Немає впевненості, що правоохоронна система адекватно розслідує смерть Щетиніна – перший секретар НСЖУ

Немає впевненості, що правоохоронна система адекватно розслідує смерть Щетиніна – перший секретар НСЖУ

28 Серпня 2016
2550

Немає впевненості, що правоохоронна система адекватно розслідує смерть Щетиніна – перший секретар НСЖУ

2550
Перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко підтвердив, що загиблий колишній російський журналіст Олександр Щетинін був членом Спілки. За словами очільника НСЖУ, статут організації не забороняє вступ громадянам інших держав.
Немає впевненості, що правоохоронна система адекватно розслідує смерть Щетиніна – перший секретар НСЖУ
Немає впевненості, що правоохоронна система адекватно розслідує смерть Щетиніна – перший секретар НСЖУ

Про це Сергій Томіленко повідомив у коментарі «Детектору медіа».

Він розказав, що цього року чотири журналісти онлайн-видання «Новый регион» вирішили вступити до НСЖУ, у тому числі – Олександр Щетинін, який отримав членське посвідчення у червні 2016 року.

«Київська регіональна організація (бо прийом до НСЖУ здійснюється у первинних організаціях) подала документи, що він дійсно займається журналістською діяльністю», - сказав Сергій Томіленко.

На запитання, чи міг Олександр Щетинін назватися з огляду на членство в НСЖУ українським журналістом, перший секретар Спілки відповів: «Він може називатися українським журналістом, бо працював як журналіст в Україні. Загалом статут НСЖУ не висуває якихось обмежень щодо громадянства для своїх членів. На мою думку, Олександр Щетинін був українським журналістом і за місцем роботи, і за тою переважною аудиторію, яка читала його онлайн-видання».

Він також переконаний, що за цих обставин не варто акцентувати, російським чи українським журналістом був загиблий.

Щодо версій загибелі журналіста Сергій Томіленко сказав, що зараз поки немає оприлюднених фактів, які б говорили на користь якоїсь іншої версії, крім самогубства.

«Але НСЖУ вважає ключовою проблемою безкарніть щодо злочинів проти українських журналістів. На сьогодні діяльність всієї нашої правоохоронної системи, прокуратури, судів, поліції не заперечила цього явища. Як за часів Януковича, так і зараз у нас абсолютно відсутні приклади розслідування резонансних злочинів проти журналістів і покарання винних. Тому сама атмосфера є тривожною, і навіть факт самогубства буде сприйматися під особливим кутом на фоні відсутності довіри до правоохоронної системи, що вона буде адекватно розслідувати і зможе покарати винних», - підсумував перший секретар НСЖУ.

Нагадаємо, у ніч на 28 серпня у Києві у своїй квартирі на Подолі знайдений мертвим журналіст, засновник російського інформаційного агентства «Новый регион» , член НСЖУ Олександр Щетинін. За інформацією столичної поліції, повідомлення про інцидент надійшло до Подільського управління поліції близько опівночі у ніч на 28 серпня.

Коли на місце події прибула слідчо-оперативна група, на балконі виявили чоловіка із вогнепальним пораненням голови. За попередніми висновкамисудмедексперта, смерть наступила у період із 20-ї до 21.30.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ( «Умисне вбивство») КК України із додатковою правовою кваліфікацією «Самогубство».

Столична поліція розглядає самогубство чи вбивство через професійну діяльність як основні версії смерті журналіста Олександра Щетиніна, заявив начальник ГУ Нацполіціі Києва Андрій Крищенко.

Водночас директор Департаменту комунікацій в МВС України Артем Шевченко заявив, що у слідства поки немає даних щодо насильницького характеру злочину.

На початку лютого 2014 року головний редактор РІА «Новый регион» Олександр Щетинін заявив про своє звільнення з усіх займаних посад у російській редакції через «ситуацію, що склалася на Україні, і тиск, що посилюється з боку влади РФ».

Згодом у редакції «Нового региона» відбувся розкол - російська та українська редакції розділилися. З 18 травня «Новый регион - Россия» працює за новим доменним іменем urfo.org.

Згодом  Олександр Щетинін заявив, що вирішив відмовитися від російського громадянства.

На фото - квиток члена НСЖУ Олександра Щетиніна

Фото: «Київ оперативний» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2550
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду