detector.media
04.12.2013 10:49
Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні
Міжнародна та Європейська федерації журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) та Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) заявляють про своє глибоке обурення надзвичайно жорстокими нападами українських спецпідрозділів  на журналістів, які висвітлювали масові протести в Києві. Про це інформує Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) з посиланням на слова керівників МФЖ і ЄФЖ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час подій на євромайданах в Україні 30 листопада і 1 грудня від дій українських спецпризначенців постраждали понад 50 журналістів. Як зазначається у заяві МФЖ і ЄФЖ, більшість журналістів постраждали у неділю, 1 грудня, коли демонстрації у Києві досягли найбільших масштабів.

 

Десятки украиїнських та закордонних журналістів були атаковані, а їх професійне обладнання було пошкоджене під час висвітлення протестів. У заяві МФЖ і ЄФЖ йдеться,  що декілька репортерів отримали переломи кісток і рани на голові від ударів каміння, а також застосування світлошумових гранат. Федерації журналістів звертають увагу, що працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт і те, що вони ідентифікували себе саме як журналістів.

 

Серед постраждалих журналістів - Олександр Перевозник, фотограф інформагентства «ЛІГАБізнесІнформ», якого побив працівник спецпідрозділу, не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор каналу Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу, не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «Преса», та багато інших.

 

«Просто жахливо було побачити таке широкомасштабне насильство щодо журналістів та відверту зневагу до їх життя та прав», - заявив президент МФЖ Джим Бумела.

 

Він також закликав уряд України взяти під контроль дії міліції і вимагає гарантії того, що напади на журналістів будуть розслідувані і винуватців буде покарано.

 

«За допомогою даного звернення ми висловлюємо слова підтримки нашим організаціям - членам з України - Незалежній медіапрофспілці України (НМПУ) та Національній спілці журналістів України (НСЖУ), та висловлюємо солідарність з усіма працюючими у медіасфері у цей трагічний період. Ми закликаємо уряд країни контролювати дії власної міліції і гарантувати, що ці жорстокі напади будуть належним чином розслідувані, а винуватці постануть перед судом», - сказав пан Бумела.

 

Масові напади на журналістів в Україні МФЖ і ЄФЖ розціють як спроби залякати журналістів і як наступ на свободу слова.

 

«Ми надто обурені тим рівнем насильство проти журналістів, які висвітлювали події в Україні, - заявив президент ЄФЖ Могенс Блічер-Б'єррегард.  - Нам зрозуміло, що це було спробою використати страх і насильство, щоб залякати ЗМІ в Україні та знищити свободу слова. До такого не можна ставитися толерантно, і ми вимагаємо захисту свободи слова та безпеки журналістів у країні». 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», інформаційне агентство «ЛІГАБізнесІнформ» організувало ініціативну групу юристів, яка має на меті притягнути до відповідальності  правоохоронців, винних у побитті представників засобів масової інформації 1 грудня на вулиці Банковій, поблизу Адміністрації Президента.

 

Юристи закликали усіх журналістів, які постраждали 1 грудня, звертатись до агентства, і обіцяли надати консультації та організувати юридичний супровід їх справ у суді.  За їх інформацією, станом на сьогодні лише четверо з  більш як 50 постраждалих співробітників ЗМІ готові брати участь у такому процесі. Ольга Чібісова зазначає, що  журналісти не вірять, що можливо залучити до відповідальності винних осіб, і тому не хочуть захищати свої права.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY