Заборона зйомок в АТО з боку Антитерористичного центру СБУ обмежує роботу журналістів - юристи ІМІ

Заборона зйомок в АТО з боку Антитерористичного центру СБУ обмежує роботу журналістів - юристи ІМІ

29 Березня 2017
1989
29 Березня 2017
18:36

Заборона зйомок в АТО з боку Антитерористичного центру СБУ обмежує роботу журналістів - юристи ІМІ

1989
Юридичний відділ Інституту масової інформації (ІМІ) вважає тимчасові обмеження Антитерористичного центру СБУ, якими заборонено проведення зйомок військовослужбовців та працівників правоохоронних органів такими, що значним чином обмежують роботу журналістів у зоні АТО.
Заборона зйомок в АТО з боку Антитерористичного центру СБУ обмежує роботу журналістів - юристи ІМІ
Заборона зйомок в АТО з боку Антитерористичного центру СБУ обмежує роботу журналістів - юристи ІМІ

Про це йдеться на сайті ІМІ.

Юристи ІМІ вважають трактування АТЦ СБУ щодо заборони зйомки суперечливим, тому пропонують такі обмеження обговорити з СБУ, Адміністрацією президента та Комітетом Верховної Ради з питань інформаційної політики та свободи слова.

Як зазначив юрист ІМІ Максим Ратушний, хоча тимчасові обмеження АТЦ СБУ напряму не спрямовані на журналістів, але заборона проведення зйомки значним чином обмежує роботу журналістів у зоні АТО.

«Хоч напряму вони і не спрямовані на журналістів, а є застосованими до всіх, але вказані обмеження значним чином обмежують роботу журналістів у зоні АТО, оскільки значна частина журналістських матеріалів з фронту стосується військовослужбовців. Заборону зйомки можна розцінювати як таку, що не відповідає визначеним у спеціальному законодавстві обмеженням», - зауважив юрист.

За його словами, за умови, наприклад, згоди особи на її фото-, відеозйомку є можливим здійснити таку фіксацію.

Також Ратушний зазначив, що не всі обмеження АТЦ СБУ у зоні АТО є відповідними до тих можливих обмежень, що передбачені Законом про боротьбу з тероризмом.

«Регулювання правовідносин на територіях, що визначені як район проведення антитерористичної операції, відбувається у тому числі і спеціальним Законом про боротьбу з тероризмом. У зазначеному законі передбачається можливість обмеження прав і свобод громадян, встановлення особливого режиму чи спеціального порядку.

Статтею 17 Закону визначено про порядок інформування громадськості про терористичний акт, де визначається заборона ПОШИРЕННЯ через ЗМІ інформації, що: розкриває спеціальні технічні прийоми і тактику проведення антитерористичної операції; може утруднити проведення антитерористичної операції і (або) створити загрозу життю та здоров'ю заручників та інших людей, які знаходяться в районі проведення зазначеної операції або за його межами; а також розкриває дані про персональний склад співробітників спеціальних підрозділів та членів оперативного штабу, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції, а також про осіб, які сприяють проведенню зазначеної операції (без їх згоди).

Проте ця заборона жодним чином не стосується можливості ЗБОРУ інформації журналістами та працівниками ЗМІ - у спеціальному законі немає жодних обмежень щодо збору інформації (це стосується фото- і відеозйомки)», - зазначив юрист.

Водночас юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що в журналістів проблем не буде, якщо військові або поліцейські дозволили їх знімати.

Нагадаємо, Антитерористичний центр при Службі безпеки України (АТЦ) запровадив відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» тимчасові обмеження на території Донецької і Луганської областей. Серед таких обмежень - заборона на проведення фото-, кіно- та відео зйомок. Заходи безпеки  введені у зв’язку із загостренням ситуації в районі проведення антитерористичної операції (АТО), підвищенням ризику проникнення диверсійно-розвідувальних груп.

Пізніше Штаб Антитерористичного центру (АТЦ) при Службі безпеки України роз’яснив, що запровадив тимчасові обмеження у Донецькій та Луганській областях щодо проведення відео-, кіно- та фотозйомок військовослужбовців у зв’язку з рішенням керівника АТЦ про посилення контрдиверсійної боротьби в районі АТО.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1989
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду