Нацрада призначила перевірки ТЕТ, К1, Нового каналу і Super Radio щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

Нацрада призначила перевірки ТЕТ, К1, Нового каналу і Super Radio щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

29 Січня 2015
4781

Нацрада призначила перевірки ТЕТ, К1, Нового каналу і Super Radio щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

4781
Нацрада призначила перевірки ТЕТ, К1, Нового каналу і Super Radio щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня
Нацрада призначила перевірки ТЕТ, К1, Нового каналу і Super Radio щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів ТЕТ, К1, Нового каналу і радіомережі Super Radio щодо порушення правил мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня. Відповідні рішення Нацрада ухвалила 29 січня за результатами моніторингу ефірів.

 

15 січня указом Президента в Україні було оголошено день жалоби за загиблими 13 січня поблизу міста Волноваха мирними жителями внаслідок обстрілу терористами пасажирського автобуса, 25 січня було оголошено день жалоби за загиблими мирними жителями внаслідок обстрілу терористами 24 січня міста Маріуполя.

 

Як розповів член Нацради Владислав Севрюков, 15 і 25 січня Нацрада здійснювала моніторинг загальнонаціональних телерадіомовників щодо дотримання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Загалом моніторилися 14 загальнонаціональних телеканалів і 13 радіостанцій (такими є потужності моніторингового центру).

 

За даними моніторингу, телеканал ТЕТ 15 і 25 січня транслював розважальну програму - реаліті-шоу «Панянка-селянка» та не наводив інформації про день жалоби. Крім того, 25 січня ТЕТ транслював фільм жахів з елементами чорної комедії «Піранії 3D» і не давав в ефір хвилину мовчання.

 

В ефірі Нового каналу моніторинг 25 січня зафіксував програму «25-й кадр» зі сценами еротичного характеру, а також рекламні ролики з елементами розваг (наприклад, із фразами «чудовий настрій», «чудовий день», «годі сумувати» тощо).

 

Телеканал К1, за даними моніторингу, 15 січня транслював кулінарні програми «Люблю готувати», «Їмо вдома» і тревел-шоу «Орел та решка», які мали розважальний характер.

 

В ефірі Super Radio моніторинг 15 січня зафіксував наявність реклами розважального центру «Ігроленд», а крім того виявив відхилення від чинної програмної концепції та недотримання квоти української музики.

 

Представники телеканалів ТЕТ і К1 переконували Нацраду не призначати перевірок.

 

Керівник служби регіонального розвитку групи «Інтер», до якої входить К1, Олександр Кравцов запевнив, що 14 січня керівництво К1 видало наказ зняти з ефіру 15 січня всі розважальні програми та рекламні ролики, в ефірі розмістили свічку. А кулінарні програми і тревел-шоу за жанровим розподілом К1 зараховані до просвітницьких, а не розважальних програм (і це підтверджувалося в минулому перевірками Нацради), тому їх з ефіру не прибирали.

 

Юрист групи «1+1 медіа», до якої входить канал ТЕТ, Ірина Стройко повідомила, що 15 і 25 січня в ефір були відібрані «найбільш соціально гострі епізоди» реаліті-шоу «Панянка-селянка», які не мали на меті розважити глядача. За її словами, 15 січня в ефірі була хвилина мовчання і свічка, а 25 січня з технічних причин програмна служба не встигла видати в ефір хвилину мовчання, оскільки указ про день жалоби Президент видав зранку цього дня. «Керівник групи Олександр Владиславович Ткаченко був поставлений до відома ситуації, були проведені серйозні бесіди з керівництвом каналу ТЕТ», - запевнила вона.

 

Владислав Севрюков відповів, що перевірка призначається якраз для того, щоб фахівці Нацради могли отримати від мовників усі пояснення та документи і з'ясувати, чи були в ефірі порушення. «Усі канали 25 січня були в однаковій ситуації з оголошенням дня жалоби зранку цього дня, саме тому ми моніторинг проводили з 12-ї години, а не зранку. Після 12-ї всі загальнонаціональні канали вже працювали в режимі дня жалоби. Швидко реагувати на такі події - це ваше завдання», - сказав він представникам мовників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду