В Запоріжжі чиновники не можуть спілкуватись із ЗМІ без дозволу прес-секретарки мера

В Запоріжжі чиновники не можуть спілкуватись із ЗМІ без дозволу прес-секретарки мера

13 Жовтня 2016
1331

В Запоріжжі чиновники не можуть спілкуватись із ЗМІ без дозволу прес-секретарки мера

1331
Виконуюча обов’язки голови Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова відмовилась відповідати на запитання журналіста видання Region News, мотивуючи це забороною з боку мера Запоріжжя Володимира Буряка. Тепер журналістам необхідно спілкуватись з чиновниками виключно через прес-службу міського голови.
В Запоріжжі чиновники не можуть спілкуватись із ЗМІ без дозволу прес-секретарки мера
В Запоріжжі чиновники не можуть спілкуватись із ЗМІ без дозволу прес-секретарки мера

Про це повідомляє Region News.

Якщо працівник ЗМІ хоче отримати відповідь на питання з приводу медичних проблем, йому необхідно звертатися до прес-секретарки мера Ольги Мішок.  Як стало відомо, Вікторія Ушакова, як і очільники декількох інших департаментів та управлінь, можуть говорити на якусь тему лише тоді, коли отримають дозвіл від прес-секретарки міського голови Володимира Буряка.

Як повідомляє видання, журналіст звертається до чиновника, оголошує тему, на яку хоче поговорити чи питання, на яке хоче отримати відповідь. Йому відповідають, що він має спочатку поговорити з Ольгою Мішок. Журналіст зв’язується з прес-секретаркою або приходить до неї особисто, розповідає, що хоче дізнатися від конкретного чиновника. Ольга Мішок або намагається сама відповісти на питання, або ж обіцяє поговорити з бажаною для журналіста посадовою особою, передзвонити і повідомити, що все — можна йти за коментарем.

Видання розцінює таку практику як грубе порушення законів України, в яких висувається вимога про публічність та прозорість органів влади.

Як нагадує видання, закони України «Про державну службу», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» вимагають від посадової особи публічності та прозорості. Так, в першому в статті 4 прописані принципи державної служби. В п. 1 вказаний принцип «прозорості» — «відкритість інформації про діяльність державного службовця, крім випадків, визначених Конституцією та законами України».

В законі «Про інформацію» в статті 25 зазначено, що «журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством».

«В законі нічого не сказано про те, що прес-секретар мера може визначати, що повинен говорити чиновник і чого не повинен. Цензура, яку запровадила запорізька мерія, заборонена статтею 15 Конституції України», - зазначає видання.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Муніципальна телевізійна мережа» (телеканал «МТМ», Запоріжжя) уклало угоду з фізичною особою підприємцем (ФОП) Іриною Франчук з Києва на підготовку та розробку ребрендингу вартістю 195 тис. грн.

На фото - Вікторія Ушакова

Фото: Region News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1331
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду