Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру

Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру

7 Березня 2014
4921

Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру

4921
Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру
Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру

6  березня головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров повідомив про своє звільнення через цензуру, яка запроваджується у виданні. Про це пан Акадиров написав на своїй сторінці у Facebook.

 

Головред «Аргументы недели - Крым» повідомив, що причини його звільнення пов'язані із втручанням у редакційну політику видання його власників.

 

«Серед причин мого звільнення стали ультиматум згори, порушення засновником домовленостей про невтручання в редакційну політику, а також факти відвертої цензури в подачі тих чи інших матеріалів, які з'явились останніми днями. Насамперед це торкнулося висвітлення теми присутності в Криму російських військових, в яких керівництво видання бачило мало не миротворців , і діяльності новоствореного тандему Константинов -Аксьонов», - пише пан Акадиров.

 

Заїр Акадиров також зауважив, що його спроби говорити з керівництвом видання не мали успіху, натомість йому погрожували закрити кримську та керченську редакції «Аргументы недели-Крым».

 

«Мої спроби достукатися до керівництва з пропозицією обговорити в колективі ситуацію, що склалася,... не увінчалися успіхом. Навпаки, відповіддю стала вкрай негативна реакція, аж до істеричних заяв з набором образ у присутності співробітників. Її підсумком став ультиматум на мою адресу: або я пишу заяву про звільнення, або буде піднято питання про закриття кримської і керченської редакцій...», - пояснює звільнений головред.

 

Як відзначив пан Акадиров, за 2,5 роки існування «Аргументы недели - Крым» видання увійшло до числа лідерів серед кримських інтернет-видань. За його даними 2 березня 2014 стало рекордним для ресурсу - 173586 унікальних відвідувачів та майже 500 тис. переглядів.

 

Далі «Детектор медіа» подає повідомлення Заїра Акадирова повністю:

 

«У зв'язку з екстраординарною ситуацією», що  склалася в «Аргументы недели-Крым» я залишаю посаду головного редактора, на якій пропрацював з моменту заснування інтернет-видання.

 

Серед причин мого звільнення стали ультиматум згори, порушення засновником домовленостей про невтручання в редакційну політику, а також часті факти відвертої цензури в подачі тих чи інших матеріалів, які з'явились останніми днями. Насамперед це торкнулося висвітлення теми присутності в Криму російських військових, в яких керівництво видання бачило мало не миротворців , і діяльності новоствореного тандему Константинов-Аксьонов.

 

Мої спроби достукатися до керівництва з пропозицією обговорити в колективі ситуацію, що склалася, яка, на мій погляд, була абсолютно не здоровою, не увінчалися успіхом. Навпаки, відповіддю стала вкрай негативна реакція, аж до істеричних заяв з набором образ у присутності співробітників. Її підсумком став ультиматум на мою адресу: або я пишу заяву про звільнення, або буде піднято питання про закриття кримської і керченській редакцій «Аргументы недели».

 

Не приховую, що в умовах неприйнятної для мене жорсткої цензури (самовільна зміна текстів і заголовків, видалення матеріалів і републікування пропагандистських статей без відома головного редактора), поява якої збігається з присутністю на території півострова «військових важливих людей», як один з варіантів вирішення виниклого конфлікту інтересів розглядав своє звільнення з потиском рук - без образ і скандалів, як, загалом - то, це і було на попередніх місцях роботи (газети «Полуостров», «События», «КоммерсантЪ-Украина»). Однак озвучені на планірці умови, а по суті - шантаж, при якому загроза звільнення нависла над усіма працівниками редакцій в Сімферополі та Керчі, фактично визначили подальший розвиток подій.

 

А тепер про приємне. За 2,5 роки існування «Аргументы недели-Крым» увійшли до числа лідерів серед кримських інтернет-видань з доброю часткою постійних читачів. 2 березня 2014 стало рекордним для нас - 173586 унікальних відвідувачів (дані Яндекс.Метрики ) при майже 500 тис. переглядів . За час роботи проекту нас полюбили і зненавиділи багато , а такі персонажі кримської влади, як Бурлаков, Іоффе, Волченко і Хаялієв до нашого проекту ставилися з особливим трепетом.

 

Все це вдалося досягти завдяки цікавим матеріалами зі своїм почерком в подачі і злагодженій роботі прекрасного колективу - без вказівок згори. Анна Андрієвська , Дар'я Хорішко , Юлія Мархоцька, Станіслав Юрченко, Маруся Педоренко, Дар'я Сплюхіна, Надія Дацюк, Алім Велієв, Павло Скабичевский, вся керченська редакція на чолі з Оленою Юрченко висловлюю вам щиру вдячність за вашу роботу, за вашу чесність, принциповість і об'єктивність. З вами було здорово!

 

Пам'ятайте: добро і правда завжди перемагають. Тримайтеся!».

 

Нагадаємо, новий уряд Криму, очолюваний нелегітимним прем'єр-міністром Сергієм Аксьоновим, обмежує професійні права журналістів низки українських ЗМІ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», за останні кілька днів Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував у Криму 20 випадків перешкоджання журналістській діяльності, DDoS-атак на місцеві сайти, залякування операторів місцевих телеканалів з боку озброєних чоловіків у масках.

 

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) висловив свою стурбованість перешкоджанням журналістській діяльності у Криму.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) занепокоєні подіями в Криму та умовами, в яких зараз працюють представники ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду