22 січня в Одесі невідомі у камуфляжі побили журналіста «Таймера» Антона Доценка

22 січня в Одесі невідомі у камуфляжі побили журналіста «Таймера» Антона Доценка

23 Січня 2015
4209

22 січня в Одесі невідомі у камуфляжі побили журналіста «Таймера» Антона Доценка

4209
22 січня в Одесі невідомі у камуфляжі побили журналіста «Таймера» Антона Доценка
22 січня в Одесі невідомі у камуфляжі побили журналіста «Таймера» Антона Доценка

22 січня в Одесі понад 20 невідомих людей у камуфляжі напали на журналіста місцевого інтернет-видання «Таймер» Антона Доценка, побили його та відібрали камеру. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Інцидент стався біля стін Малиновського районного суду, де того вчора відбувалося судове засідання щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі - підпалу одеського Будинку профспілок, через який загинули багато людей.

 

Журналіст перебував у залі суду за редакційним завданням. «Я знаходився в самому залі суду. Надійшла інформація, що на вулиці відбувається якась сутичка. Я вийшов на вулицю, побачив десь 60 людей в уніформі, там був якийсь крик. Я підійшов і почав знімати, а за спиною я почув таку пропозицію, що ось цього журналіста треба також побити. Я повернувся і ідентифікував людину, яка це сказала. Після цього до мене підійшла інша людина і почала питати, що я тут роблю, якого чорта я тут знімаю. Я йому показав посвідчення Спілки журналістів України і інтернет-видання "Таймер", в якому я працюю. Після цього у мене з камери збили "пушку" і почали на мене нападати», - розповів пан Доценко.

 

Журналіст повідомив, що спробував втекти, проте близько 25 нападників наздогнали його, збили з ніг та продовжували бити.

 

«Мене наздогнав натовп з чоловік 25, збили з ніг і почали бити руками, ногами. Намагалися видерти камеру, яку я тримав при собі. Після цього прибіг якийсь чоловік, я не всіх бачив хлопців, які у цьому брали участь, закричав на них, що не потрібно цього робити і прикрив мене собою», - розповів журналіст.

 

Камеру журналісти невідомі забрали, а його самого залишили. Антон Доценко зазначив, що в результаті бійки має забої.

 

«Побоїв серйозних в мене немає, в мене по тілу синці. Я був з фоторюкзаком. Я звернувся клубком і били мене, так вийшло, переважно по ногах, які я піджав під себе, та по голові. У мене шишки на голові, на спині декілька саден, на руках і на ногах. Завдяки великому фоторюкзаку обійшлось, що по нирках мені нічого не дісталося», - розповів журналіст.

 

Згодом журналісту вдалося отримати свою камеру назад, проте - в не робочому стані та без записів.

 

«Я потім знайшов керівника Ради громадської безпеки і попросив повернути камеру, через деякий час розібралися, в кого вона, мені віддали камеру, але вона виявилася зламаною і без картки», - розповів журналіст.

 

Як повідомляє ІМІ, Антон Доценко написав заяву за 171 статтею КК України «Перешкоджання законній журналістській діяльності» і заявив, що наполягатиме на тому, аби справу порушили саме за цією статтею.

 

В ІМІ пана Доценка запитали, хто, на його думку, брав участь у його побитті.

 

«Там була збірна. Там були, у нас в Одесі є декілька самооборон всіляких, якісь представники їх. Також я бачив у натовпі керівника "Правого сектора» одеського, Стернієнка (Сергій Стернієнко - ред.). Зараз вони, звичайно,  відхрещуються», - відповів журналіст.

  

Інтернет-видання «Таймер» припускає, що в нападі на журналіста брали участь активісти «Самооборони» під керівництвом Дениса Плаксієнка. Крім того, видання пише, що на місці події був присутній керівник «Правого сектора» Сергій Стернієнко.

 

Сьогодні видання «Вести» з посиланням на голову обласного УВС Володимир Шаблієнка повідомило, що напад на Антона Доценка у міліції кваліфікували як хуліганство. «Він написав заяву, була проведена перевірка, в результаті якої розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 296 КПК ("хуліганство")», - зазначив правоохоронець.

 

За інформацію інтернет-видання «Репортер», «Самооборона Одеси» заявила про свою непричетність до побиття журналіста. В прес-службі організації заявили, що її представники були присутні в Малиновському райсуді, щоб забезпечити там порядок.

 

Телеканал «Перший міський» опублікував відео, на якому зображено напад на кореспондента. Видання «Таймер» стверджує, що нападники атакували його саме через те, що Антон Доценко представився співробітником видання.

 

 

Нагадаємо, у жовтні одеський 7 канал звільнив журналіста Антона Доценка за те, що він передав ексклюзивне відео 7-го каналу російському телеканалу «Россия 24».

 

Також Антон Доценко був одним з чотирьох журналістів, які постраждали під час подій 2 травня в Одесі - він отримав вогнепальне поранення.

 

«Детектор медіа»

Фото – «Таймер»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4209
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду