«Барометр свободи слова» показує гарні показники в усіх регіонах, окрім Криму - ІМІ

«Барометр свободи слова» показує гарні показники в усіх регіонах, окрім Криму - ІМІ

12 Лютого 2015
3410

«Барометр свободи слова» показує гарні показники в усіх регіонах, окрім Криму - ІМІ

3410
«Барометр свободи слова» показує гарні показники в усіх регіонах, окрім Криму - ІМІ
«Барометр свободи слова» показує гарні показники в усіх регіонах, окрім Криму - ІМІ

За січень 2015 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував зменшення кількості порушень прав журналістів та покращення свободи слова. Про це повідомляє прес-служба ІМІ.

 

Експерти «Барометру свободи слова» - щомісячного моніторингу ІМІ - за січень 2015 року зафіксували 23 порушення, серед яких 14 - фізична агресія щодо журналістів, 6 випадків політичного тиску та 3 - цензури і порушення права на доступ до інформації (для порівняння: у грудні 2014 року  було зафіксовано 39 порушень, у листопаді - 31).

 

На журналістів нападали у Черкасах, Чернігові, Одесі, Запоріжжі та на Харківщині, Чернігівщині і Львівщині. Зокрема, на Львівщині депутат Яворівської райради побив активіста за відео-зйомку бюджетної сесії, а на Чернігівщині журналіста газети «Маяк» побив нащадок антигероя статті.

 

У Миколаєві заступник голови Миколаївської обласної держадміністрації (ОДА) Оксана Янішевська  і голова прес-служби ОДА Світлана Гурмаза не допустили кореспондентку місцевого інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Олену Мельнікову разом з оператором до зали засідань, де проходила зустріч голови Миколаївської облдержадміністрації Вадима Мерікова з народними депутатами від Миколаївщини. Свою відмову в доступі журналістів на робоче засідання обґрунтували тим, що засідання «секретне» у зв'язку з розглядом питання мобілізації. Однак згодом стало відомо, що окрім питання мобілізації депутати з головою ОДА розглядали також питання прийняття бюджету Миколаївської області на 2015 рік.

 

У січні ІМІ зафіксував відновлення тиску на кримськотатарський телеканал АТR з боку окупаційної влади Криму. 26 січня у Сімферополі телеканал оточили силовики, провели обшук і вилучили сервер з відеоархівом, в також забрали особисті дані співробітників. В ефірі ведуча телеканалу зазначила, що озброєні люди прибули з метою вилучити комп'ютерний сервер, на якому зберігаються відеоматеріали подій річної давнини - масштабного мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року між проросійськими прихильниками відокремлення Криму і тими, хто виступав за єдність України, основну масу яких представляли кримські татари.

 

Нагадаємо, що протягом 2014 року ІМІ зафіксував 7 убивств журналістів, 286 випадків побиття та нападів на журналістів, 148 випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 138 випадків цензури.  Минулого року на території України було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова, найгіршими місяцями стали березень та травень.

 

Вероніка Коробенюк для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3410
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мнение
3361 дн. тому
Пустозвонство чистой воды и обман. Для кого и с какой целью делаются эти самые лживые "барометры" - для освоения грантов и показа того, под что по заказу подтасован результат? Да в любой нормальной и демократической стране нет и впомине всяких подобных "барометров", "барометры" есть только в тоталитарных странах с нарушенными нормами демократии и свободы слова. В этом случаи т.н. "барометры" служат манипулятивным инструментом, показывающим "мнимый" или заказанный свыше уровень "демократии", хотя с последней ничего общего не имеет!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду