detector.media
22.10.2013 11:12
Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС
Оксана Романюк заявляє, що її пошту було зламано через лист з вірусом від МВС

Представниця організації «Репортери без кордонів» в Україні, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк заявляє, що зловмисники хотіли вкрасти дані з її комп'ютера за допомогою листа від Міністерства внутрішніх справ (МВС). Про це вона повідомила в ефірі «Громадського радіо»,   пише «Українська правда».

 

«Я отримала листа, як і група інших журналістів, від Міністерства внутрішніх справ України з поштової скриньки info@mvs.gov.ua, яка у мене не викликала жодних сумнівів і запитань. Там мені пропонувалось ознайомитися з додатком... Я натиснула кнопку переглянути, і мені на комп'ютер скачався вірус. А, очевидно, цей вірус надавав віддалений доступ до моїх файлів. Таким чином їх скачали», - зазначила пані Романюк.

 

Далі, за її словами, вона зрозуміла, що з комп'ютером щось не так: «Я зрозуміла одразу, тому що у мене на ноутбуці ввімкнулась відеокамера сама по собі, почала знімати. І сам комп'ютер почав «підвисати». Крім того, той файл, який нібито був DOCівським, він не відкрився».

 

На думку пані Романюк, злам її комп'ютера і викрадення даних підпадає під дві статті Кримінально-процесуального кодексу - ст. 182 «Порушення недоторканності приватного життя» та ст. 361 «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин». Однак справу за її заявою міліція порушила за ст. 356 «Самоуправство».

 

Оксана Романюк зазначила, що її вже допитували 18 жовтня у ході відкритого кримінального провадження, після цього слідчі мали намір допитати усіх співробітників ІМІ. «Бо, наскільки я розумію, перша версія міліції - що це хтось із моїх співробітників заволодів моїми файлами», - сказала вона.

 

Вона переконана, що незабаром  цю справу можуть перекваліфікувати, «оскільки це -абсолютно точно кіберзлочин і порушення приватності».

 

Нагадаємо, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк  9 жовтня подала заяву до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY