У Криму оголосили порядок акредитації ЗМІ на «референдум» – він суперечить українському законодавству

У Криму оголосили порядок акредитації ЗМІ на «референдум» – він суперечить українському законодавству

12 Березня 2014
6026
12 Березня 2014
13:57

У Криму оголосили порядок акредитації ЗМІ на «референдум» – він суперечить українському законодавству

6026
Щоб потрапити на дільниці кримського «референдуму», журналісти мають акредитовуватися
У Криму оголосили порядок акредитації ЗМІ на «референдум» – він суперечить українському законодавству
У Криму оголосили порядок акредитації ЗМІ на «референдум» – він суперечить українському законодавству

11 березня організатори так званого «загальнокримського референдуму» 16 березня затвердили порядок акредитації ЗМІ для висвітлення ходу голосування. Відповідно до порядку, прес-центр Верховної ради Криму почав акредитацію представників ЗМІ. Про це повідомляє прес-служба кримського парламенту.

 

Відповідно до цього порядку, акредитації для висвітлення ходу голосування підлягають ЗМІ та інформаційні агенції, зареєстровані у встановленому законом порядку. Акредитація здійснюється Комісією Автономної Республіки Крим з проведення загальнокримського референдуму з метою висвітлення ходу голосування та діє на час проведення голосування.

 

Заявки на акредитацію подаються до прес-центру Верховної ради АР Крим до 13 березня будь-якими засобами зв'язку на офіційному бланку редакції ЗМІ за підписом керівника, завіреному печаткою.

 

До заявки має додаватися завірена печаткою копія свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ або копія ліцензії на мовлення. У заявці слід вказати повну назву ЗМІ, засновника або видавців, місцезнаходження редакції, регіон поширення, номери робочих телефонів і факсу, ПІБ керівника ЗМІ, контактний телефон, ПІБ, посада, паспортні дані та номер контактного телефону журналіста, технічна апаратура, що буде використовуватися журналістом. До розгляду не прийматимуть заявки, які не міститимуть цієї інформації.

 

Рішення про акредитацію ЗМІ прийматиме Комісія АР Крим з проведення загальнокримського референдуму на підставі заявки до 13 березня. Акредитація здійснюється шляхом видачі індивідуальних посвідчень акредитації.

 

Відповідно до порядку, журналіст акредитованого ЗМІ має право проводити аудіо-, відео-, кіно- або фотозйомку на дільниці для голосування під час проведення голосування, користуватися технічною апаратурою. Водночас журналіст зобов'язаний об'єктивно інформувати аудиторію свого ЗМІ про хід голосування, у своїй діяльності використовувати документально підтверджені факти, дотримуватися норм журналістської етики, а також «не поширювати матеріалів негативного характеру».

 

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай наголошує, що вказаний порядок акредитації суперечить українському законодавству і загалом є нелегітимним. «Враховуючи, що кримський референдум є нелегітимним, усе, що відбувається в його контексті, також не може мати легітимності», - каже він.

 

Пан Розкладай нагадує, що за українським законодавством акредитація є правом, а не обов'язком, відтак, недопуск журналіста на захід без акредитації є порушенням законодавства. Також українська виборча практика передбачає допуск представників ЗМІ на дільниці без додаткової акредитації. Для представників ЗМІ на виборах доступні всі приміщення в дільницях, за винтком службових.

 

«Очевидно, що кримська влада керується власними уявленнями, а не українським законодавством», - констатує юрист Інституту медіа права.

 

Крім того пана Розкладая здивувала вимога до журналістів «не поширювати матеріалів негативного характеру», адже «негативний» - це оціночне судження, за поширення такої інформації акредитації не позбавляють.

 

Наводимо повний текст повідомлення прес-служби Верховної ради Криму про порядок акредитації ЗМІ на «референдум» мовою оригіналу:

 

 

«Утвержден Порядок аккредитации СМИ для освещения хода голосования на общекрымском референдуме 16 марта

 

Комиссия по проведению общекрымскому референдума утвердила Порядок аккредитации СМИ для освещения хода голосования на общекрымском референдуме 16 марта, согласно которому пресс-центр Верховного Совета начинает аккредитацию представителей СМИ.

 

Заявки на аккредитацию СМИ подаются в пресс-центр Верховной Рады Автономной Республики Крым до 13 марта 2014 года любыми средствами связи на официальном бланке редакции СМИ за подписью руководителя, заверенной печатью.

 

К заявке прилагаются:

 

заверенная печатью копия свидетельства о государственной регистрации СМИ или копия лицензии на вещание аудиовизуального средства массовой информации;

 

полное наименование СМИ, его учредитель или издатели, местонахождение редакции СМИ, регион распространения, номера рабочих телефонов и факса, фамилия, имя, отчество руководителя СМИ, контактный телефон;

 

фамилия, имя, отчество, занимаемая должность, паспортные данные (номер, серия, кем и когда выдан), номер контактного телефона журналиста аккредитуемого СМИ;

 

техническая аппаратура, которая будет использоваться журналистом аккредитованного СМИ для выполнения профессиональных обязанностей;

 

Заявка на аккредитацию, поданная с нарушением настоящего Порядка, к рассмотрению не принимается.

 

По всем вопросам получения аккредитации обращайтесь в пресс-центр Верховного Совета Автономной Республики Крым по телефонам:

+38 (0652) 544 120;

+38 (0652) 544 190

+380504808708

+380504969957

или по e-mail:

rukpress@rada.crimea.ua

presscenter@rada.crimea.ua

 

Пресс-центр Верховного Совета АРК

 

Порядок

аккредитации средств массовой информации

для освещения хода голосования на общекрымском референдуме

16 марта 2014 года

 

1. Аккредитация средств массовой информации (далее - аккредитация СМИ) для освещения хода голосования на общекрымском референдуме 16 марта 2014 года подлежат средства массовой информации, информационные агентства, зарегистрированные в установленном законом порядке.

 

2. Аккредитация СМИ осуществляется Комиссией Автономной Республики Крым по проведению общекрымского референдума в целях освещения хода голосования.

 

3.. Аккредитация СМИ действует на время проведения голосования.

 

4. Заявки на аккредитацию СМИ подаются в пресс-центр Верховной Рады Автономной Республики Крым на официальном бланке редакции СМИ за подписью руководителя, заверенной печатью. Заявка на аккредитацию подается любыми средствами связи.

 

К заявке прилагается заверенная печатью копия свидетельства о государственной регистрации СМИ или копия лицензии на вещание аудиовизуального средства массовой информации.

 

В заявке указываются:

- полное наименование СМИ, его учредитель или издатели, местонахождение редакции СМИ, регион распространения, номера рабочих телефонов и факса, фамилия, имя, отчество руководителя СМИ, контактный телефон;

- фамилия, имя, отчество, занимаемая должность, паспортные данные (номер, серия, кем и когда выдан), номер контактного телефона журналиста аккредитуемого СМИ;

- техническая аппаратура, которая будет использоваться журналистом аккредитованного СМИ для выполнения профессиональных обязанностей;

 

5. Заявка на аккредитацию, поданная с нарушением пункта 4 настоящего Порядка, к рассмотрению не принимается.

 

6. Решение об аккредитации СМИ принимается Комиссией Автономной Республики Крым по проведению общекрымского референдума на основании поданной через пресс-центр Верховной Рады Автономной Республики Крым заявки до 13 марта 2014 года.

 

7. Запись об аккредитации СМИ заносится в Журнал аккредитации средств массовой информации  для освещения проведения общекрымского референдума 16 марта 204 года.

 

8. Аккредитация СМИ осуществляется путем выдачи индивидуальных удостоверений аккредитации.

 

9. Журналист аккредитованного СМИ имеет право:

- проводить аудио-, видео-, кино- или фотосъемку на участке для голосования на общекрымском референдуме во время проведения голосования;

- пользоваться технической аппаратурой, необходимой для проведения аудио-, видео-, кино- или фотосъемки.

 

10. Журналист аккредитованного СМИ обязан:

- объективно информировать аудиторию своего СМИ о ходе голосования;

- в своей профессиональной деятельности использовать документально подтвержденные факты, соблюдать общепризнанные нормы журналистской этики, а также не распространять материалы негативного характера».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду