Сюмар запропонувала акредитовувати парламентських журналістів посесійно

Сюмар запропонувала акредитовувати парламентських журналістів посесійно

14 Грудня 2017
1729

Сюмар запропонувала акредитовувати парламентських журналістів посесійно

1729
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, народна депутатка Вікторія Сюмар пропонує акредитовувати парламентських журналістів на кожну сесію парламенту окремо або шляхом видачі одноразових акредитаційних карток. Наразі журналісти можуть отримувати акредитацію одразу на всі сесії Верховної Ради чергового скликання або ж разові перепустки.
Сюмар запропонувала акредитовувати парламентських журналістів посесійно
Сюмар запропонувала акредитовувати парламентських журналістів посесійно

Відповідні пропозиції містяться в законопроекті № 7395 «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб'єктів владних повноважень», який Вікторія Сюмар зареєструвала 13 грудня.

Пані Сюмар пропонує в законі «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» передбачити окрему норму про акредитацію у Верховній Раді.

Авторка пропонує, щоб акредитація журналістів і технічних працівників ЗМІ при Верховній Раді проводилася прес-службою Апарату Верховної Ради шляхом надання індивідуальних акредитаційних карток на кожну сесію чергового скликання Верховної Ради або одноразових акредитаційних карток.

Зауважимо, що тривалість однієї чергової сесії парламенту – п’ять-шість місяців.

Чинний закон «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» не містить норм про акредитацію при Верховній Раді.

Регламент Верховної Ради України передбачає акредитацію представників ЗМІ на певний строк або на весь термін роботи поточної сесії Верховної Ради у порядку, визначеному спеціальним Положенням.

Наразі акредитація при Верховній Раді регламентується Положенням про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, затвердженим постановою Верховної Ради 1 липня 2014 року.

Згідно з цим положенням, акредитація журналістів і технічних працівників ЗМІ при Верховній Раді проводиться прес-службою Апарату Верховної Ради шляхом надання індивідуальних акредитаційних карток на строк повноважень Верховної Ради України чергового скликання. Журналісти і технічні працівники ЗМІ, які не акредитовані при Верховній Раді, можуть замовляти у прес-службі разові перепустки.

Вікторія Сюмар пояснила на своїй сторінці у Facebook, що у Верховній Раді наразі акредитовано понад 4 тис. журналістів, але не всі з них висвітлюють роботу парламенту: «Знаєте, скільки в Раді акредитованих журналістів? Понад 4 тисячі... Чи всі вони висвітлюють роботу парламенту? Звісно, ні. Просто мають «корочки». І жодних ЗМІ по факту не представляють. За інформацією спецслужб, частина займається відвертими провокаціями...».

«Працювала парламентським кореспондентом з 1998 року. Акредитація була на кожну сесію. Війни не було. Реальним журналістам подати заявку – не проблема, бо для них це сфера професійної діяльності. Питання до колег – в чому ви бачите обмеження?», – додала вона у відповідь на критичні заголовки ЗМІ про «обмеження акредитації журналістів» у парламенті.

Нагадаємо, у вересні депутати Регламентного комітету Верховної Ради заявили про низку зауважень щодо перебування журналістів у парламенті. «Ми не обговорювали обмеження, ми не обговорювали обмежений вхід – було питання, що за останній час тут є 4000 акредитованих журналістів, в тому числі проросійських видань. Тому ми пропонували, що потрібно зробити аналіз, хто акредитований у ВР», – заявив член комітету від фракції БПП Дмитро Лубінець.

Як повідомляв «Детектор медіа», у четвер, 14 грудня, Вікторія Сюмар зареєструвала також законопроект про аудіовізуальні послуги. Законопроект має назву «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення"» і реєстраційний №7397. Він передбачає викласти закон «Про телебачення і радіомовлення» в новій редакції – закон «Про аудіовізуальні медіа-сервіси».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1729
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду