Понад 50 журналістів постраждали під час роботи на євромайданах (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

2 Грудня 2013
33869

Понад 50 журналістів постраждали під час роботи на євромайданах (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

33869
Понад 50 журналістів постраждали під час роботи на євромайданах (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві.

 

Перші дані про утиски представників ЗМІ зібрали користувачі соцмереж. Так, медіатренер, блогерка «Детектор медіа» Зоя Казанжи склала перелік фотокореспондентів і журналістів. Ці та інші дані наводимо у переліку нижче:

 

1. Журналіст «Громадського телебачення» Дмитро Гнап  побитий тітушками у Маріїнському парку у Києві.

2. Оператора «Громадського телебачення»   Якова Любчича побили тітушки в Маріїнському парку. Йому розбили камеру і відібрали флешки.

3. Журналістку 5-го каналу Наталію Жижко закидали камінням в Маріїнському парку.

4. Оператора 5-го каналу Юрія Усіка закидали під час зйомки камінням і Маріїнському парку.

5. Фотограф Reuters Гліб Гараніч - розбита голова внаслідок нападу «Беркута».

6. Журналіст інформаційного агенства «Поряд з вами» Дмитро Пріхно - розбито голову внаслідок нападу міліціонерів, попри наявність журналістського бейджа.

7. Оператор Euronews Роман Купріянов. Під час зйомок на Банковій не послухав наказу беркутівців припинити зйомку, і ті почали його бити. Внаслідок отриманих травм журналіст отримав струс мозку, забої грудної клітки і пальців.

8. Польський журналіст Павел Пеньонжек (Pawel Pieniążek). Під час висвітлення подій біля Адміністрації президента йому дісталося від беркутівців що найменше 10 ударів по голові.

9. Фотожурналіст «ЛІГАБізнесІнформ» Олександр Перевозник. Під час висвітлення сутичок на Банковій зазнав жорстокого нападу блисько 8-ми спецназівців. Попри те, що він заявляв, що є працівником ЗМІ, ті били його по голові і понівечили камеру.

10. Журналіст «Українського тижня» Валерія Бурлакова. Під час роботи на Банковій у неї під ногами вибухнула шумова граната, журналістці викликали швидку.

11. Журналіст «Української правди» та «Громадського телебачення» Мустафа Найєм. На Банковій йому було завдано удару по голові. Крім того, він зазнав газової атаки.

12. LB.UA Макс Левін. Зйомки на Банковій завершилися для нього гематомами та сильними забоями.

13. Данський журналіст Йоханнес Вамберг Андерсен. У ніч на 30 листопада після розгону київського євромайдану міліція перешкоджала вести йому відеозйомку та завдавала ударів по голові.

14. Головний редактор газети «20 хвилин» з Житомира Влад Пучич.

15. Журналіст AFP Сергій Супинський під час висвітлення євромайдану у Києві отримав травми ніг.

16. Фотокореспонден Insider Максим Кудимець. Беркутівці завдавали ударів йому, а також свідомо нищили фотокамеру;

17. Журналіст Associated Press Сергій Чузавков - шпиталізовано з травмою голови після зіткнень мітингувальників з міліцією в Києві, йому влучив камінь в обличчя;

18. Журналіст «Української правди» Дмитро Ларін. Співробітник «Беркута» не зважав на помаранчевий жилет, зірвав із нього бейдж преси та завдав ударів;

19. Фотограф Анатолій Степанов - йому силовики розбили голову і зламали руку - попри те, що він заявляв, що є журналістом;

20. Фотокореспондент Іван Чернічкін отримав поранення ноги від шумової гранати на вулиці Банковій.

21. Оператор Олександр Заклецький побитий міліцією;

22. Антон Чернишов з Незалежної медіапрофспілки - побитий, відібрана і розбита вщент камера.

23. Журналіст телепрогами «Гроші» Денис Данько отримав травму голови.

24. Оператор 5-го каналу Іван Наконечний зазнав стусанів спецназівців, які під час масової акції тягли його по землі та намагалися перекинути через огорожу.

25. Кореспондент «Українського тижня» Станіслав Козлюк постраждав під час сутички біля Кабміну 24-го листопада. Його побив представник спецпідрозділу «Беркут».

26. Журналістка і співзасновниця медіапорталу діаспори Vidia Наталія Фігель (Чикаго). Під час мирної акції на підтримку євроінтеграції на неї напав невідомий чоловік і намагався розбити камеру.

27. Ярослав Галата, «Демократична Україна» - під ногами вибухнула граната, подряпини.

28. Фотограф сайту «Житомир.інфо» Михайло Загорський - на Банковій отримав дубинкою по обличчю, розсічена вилиця, надавали першу допомогу у швидкій. Знімав, стоячи на підвіконні, побачив, як б'ють операторів і фотографів, зістрибнув з підвіконня і намагався втікти, показував журналістське посвідчення і кричав, що журналіст, посвідчення вибили з рук, отримав дубинкою.

29. Кореспондент видання «Коментарі» Дмитро Качура - йому в спину кинув камінь боєць «Беркута».

30. Журналіст «Українських новин» Євген Головатюк - втратив свідомість під АП після того, як йому під ноги кинули світлошумову гранату, допомогу надали на місці.

31. Олег Хаврук, заступник головного редактора Comments.ua - розбита голова (накладено шви), забої руки та спини від нападу «Беркута» на розі вулиць Банкової та Інститутської.

32. Постраждав фотограф Європейського прес-фотоагентства ЕПА Сергій Долженко.

33. Євген Фельдман, «Новая газета», Москва - влучили каменем біля пам'ятника Леніну.

34. Головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов - розбита голова, відкита черепно-мозкова травма, перебуває в лікарні швидкої допомоги.

35. Емін Калантаров, LifeNews, Москва - беркутівці пошкодили йому руку та розбили камеру.

36. Сергій Полежака, фрілансер - били по руках і камері, пошкодили об'єктив.

37. Євген Малолєтка, фотокор УНІАН - зламано руку, розбито об'єктив, розтоптано спалах, за його словами, його били спеціально, знаючи, що він журналіст.

38. Ігор Волосянкін, сайт uezd.com.ua - удар по голові каменем, наковтався газу.

39. Валерій Колосюк, редактор інтернет-порталу «Аратта. Вікно в Україну» - збили на землю, а потім добивали дубинками ще людей 6-8, розбили фотоапарат, за медичною допомогою не звертався - всі «швидкі» були заповнені закривавленими людьми, має велику гематому на скроні, забої рук і ніг.

40. Кореспондент порталу «Новоросс.інфо» та газети «Таврические вести. Новороссия» Сергій Юрченко - отримав серйозні травми під час заворушень на Банковій у Києві: пробито голову, кілька переламів та забоїв, шпиталізовано в київську лікарню №17, вкрали або загубив планшет.

41. Фотокореспондент газети The New York Times Джозеф Сивенький - постраждав під час штурму Банкової: «Мене поранило осколком в обличчя після вибуху, який стався прямо переді мною, коли я висвітлював зіткнення біля Адміністрації президента на Банковій. Я не можу сказати точно, що це було, але я підозрюю, що це був шматок шумової гранати або газового балончика. В лікарні мені його видалили і наклали шви».

42. Фотограф Олександр Терлюк - гематоми, розбито губу.

43. Tomasz Piechala, портал Eastbook, Польща - побито в суботу, 30 листопада.

44. Мстислав Чернов, фотокор агенції «Медіапорт» - пошкоджено руку, розбито об'єктив під час роботи в натовпі на Банковій, другого разу у дворах на Банковій його прицільно побили працівники «Беркута», зірвавши посвідчення преси.

45. Журналіст програми «Гроші» телеканалу «1+1» Дмитро Волков - розбили телефон і кийками його побили по плечах та ребрах;

46.  Олександр Жогалко, шеф-редактор сайту «Північний Вектор» (м.Чернігів) - йому під час штурму Банкової у голову влучила і вибухнула світлошумова граната;

47. Фотокор AFP Василь Максимов з Москви - фотограф агентства «Франс-пресс» з Москви, постраждав 1 грудня від розриву гранати на вул. Банковій, на ногах багато ран;

48. Іван Марусенко, «Цензор.нет» - у нього під ногами взірвалася світлошумова граната;

49. Денис Бігус, «Наші гроші», ZIK - надихався газом, ледве розмовляє, відходитиме кілька днів, але стверджує: «Зі мною все добре. Там учора три десятки людей з пораненнями, то мені навіть соромно жалітися»;

50. Леся Коваль, «Критична точка», «Україна» - надавала разом з мамою допомогу постраждалим біля Спілки письменників, «Беркут» її й маму повалив на землю і побив по хребту і нирках; на заклики, що вона є журналістом, її облаяли ненормативною лексикою;

51. Російський журналіст Зураб Джавахадзе, ИТАР-ТАСС;

52. Оператор ТСН Олексій Осика - у нього працівник «Беркута» кинув камінь з бруківки.

53. Фоткореспондент «Дело.UA», фрілансер РІА «Новости» Олексій Фурман - 24 листопада на київському євромайдані під час зйомок отримав удар по нозі від міліціонера. 

54. Валерій Гарагуц, засновник дніпропетровської газети «Лица» - через адвоката повідомив, що поки він з іншими постраждалими лежав на землі, бійці «Беркута» по черзі позували один перед одним і фотографувалися, поставивши одну ногу на голови своїх жертв.

55. Андрій Стенін, фотограф РІА «Новости» - йому в обличчя влучила цеглина, залишився цілим, тому що був у протигазній масці, яка й захистила обличчя.

 

«Детектор медіа» продовжує уточнювати та збирати інформацію щодо нападу на журналістів під час євромайданів.

 

«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33869
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чітко формулюємо, заради чого стоїмо?!!
3768 дн. тому
http://www.youtube.com/watch?v=iQpWW0jtMHI
наталка
3768 дн. тому
Оператор UBR та Євроньюз - одна і та сама людина - Купріянов. Того дня знімав для UBR
Якесь там iм'я
3769 дн. тому
29. Журналіст "Українських новин" Євген ГоловАТЮК, а не головенко
green
3769 дн. тому
Тобто не номер 41, а у номері 4 помилка... Дмитра Прихно
green
3769 дн. тому
41. Фотокореспондент ІА Поряд з Вами http://www.poryad.com/ Прихно Дмитро, під час штурму АП на Інститутській...
o_lyachynska
3769 дн. тому
Додайте, будь ласка, до списку! Сьогодні під час штурму Банкової постраждав фотокореспондент газети The New York Times Джозеф Сивенький: "Мене поранило осколком в обличчя після вибуху, який стався прямо переді мною, коли я висвітлював зіткнення біля Адміністрації президента на Банковій. Я не можу сказати точно, що це було, але я підозрюю, що це був шматок шумової гранати або газового балончика. В лікарні мені його видалили і наклали шви."/ I was hit in the face by a piece of shrapnel after a blast right in front of me while covering clashes at near the presidential administration building on bankova. I cannot say exactly what it was, but i suspect it was a piece of a stun grenade or gas canister. I had it removed at a hospital and received stitches. - Оксана Лячинська
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду