З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів

З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів

11 Квітня 2016
3068

З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів

3068
Інститут масової інформації (ІМІ) повідомляє, що у першому кварталі поточного року на неокупованій території України відбулись 50 випадків порушення прав журналістів. З окупованими Кримом (9) та територіями Донецької і Луганської областей (2) ця кількість зросла до 61 випадку.
З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів
З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів

Такі дані подає ІМІ з посиланням на результати власного моніторингу «Барометр свободи слова».

У трійку лідерів категорій прав журналістів, які найчастіше порушували, увійшли перешкоджання законній журналістській діяльності — 17 випадків, погрози та залякування — 11 і 7 випадків побиття та нападів на журналістів.

Територіально найбільше порушень свободи слова сталося у Києві — за три місяці ІМІ зафіксував 15 випадків. Друге місце посіла Одещина з 4 випадками, третє — розділили шість областей, в яких зафіксовано по 3 випадки. Далі йдуть регіони, де сталося по два або по одному випадку.

Найчастіше права журналістів на професію порушують цивільні — 15 та невідомі — 14. У трійку основних порушників свободи слова потрапила також місцева влада — 7 випадків.

ІМІ зазначає, що в окупованому Криму продовжується тиск на журналістів з боку правоохоронних і силових структур Росії, судової влади. Українським журналістам забороняють в’їзд на територію півострова, безпідставно затримуються, блокується доступ до сайтів проукраїнського спрямування.

«Ми відслідкували активізацію порушень прав журналістів з боку місцевої влади. Оскільки розголосу про порушення прав журналістів на місцях замало, влада поступово набирає оберти. Радимо журналістам не замовчувати, а викривати ці випадки», — зазначила експертка ІМІ Катерина Дячук.

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України повідомило, що в анексованому Росією Криму за останні два роки було зафіксовано понад 170 правопорушень стосовно журналістів і засобів масової інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3068
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду