Володимир Мостовий на ювілеї «Журналіста України»: в українських ЗМІ мало публіцистики, нарис і памфлет зникли

Володимир Мостовий на ювілеї «Журналіста України»: в українських ЗМІ мало публіцистики, нарис і памфлет зникли

25 Березня 2015
5679
25 Березня 2015
13:53

Володимир Мостовий на ювілеї «Журналіста України»: в українських ЗМІ мало публіцистики, нарис і памфлет зникли

5679
Володимир Мостовий на ювілеї «Журналіста України»: в українських ЗМІ мало публіцистики, нарис і памфлет зникли
Володимир Мостовий на ювілеї «Журналіста України»: в українських ЗМІ мало публіцистики, нарис і памфлет зникли

Голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий вважає, що в українських ЗМІ наразі дуже мало публіцистики, а такі жанри журналістики, як нарис та памфлет взагалі зникли. Про це він сказав 24 березня під час круглого столу «Друковане видання Спілки: історія і сьогодення, проблеми і перспективи», присвяченого 40-річчю журналу НСЖУ «Журналіст України».

 

На його думку, журналу Спілки варто б активніше висвітлювати теми: медіа і судова реформа, віддзеркалення проблем вимушених переселенців у ЗМІ, мова ворожнечі тощо. «Без активної участі журналістів як контролерів від суспільства за процесом реформування нашої судової гілки влади реформи не буде», - сказав він.

 

 

 У редакції журналу працюють всього дві журналістки - Віра Черемних та Ольга Войцехівська

 

Володимир Мостовий зауважив, що не можна не звертати уваги на існування блогосфери. За його словами, саме там найшвидше розповсюджується фейкова інформація. «І наші видання часто купуються на цю інформацію. Але медіа тим і відрізняються від блогосфери, що повинні перевіряти факти. А якщо вони цього роблять, то швидко перетворюються в пропагандистів», - сказав він.

 

 Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко вручає грамоту головному редактору журналу Вірі Черемних

 

Інші учасники круглого столу радили журналу «Журналіст України» більше об'єднувати журналістів навколо медійних проблем. Для більшої популярності радили не тільки створити власний сайт, а й завести сторінки в соціальних мережах.

 

Головний редактор Донецької обласної газети «Донеччина» Ігор Зоц відзначив, що єдиним недоліком видання «Журналіст України» є малий тираж і невеликий обсяг.

 

Ігор Зоц говорив про проблеми ЗМІ Донеччини

 

«НСЖУ - єдина спілка, якій вдалося ще утримати свій журнал. Він об'єднує і друкує багатьох журналістів з віддалених районів України. Хотів би більше дієвості, бо велика кількість ідей, які висуваються журналістами, зокрема із маленьких патріотичних газет на звільнених територіях, які вони роблять героїчними зусиллями без допомоги влади, залишаються непоміченими. Ці видання треба підтримати. Ми волаємо, що на Луганщині не відновлено ні обласне радіо, ні телебачення, ні обласна газета. У Донецькій області те саме. Мабуть, у влади немає на те бажання», - сказав він, додавши, що газету «Донеччина» він наразі випускає в Києві, самостійно шукаючи на неї кошти, бо обласна влада їм не допомагає.

 

Представник Фонду Ахметова «Розвиток України» Олександр Власенко зазначив, що українські медіа приділяють дуже мало уваги соціальним проблемам. Водночас, за його словами, українські журналісти захоплюються цікавими розслідуваннями своїх західних колег.

 

Олександр Власенко вважає, що українські ЗМІ мало пишуть про соціальні проблеми

 

Інші учасники круглого столу дякували невеликому колективу «Журналісту України» за працю, побажавши зберегти друковану версію журналу.

 

 

Нагадаємо, журналу Національної спілки журналістів України «Журналіст України» виповнилося 40 років. 

 

«Одне з головних завдань нашого видання за всі ці роки - стати медіа-майданчиком для журналістів і всіх причетних до медійної справи для відвертого обговорення найбільш болючих проблем та викликів нашої галузі. Сьогодні в штаті журналу працює лише дві людини - головний редактор і моя заступниця Ольга Войцехівська. Але, крім співробітників штату, матеріали готують автори з усієї України - відомі журналісти, медіа-експерти, публіцисти. Чимало на наших шпальтах друкується регіональних оглядачів», - розповіла «Дню» головний редактор видання Віра Черемних.

 

«Журналіст України» виходить із січня 1975 року, але відзначення ювілею вирішили перенести на березень. З нагоди ювілею 24 березня у прес-центрі НСЖУ відбулося засідання круглого столу на тему «Друковане видання Спілки: історія і сьогодення, проблеми і перспективи».

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду