detector.media
07.03.2014 12:29
Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру
Головред «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров звільнився через проросійську цензуру

6  березня головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров повідомив про своє звільнення через цензуру, яка запроваджується у виданні. Про це пан Акадиров написав на своїй сторінці у Facebook.

 

Головред «Аргументы недели - Крым» повідомив, що причини його звільнення пов'язані із втручанням у редакційну політику видання його власників.

 

«Серед причин мого звільнення стали ультиматум згори, порушення засновником домовленостей про невтручання в редакційну політику, а також факти відвертої цензури в подачі тих чи інших матеріалів, які з'явились останніми днями. Насамперед це торкнулося висвітлення теми присутності в Криму російських військових, в яких керівництво видання бачило мало не миротворців , і діяльності новоствореного тандему Константинов -Аксьонов», - пише пан Акадиров.

 

Заїр Акадиров також зауважив, що його спроби говорити з керівництвом видання не мали успіху, натомість йому погрожували закрити кримську та керченську редакції «Аргументы недели-Крым».

 

«Мої спроби достукатися до керівництва з пропозицією обговорити в колективі ситуацію, що склалася,... не увінчалися успіхом. Навпаки, відповіддю стала вкрай негативна реакція, аж до істеричних заяв з набором образ у присутності співробітників. Її підсумком став ультиматум на мою адресу: або я пишу заяву про звільнення, або буде піднято питання про закриття кримської і керченської редакцій...», - пояснює звільнений головред.

 

Як відзначив пан Акадиров, за 2,5 роки існування «Аргументы недели - Крым» видання увійшло до числа лідерів серед кримських інтернет-видань. За його даними 2 березня 2014 стало рекордним для ресурсу - 173586 унікальних відвідувачів та майже 500 тис. переглядів.

 

Далі «Детектор медіа» подає повідомлення Заїра Акадирова повністю:

 

«У зв'язку з екстраординарною ситуацією», що  склалася в «Аргументы недели-Крым» я залишаю посаду головного редактора, на якій пропрацював з моменту заснування інтернет-видання.

 

Серед причин мого звільнення стали ультиматум згори, порушення засновником домовленостей про невтручання в редакційну політику, а також часті факти відвертої цензури в подачі тих чи інших матеріалів, які з'явились останніми днями. Насамперед це торкнулося висвітлення теми присутності в Криму російських військових, в яких керівництво видання бачило мало не миротворців , і діяльності новоствореного тандему Константинов-Аксьонов.

 

Мої спроби достукатися до керівництва з пропозицією обговорити в колективі ситуацію, що склалася, яка, на мій погляд, була абсолютно не здоровою, не увінчалися успіхом. Навпаки, відповіддю стала вкрай негативна реакція, аж до істеричних заяв з набором образ у присутності співробітників. Її підсумком став ультиматум на мою адресу: або я пишу заяву про звільнення, або буде піднято питання про закриття кримської і керченській редакцій «Аргументы недели».

 

Не приховую, що в умовах неприйнятної для мене жорсткої цензури (самовільна зміна текстів і заголовків, видалення матеріалів і републікування пропагандистських статей без відома головного редактора), поява якої збігається з присутністю на території півострова «військових важливих людей», як один з варіантів вирішення виниклого конфлікту інтересів розглядав своє звільнення з потиском рук - без образ і скандалів, як, загалом - то, це і було на попередніх місцях роботи (газети «Полуостров», «События», «КоммерсантЪ-Украина»). Однак озвучені на планірці умови, а по суті - шантаж, при якому загроза звільнення нависла над усіма працівниками редакцій в Сімферополі та Керчі, фактично визначили подальший розвиток подій.

 

А тепер про приємне. За 2,5 роки існування «Аргументы недели-Крым» увійшли до числа лідерів серед кримських інтернет-видань з доброю часткою постійних читачів. 2 березня 2014 стало рекордним для нас - 173586 унікальних відвідувачів (дані Яндекс.Метрики ) при майже 500 тис. переглядів . За час роботи проекту нас полюбили і зненавиділи багато , а такі персонажі кримської влади, як Бурлаков, Іоффе, Волченко і Хаялієв до нашого проекту ставилися з особливим трепетом.

 

Все це вдалося досягти завдяки цікавим матеріалами зі своїм почерком в подачі і злагодженій роботі прекрасного колективу - без вказівок згори. Анна Андрієвська , Дар'я Хорішко , Юлія Мархоцька, Станіслав Юрченко, Маруся Педоренко, Дар'я Сплюхіна, Надія Дацюк, Алім Велієв, Павло Скабичевский, вся керченська редакція на чолі з Оленою Юрченко висловлюю вам щиру вдячність за вашу роботу, за вашу чесність, принциповість і об'єктивність. З вами було здорово!

 

Пам'ятайте: добро і правда завжди перемагають. Тримайтеся!».

 

Нагадаємо, новий уряд Криму, очолюваний нелегітимним прем'єр-міністром Сергієм Аксьоновим, обмежує професійні права журналістів низки українських ЗМІ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», за останні кілька днів Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував у Криму 20 випадків перешкоджання журналістській діяльності, DDoS-атак на місцеві сайти, залякування операторів місцевих телеканалів з боку озброєних чоловіків у масках.

 

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) висловив свою стурбованість перешкоджанням журналістській діяльності у Криму.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) занепокоєні подіями в Криму та умовами, в яких зараз працюють представники ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY