Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС

Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС

22 Жовтня 2013
4868

Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС

4868
Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС
Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС

Представниця організації «Репортери без кордонів» в Україні, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк заявляє, що зловмисники хотіли вкрасти дані з її комп'ютера за допомогою листа від Міністерства внутрішніх справ (МВС). Про це вона повідомила в ефірі «Громадського радіо»,   пише «Українська правда».

 

«Я отримала листа, як і група інших журналістів, від Міністерства внутрішніх справ України з поштової скриньки info@mvs.gov.ua, яка у мене не викликала жодних сумнівів і запитань. Там мені пропонувалось ознайомитися з додатком... Я натиснула кнопку переглянути, і мені на комп'ютер скачався вірус. А, очевидно, цей вірус надавав віддалений доступ до моїх файлів. Таким чином їх скачали», - зазначила пані Романюк.

 

Далі, за її словами, вона зрозуміла, що з комп'ютером щось не так: «Я зрозуміла одразу, тому що у мене на ноутбуці ввімкнулась відеокамера сама по собі, почала знімати. І сам комп'ютер почав «підвисати». Крім того, той файл, який нібито був DOCівським, він не відкрився».

 

На думку пані Романюк, злам її комп'ютера і викрадення даних підпадає під дві статті Кримінально-процесуального кодексу - ст. 182 «Порушення недоторканності приватного життя» та ст. 361 «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин». Однак справу за її заявою міліція порушила за ст. 356 «Самоуправство».

 

Оксана Романюк зазначила, що її вже допитували 18 жовтня у ході відкритого кримінального провадження, після цього слідчі мали намір допитати усіх співробітників ІМІ. «Бо, наскільки я розумію, перша версія міліції - що це хтось із моїх співробітників заволодів моїми файлами», - сказала вона.

 

Вона переконана, що незабаром  цю справу можуть перекваліфікувати, «оскільки це -абсолютно точно кіберзлочин і порушення приватності».

 

Нагадаємо, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк  9 жовтня подала заяву до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду