Divan.tv програв у Вищому господарському суді справу проти «Медіа Група Україна»

Divan.tv програв у Вищому господарському суді справу проти «Медіа Група Україна»

16 Квітня 2015
2226

Divan.tv програв у Вищому господарському суді справу проти «Медіа Група Україна»

2226
Divan.tv програв у Вищому господарському суді справу проти «Медіа Група Україна»
Divan.tv програв у Вищому господарському суді справу проти «Медіа Група Україна»

14 квітня Вищий господарський суд України остаточно відмовив ОТТ-провайдеру Divan.tv (ТОВ «Діван.ТВ») у визнанні протиправними дій медіахолдингу «Медіа Група Україна» (МГУ), який не хоче укладати з ОТТ-провайдером угоди на ретрансляцію своїх каналів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МГУ.

 

Як відомо, до складу МГУ входять загальнонаціональні канали «Україна», НЛО TV та «Індиго TV», супутникові «Футбол 1» і «Футбол 2», регіональні «Донбас», 34 канал і «Сигма».

 

Divan.tv подав до суду на МГУ в травні 2014 року через відмову ТРК «Україна», що входить до складу медіахолдингу, укласти з ним договір. ТРК «Україна» посилалася на те, що ТОВ «Діван.ТВ» не є провайдером програмної послуги в розумінні закону «Про телебачення і радіомовлення» та не має відповідної ліцензії провайдера програмної послуги (як відомо, технологія ОТТ в Україні поки що не ліцензується Національною радою з питань телебачення і радіомовлення).

 

Провайдер просив суд визнати дії МГУ щодо вимоги до Divan.tv отримати та надати ліцензію провайдера програмної послуги такими, що порушують право Divan.tv на свободу підприємницької діяльності, та зобов'язати МГУ припинити ці дії.

 

МГУ заперечила проти позову з підстав того, що не втручається в поточну господарську діяльність юридичних осіб, які їй належать, не володіє правами інтелектуальної власності на телеканали, а тому не має права приймати рішення щодо укладання угод на ретрансляцію цих каналів.

 

Господарський суд міста Києва дійшов висновку, що в матеріалах справи відсутні докази того, що МГУ приймала якісь рішення вимагати від Divan.tv будь-яких дозволів і ліцензій. А тому 1 грудня 2014 року Господарський суд міста Києва відмовив провайдеру в задоволенні його позову.

 

Divan.tv оскаржив рішення першої інстанції, але 4 лютого Київський апеляційний господарський суд відмовив йому в задоволенні апеляційної скарги, залишивши рішення Господарського суду міста Києва без змін.

 

Divan.tv подав касаційну скаргу, але 14 квітня Вищий господарський суд України відмовив у її задоволенні.

 

Прес-служба МГУ заявляє, що рішенням Вищого господарського суду України «був винесений остаточний вердикт про незаконність використання чужого контенту в комерційних інтересах без дозволу правовласника» і нагадує, що «ще раніше ТОВ "Діван.ТВ" незаконно використовувало контент телеканалів "Медіа Група Україна", а після багаторазових законних вимог правовласника припинити незаконне використання, ще й подало на "Медіа Група Україна" до суду (у травні 2014 року)».

 

У прес-службі Divan.tv натомість нагадали, що ОТТ-сервіс не транслює жодного каналу МГУ. Навіть канал «Україна» було вилучено із сервісу в жовтні 2012 року, хоча він і входить до складу універсальної програмної послуги (втім, Divan.tv не має ліцензії провайдера програмної послуги). «У зв'язку із цим звинувачення "Медіа Група Україна" в незаконності використання контенту безпідставні. Відсутність законних аргументованих претензій до Divan.tv підтверджує той факт, що "Медіа Група Україна" ніколи не подавала до суду на Divan.tv», - заявили в прес-службі Divan.tv.

 

«Ми наполягаємо на тому, що працюємо легально з першого дня і відкриті до співпраці. На сьогоднішній день Divan.tv транслює понад 200 каналів і в жодного правовласника немає претензій до провайдера. На жаль, "Медіа Група Україна" відмовляється працювати на загальних засадах, від чого в першу чергу страждають абоненти, які не можуть отримати доступ до каналів, передбачених їм за законом», - заявили в Divan.tv.

 

Прес-служба МГУ нагадує, що Divan.tv програв уже кілька судових справ проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України та низки загальнонаціональних українських телеканалів, що входять до різних медіагруп.

 

Однак, як відомо, за останній час Divan.tv вдалося досягнути згоди з усіма медіагрупами, з якими в нього були судові процеси, крім МГУ.

 

Зокрема, 2 квітня Divan.TV і група «1+1 медіа» оголосили про підписання договору про співпрацю, який урегулював усі судові спори, що виникали в минулому. І тепер канали групи («1+1», «2+2», «ТЕТ», «Плюсплюс», «Бігуді» і УНІАН ТБ) будуть доступні на всіх пристроях, де присутня компанія Divan.TV, а міжнародним користувачам сервісу відкриті канали «1+1 international» і Ukraine Today.

 

У листопаді 2014 року Divan.TV та група StarLightMedia, в яку входять телеканали СТБ, Новий канал, ICTV, M1, M2, QTV, підписали угоду про співпрацю, згідно з якою StarLightMedia дає оператору неексклюзивні права на трансляцію своїх каналів за допомогою IP-протоколу, а Divan.TV буде виплачувати винагороду мовникам.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2226
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду