detector.media
11.04.2016 12:42
З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів
З початку року в Україні ІМІ зафіксував 61 випадок порушень прав журналістів
Інститут масової інформації (ІМІ) повідомляє, що у першому кварталі поточного року на неокупованій території України відбулись 50 випадків порушення прав журналістів. З окупованими Кримом (9) та територіями Донецької і Луганської областей (2) ця кількість зросла до 61 випадку.

Такі дані подає ІМІ з посиланням на результати власного моніторингу «Барометр свободи слова».

У трійку лідерів категорій прав журналістів, які найчастіше порушували, увійшли перешкоджання законній журналістській діяльності — 17 випадків, погрози та залякування — 11 і 7 випадків побиття та нападів на журналістів.

Територіально найбільше порушень свободи слова сталося у Києві — за три місяці ІМІ зафіксував 15 випадків. Друге місце посіла Одещина з 4 випадками, третє — розділили шість областей, в яких зафіксовано по 3 випадки. Далі йдуть регіони, де сталося по два або по одному випадку.

Найчастіше права журналістів на професію порушують цивільні — 15 та невідомі — 14. У трійку основних порушників свободи слова потрапила також місцева влада — 7 випадків.

ІМІ зазначає, що в окупованому Криму продовжується тиск на журналістів з боку правоохоронних і силових структур Росії, судової влади. Українським журналістам забороняють в’їзд на територію півострова, безпідставно затримуються, блокується доступ до сайтів проукраїнського спрямування.

«Ми відслідкували активізацію порушень прав журналістів з боку місцевої влади. Оскільки розголосу про порушення прав журналістів на місцях замало, влада поступово набирає оберти. Радимо журналістам не замовчувати, а викривати ці випадки», — зазначила експертка ІМІ Катерина Дячук.

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України повідомило, що в анексованому Росією Криму за останні два роки було зафіксовано понад 170 правопорушень стосовно журналістів і засобів масової інформації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY