтернеті, в ЗМІ;

 

-​ системну участь українських стрічок в престижних міжнародних фестивалях.

 

«Під час Революції Гідності і боротьби з зовнішньою агресією на Сході і Півдні країни українські кінематографісти були у перших рядах, а  зброєю стало їх професійне знаряддя - камера. Саме кадри, відзняті ними, зокрема, в рамках проекту "Вавилон'13 ", надихали та вселяли надію в мільйони людей, які творили історію. Кіноапарат у вмілих руках - це зброя, потужніша за атомну бомбу», - акцентується у зверненні.

 

З повним текстом звернення можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5815
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду