У Олександрійській міській раді на Кіровоградщині відхрещуються від тиску на журналістів

У Олександрійській міській раді на Кіровоградщині відхрещуються від тиску на журналістів

15 Травня 2017
1464

У Олександрійській міській раді на Кіровоградщині відхрещуються від тиску на журналістів

1464
Формальну відписку надіслали з Олександрійської міської ради на запит НСЖУ щодо погроз журналістам та недопуском їх на офіційні заходи.
У Олександрійській міській раді на Кіровоградщині відхрещуються від тиску на журналістів
У Олександрійській міській раді на Кіровоградщині відхрещуються від тиску на журналістів

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Звернення було спрямоване від Спілки журналістів до міського голови Олександрії Степана Цапюка та начальника Головного управління Нацполіції в Кіровоградській області Сергія Кондрашенка.

«Підставою для звернення стала заява Олександрійської територіальної організації НСЖУ про кризовий стан свободи слова у місті. Зокрема, олександрійські журналісти звернули увагу на системні порушення свободи слова. Ідеться про погрози журналістам, які висвітлюють критичну інформацію, спроби тиску на незалежні від влади ЗМІ, підпал місцевої телекомпанії, а також – невиконання рішення суду про скасування акредитації журналістів при Олександрійській міській раді», – пояснює прес-служба.

За повідомленням НСЖУ, конфлікти міської влади та ЗМІ тривають досить довго. У вересні 2016 року міський голова пан Цапюк публічно заявив про наміри перевірити в податковій доходи журналістів. На це, як зазначено, НСЖУ публікувала коментар юриста. Також, за повідомленням прес-служби Спілки, міський голова погрожував журналістці Людмилі Макей за публікацію.

«Окрім цього, ще на початку 2016 року вступила в силу постанова Дніпропетровського апеляційного суду щодо скасування положення про акредитацію журналістів при Олександрійській міській раді. Але в міськраді це положення так і не скасували. Всі ці конфліктні випадки були оприлюднені Олександрійською територіальною організацією НСЖУ», – йдеться у релізі.

Олександрійська міська рада надіслала відповідь, у якій «відхрещується» від будь-яких повідомлень журналістів про перешкоджання їхній діяльності.

«… повідомляємо, що відомостей та звернень щодо погроз журналістам та спроб звуження прав працівників ЗМІ до Олександрійської міської ради не надходило. Звернення Олександрійської територіальної організації Національної спілки журналістів України до Олександрійської міської ради не надходило. Будь-які належні документи, які б містили відомості щодо погроз журналістам або спроб звуження прав працівників ЗМІ, у володінні Олександрійської міської ради відсутні», – ідеться у листі за підписом керуючого справами виконавчого комітету В.В. Чеботарьова.

Як прокоментував голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, у НСЖУ сподівалися на ґрунтовну  відповідь щодо цієї ситуації, адже інформація широко розповсюджувалася у ЗМІ, були відповідні листи до міськради.

«Гадаю, що міська влада мала би передовсім намагатися врегулювати конфлікт, а не обмежуватися відписками, – зазначив він. – Ключова наша вимога – це повага прав журналістів, забезпечення безперешкодного виконання професійних обов’язків. Тому про неналежне реагування на факти тиску щодо працівників ЗМІ ми поінформуємо обласну владу».

Нагадаємо, 26 квітня, під час проведення засідання Олександрійської міської виборчої комісії, міський голова Олександрії (Кіровоградська область) Степан Цапюк штурхав оператора телекомпанії «Контакт-ЛТД». Цей факт зафіксовано на відео, яке розміщено на офіційному сайті міської ради.

Фото: Олександрійські новини 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду