Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні

Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні

4 Грудня 2013
3327

Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні

3327
Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні
Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) та Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) заявляють про своє глибоке обурення надзвичайно жорстокими нападами українських спецпідрозділів  на журналістів, які висвітлювали масові протести в Києві. Про це інформує Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) з посиланням на слова керівників МФЖ і ЄФЖ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час подій на євромайданах в Україні 30 листопада і 1 грудня від дій українських спецпризначенців постраждали понад 50 журналістів. Як зазначається у заяві МФЖ і ЄФЖ, більшість журналістів постраждали у неділю, 1 грудня, коли демонстрації у Києві досягли найбільших масштабів.

 

Десятки украиїнських та закордонних журналістів були атаковані, а їх професійне обладнання було пошкоджене під час висвітлення протестів. У заяві МФЖ і ЄФЖ йдеться,  що декілька репортерів отримали переломи кісток і рани на голові від ударів каміння, а також застосування світлошумових гранат. Федерації журналістів звертають увагу, що працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт і те, що вони ідентифікували себе саме як журналістів.

 

Серед постраждалих журналістів - Олександр Перевозник, фотограф інформагентства «ЛІГАБізнесІнформ», якого побив працівник спецпідрозділу, не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор каналу Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу, не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «Преса», та багато інших.

 

«Просто жахливо було побачити таке широкомасштабне насильство щодо журналістів та відверту зневагу до їх життя та прав», - заявив президент МФЖ Джим Бумела.

 

Він також закликав уряд України взяти під контроль дії міліції і вимагає гарантії того, що напади на журналістів будуть розслідувані і винуватців буде покарано.

 

«За допомогою даного звернення ми висловлюємо слова підтримки нашим організаціям - членам з України - Незалежній медіапрофспілці України (НМПУ) та Національній спілці журналістів України (НСЖУ), та висловлюємо солідарність з усіма працюючими у медіасфері у цей трагічний період. Ми закликаємо уряд країни контролювати дії власної міліції і гарантувати, що ці жорстокі напади будуть належним чином розслідувані, а винуватці постануть перед судом», - сказав пан Бумела.

 

Масові напади на журналістів в Україні МФЖ і ЄФЖ розціють як спроби залякати журналістів і як наступ на свободу слова.

 

«Ми надто обурені тим рівнем насильство проти журналістів, які висвітлювали події в Україні, - заявив президент ЄФЖ Могенс Блічер-Б'єррегард.  - Нам зрозуміло, що це було спробою використати страх і насильство, щоб залякати ЗМІ в Україні та знищити свободу слова. До такого не можна ставитися толерантно, і ми вимагаємо захисту свободи слова та безпеки журналістів у країні». 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», інформаційне агентство «ЛІГАБізнесІнформ» організувало ініціативну групу юристів, яка має на меті притягнути до відповідальності  правоохоронців, винних у побитті представників засобів масової інформації 1 грудня на вулиці Банковій, поблизу Адміністрації Президента.

 

Юристи закликали усіх журналістів, які постраждали 1 грудня, звертатись до агентства, і обіцяли надати консультації та організувати юридичний супровід їх справ у суді.  За їх інформацією, станом на сьогодні лише четверо з  більш як 50 постраждалих співробітників ЗМІ готові брати участь у такому процесі. Ольга Чібісова зазначає, що  журналісти не вірять, що можливо залучити до відповідальності винних осіб, і тому не хочуть захищати свої права.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3327
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду