Акредитовані у ВР журналісти мають право відвідувати всі відкриті заходи і засідання комітетів – прес-служба Апарату ВР

Акредитовані у ВР журналісти мають право відвідувати всі відкриті заходи і засідання комітетів – прес-служба Апарату ВР

27 Травня 2013
5940

Акредитовані у ВР журналісти мають право відвідувати всі відкриті заходи і засідання комітетів – прес-служба Апарату ВР

5940
Хоча, за даними Лесі Оробець, чинного Положення про акредитацію за 2011 рік немає наразі ані в базі чинних нормативних актів, ані на офіційному сайті «Законодавство України» - на відміну від Положення 2006 року
Акредитовані у ВР журналісти мають право відвідувати всі відкриті заходи і засідання комітетів – прес-служба Апарату ВР
Акредитовані у ВР журналісти мають право відвідувати всі відкриті заходи і засідання комітетів – прес-служба Апарату ВР

Народні депутати хочуть внести зміни до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, яке вже втратило чинність. Про це повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради, коментуючи статтю Лесі Оробець «Доступ до інформації: під яким наперстком?» на «Детектор медіа».

 

16 травня народні депутати України Леся Оробець, Андрій Пишний, Арсен Аваков, Ігор Швайка і Валерій Карпунцов зареєстрували у Верховній Раді проект постанови про внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

 

«З тексту пояснювальної записки до проекту постанови можна зробити висновок, що її автори не ознайомлені зі змістом чинного Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 06.09.11 р. № 798», - зазначають у прес-службі Апарату ВР.

 

Натомість народні депутати пропонували внести зміни до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України «Про затвердження Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України» від 19 травня 2006 р. № 420, яке втратило чинність.

 

Відповідно до п. 7 чинного Положення про порядок акредитації, яке було розроблено у 2011 році за безпосередньої участі і за погодженням з Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформації та медіа-юристами, акредитаційні картки забезпечують право входу журналістів і технічних працівників до:

 

- ложі преси і кулуарів сесійної частини будинку по вул. Грушевського, 5 (крім сесійної зали) під час засідань Верховної Ради України через під'їзд №1;

 

- відповідних будинків Верховної Ради України під час брифінгів, прес-конференцій, круглих столів, інших відкритих для ЗМІ заходів;

 

- відповідних будинків Верховної Ради України під час відкритих засідань комітетів, тимчасових комісій Верховної Ради України.

 

Відповідно до п. 3 цього Положення, журналісти, працівники ЗМІ, які не акредитовані при Верховній Раді, можуть замовляти у прес-службі разові перепустки.

 

Щодо «нервового скупчення працівників ЗМІ біля охорони на вході до комітетів ВР (Садова, 3-а) у «комітетський» день», про яке пише Леся Оробець, прес-служба нагадує, що відповідно до ст. 4 закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» щодо Верховної Ради України здійснюється державна охорона, що, своєю чергою, передбачає певний режим допуску до будівель парламенту.

 

«Разом з тим, доступ до приміщень Верховної Ради України є чи не найвідкритішим з усіх органів державної влади (до речі, це визнають і самі журналісти), оскільки прес-служба оперативно інформує комендатуру охорони Верховної Ради України про усі події в парламенті за участю представників ЗМІ», - йдеться в коментарі прес-служби.

 

Прес-служба просить народних депутатів України «не займатися дискредитацією прес-служби та не використовувати у своїх коментарях вислови, які ганьблять честь і гідність цього підрозділу Апарату Верховної Ради та ставлять під сумнів професійні якості співробітників прес-служби».

 

Також наголошуємо, що й усі інші підрозділи Апарату працюють у суворій відповідності до законодавства та внутрішніх нормативних документів парламенту.

 

Нагадаємо, у своїй статті Леся Оробець, зокрема, пише про «гру в наперстки з журналістами, акредитованими у ВР» і заявляє, що «під одним із них прес-служба парламенту тримає документ 2011 року, який нібито не вимагає в працівників ЗМІ погоджувати з нею доступ до засідань комітетів, а під іншим - документ 2006 року, який відкриває доступ до них винятково за її погодженням і на запрошення керівництва комітетів».

 

Пані Оробець звертала увагу на те, що документу за 2011 рік немає наразі ані в базі чинних нормативних актів, ані на офіційному сайті «Законодавство України» - на відміну від Положення 2006 року. «Ні сном, ні духом про нього не знали й експерти відділу реєстрації законопроектів ВР, що відзначаються особливою прискіпливістю до подібних ініціатив опозиції - якби документ 2011 року був у відкритому доступі, проекту № 2040а узагалі не зареєстрували. Втім, хтозна, що в базах можна розміщувати "заднім числом"...» - пише депутат.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду