detector.media
27.03.2017 19:50
Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс
Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс
Засновник і директор компанії YouControl Сергій Мільман заявив, що керівництво онлайн-сервісу хотіло написати офіційну пропозицію силовим структурам, які неодноразово просили надати їм доступ до системи YouControl.

Про це він написав у своєму блозі на сайті «Ліга.net».

«Дорогі МВС, СБУ, Прокуратура, НАБУ і т.д. Ми розуміємо, що бюджетів у вас немає, а потреби є, про що ви нам неодноразово повідомляли, але ми змушені були відмовити. Зараз ми готові виділити вам стільки-то ліцензій...», – процитував частину листа пан Мільман.

За його словами, в компанії побоювалися, чи не образяться силовики на таку пропозицію, але офіційну пропозицію вони «зробити ще не встигли, а СБУ вже за щось на нас образилась».

«Рано вранці, 23 березня, представившись «Київгазом», до мене прийшли співробітники СБУ. Одночасно вони з'явилися в квартирах нашого комерційного директора Олени Лапи, у одного з наших менеджерів, і, що дивно – у директорів двох наших технічних підрядників. Що ще більш дивно – в квартирах усіх наших батьків. Звісно, наш офіс також обшукали. Всього в цей день Служба безпеки України витратила на захист держави від нашої компанії кілька десятків людино-годин і одинадцяти мобільних бригад – близько ста чоловік. Нагадаю, саме в цей день був убитий депутат Держдуми Вороненко. СБУ, звичайно, видніше, кого від кого захищати», – написав пан Мільман.

Він заявив, що співробітники СБУ використовували судове рішення, в якому компанії YouControl інкримінують співпрацю зі спеціальними та розвідувальними органами РФ, а також несанкціонований доступ до відкритих даних.

«У рішенні були перераховані реєстри Міністерства юстиції України, фіскальної служби і державної судової адміністрації, доступ до яких вже давно відкритий для всіх, а згідно ст.10-1 Закону "Про доступ до публічної інформації" копiювання, публiкацiю, поширення і використання даних можливі, в тому числі і в комерційних цілях», – написав Сергій Мільман.

За його словами, перша частина звинувачень – про Росію – «безглузда», інша – про несанкціонований доступ до відкритих даних – «просто суперечить закону».

«Як я вже згадував, співробітники СБУ вже давно знали про нашу систему і хотіли їй користуватися. Тобто ще вчора вона була законною і корисною, а сьогодні – стала незаконною і шкідливою?», – написав він.

Сергій Мільман також заявив, що слідчий під час обшуків постійно телефонував комусь і координував свої дії.

Крім того, він написав свої припущення щодо того, що сталося: «Я не знаю справжніх мотивів СБУ, але певні припущення у мене, звичайно, є. Перше – що це замовлення конкурентів. Другий можливий мотив – наша антикорупційна діяльність і поява такого інструменту, як "Зв'язки", що дозволяє дізнатися все про бізнес-інтереси будь-якого державного діяча. Третє, найменш шкідливе допущення, що хтось помилився, не розібрався, отримав невірну інформацію».

Сергій Мільман також заявив, що боротьбу з YouControl в компанії розглядають як дії, які йдуть врозріз з національними інтересами України.

«Ми вважаємо, використання відкритих даних в бізнесі – найефективніший метод досягнення прозорості в бізнес-середовищі і боротьби з корупцією. І я впевнений, вже в самий найближчий час дії по відношенню до команди YouControl отримає оцінку громадських організацій, в тому числі на міжнародному рівні», – підсумував глава компанії.

Нагадаємо, що 23 березня, співробітники Служби безпеки України провели обшуки в квартирі комерційного директора Олени Лапи, а потім у генерального директора YouControl Сергія Мільмана.

Пізніше заступник директора з правових питань, адвокат ТОВ «Ю-Контрол» Данііл Глоба повідомив, що підставою для обшуків в квартирах керівництва ресурсу YouControl стало рішення судді Шевченківського районного суду у кримінальному провадженні за статею 359 Кримінального кодексу.

На фото – Сергій Мільман.

Фото: прес-служба YouControl.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY