Голова НМПУ закликав кримських депутатів відмовитися від порушень прав журналістів

Голова НМПУ закликав кримських депутатів відмовитися від порушень прав журналістів

13 Березня 2014
3465
13 Березня 2014
15:03

Голова НМПУ закликав кримських депутатів відмовитися від порушень прав журналістів

3465
Голова НМПУ закликав кримських депутатів відмовитися від порушень прав журналістів
Голова НМПУ закликав кримських депутатів відмовитися від порушень прав журналістів

Голова незалежної медіапрофспілки (НМПУ) Юрій Луканов на прес-конференції в Сімферополі заявив, що документ, за яким журналістам потрібно буде акредитуватись у Верховній Раді Криму для роботи на виборчих округах, є нелегітимним і таким, що порушує права журналістів. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

На думку голови медіапрофспілки, сам цей документ про порядок акредитації обмежує права журналістів, а пункт, відповідно до якого журналіст бере зобов'язання не поширювати негативну інформацію, взагалі є виявом цензури.

 

«Автори цього документу створили ситуацію, коли більшість журналістів муситиме працювати нелегально, а це значить, що вони зможуть стати жертвою сваволі як з боку чиновників, так і з боку цивільних осіб, котрі вже зараз беруть участь у порушеннях прав журналістів», - додав пан Луканов.

 

Також Юрій Луканов закликав політичних діячів Криму не псувати собі репутацію  і відкликати вищезгаданий документ.

 

Голова НМПУ заявив, що на півострові безпрецедентно нехтують  правами журналістів. Він навів підрахунки Інституту масової інформації (ІМІ), згідно з якими в середньому щодня після початку кризи були 4,5 випадки порушення прав журналістів, від простого перешкоджання зйомкам до викрадення і побиття.

 

Юрій Луканов також запевнив, що медіапрофспілка не має намірів полишати понад двадцять  членів своєї організації в Криму напризволяще.

 

«Завтра прибуває наш юрист, він збиратиме і систематизуватиме інформацію. Всі колеги, чиї права порушено, можуть дати свідчення йому. Ми вживемо заходів, щоб ці данні були використані для захисту журналістів і зменшення кількості перешкоджань журналістській професійній діяльності», - сказав очільник НМПУ.

 

Нагадаємо, 11 березня організатори так званого «загальнокримського референдуму» 16 березня затвердили порядок акредитації ЗМІ для висвітлення ходу голосування. Щоб потрапити на дільниці кримського «референдуму»,  журналісти мають акредитовуватись.

 

Як писала «Детектор медіа», ІМІ з початку російської окупації Криму зафіксував щонайменше 62 випадки грубих порушень свободи слова на півострові. Про це свідчать дані ІМІ, опубліковані на сайті організації. «Детектор медіа» також стежить за дотриманням прав журналістів у Криму та фіксує випадки порушення свободи слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3465
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду