Аласанія: Якщо правки Томенка до закону про Суспільне мовлення будуть прийняті, мені там робити нічого

Аласанія: Якщо правки Томенка до закону про Суспільне мовлення будуть прийняті, мені там робити нічого

13 Січня 2015
6530
13 Січня 2015
19:46

Аласанія: Якщо правки Томенка до закону про Суспільне мовлення будуть прийняті, мені там робити нічого

6530
Аласанія: Якщо правки Томенка до закону про Суспільне мовлення будуть прийняті, мені там робити нічого
Аласанія: Якщо правки Томенка до закону про Суспільне мовлення будуть прийняті, мені там робити нічого

Якщо правки народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Миколи Томенка до законопроекту про Суспільне мовлення будуть прийняті Верховною Радою, генеральний директор Національної телерадіокомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія сумнівається, що зможе лишитися на своїй посаді у якості очільника створюваного Суспільного мовника. Про це він заявив в прямому ефірі «Громадського ТВ».

 

«Я не приходив працювати на державне телебачення, і не буду цього робити. Є компроміси, на які я не піду», - зазначив Зураб Аласанія.

 

На питання ведучої Христини Бондаренко, чи втручається в діяльність канала влада, Зураб Аласанія відповів, що це неможливо.

 

Водночас він повідомив, що нещодавно в Житомирі єдиним журналістом, який спитав Президента України, скільки коштувала демонстрація військової техніки, був кореспондент Першого національного. «Після цього ми бачимо реакцію фракції БПП у Верховній Раді», - резюмував пан Аласанія.

 

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. 

 

10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України». Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», «Про приватизацію державного майна», «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення.

 

Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 «Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)», яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо.

 

26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком.

 

26 грудня рух «Стоп цензурі!», медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій («Центр UA», ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка.

 

29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект.

 

12 січня рух «Стоп цензурі!» вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

«Суспільне мовлення»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6530
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Байда
3389 дн. тому
Варто зрозуміти те, що каже Аласанія, а не дефалакувати виразами: бо так сказав Томенко. Пане Миколо, так прості працівники ОДТРК отримують невеликі гроші, однак генеральний директор майже 10 тисяч грн., заступники 6-8 тисяч (залежно від стажу). Офіційно!... До речі, хто з гендиректорів піднімав перед робочою групою щодо створення сусп.ТБ питання про умови оплати праці в НСТРУ? Але йдеться про інше: серед фахівців повинна бути дискусія: що робити з ОДТРК, яке за часів Януковича повністю вижило з розуму, ставши на рейки пропаганди шоденного "покращення", зливним каналом для сюжетів із УТР про "великого і розумного" державотворця Вітька Єнакіївського та "фашизоїдну опозицію". Було? Було! І як із такими напрацюваннями йти до стандартів європейського суспільного мовлення?! Це чомусь нікого не хвилює, простіше волати: крадуть державне телерадіомовлення. А можливо, варто просто прочитати Закон і зміни до нього?! І ще, значно приємніше буде дивитися дубльовані українською польські серіали ( бо є людянішими, добрішими), ніж російські. А чому відсутні наші? Якщо запрацює Закон , то, сподіваємось, з часом відродиться Укртелефільм, який держава за 20 років занедбала нанівець.
Микола
3389 дн. тому
«Я не приходив працювати на державне телебачення, і не буду цього робити. Є компроміси, на які я не піду», - зазначив Зураб Аласанія. А в Харкові якимТБ керував цей пан? Закупив для суспільного польські серіали (?!), фільми про природу і хоче цим завоювати рейтинг "больше, чем у всех". Роздаючи інтерв*ю направо і наліво жодного слова про умови оплати праці. Знову тикатимуть у конвертах зарплати. Він же знає чудово, які копійки отримують в НТКУ і ОДТРК.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3390 дн. тому
Зураб Аласанія назвав польського журналіста мерзотою, звинувативши у розпалюванні ворожнечі за бажання чути на УТ українські пісні http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/27245 «Українське товариство» польського Любліна поскаржилось Яценюку на гендиректора НТКУ Зураба Аласанію. Вимагають звільнення http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/27262
дуфалак
3390 дн. тому
Це про Зураба казав Томенко, що 1-й канал крутить індійські фільми з російським дубляжем? Для цього Суспільне ТБ створюється?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду