Іван Степанович нікого не цікавить

19 Листопада 2010
29967
19 Листопада 2010
09:16

Іван Степанович нікого не цікавить

29967
Новий проект журналістських розслідувань «Гроші» на «1+1» ставиться до глядача, як фермер, що застосовує до своїх гусей технологію «примусового годування»
Іван Степанович нікого не цікавить

Гроші вбивають. Гроші калічать. Ви все ще вірите в справедливість? Значить, у вас просто немає грошей. Тож сидіть і тремтіть: раптом вони у вас з'являться?

 

Закривавлена монета - це альфа й омега нового кошмар-шоу на каналі «1+1», який хоч і називається «Гроші», проте розповідає винятково про смертоносне бабло.

 

Варто згадати, що цього сезону - тихо й непомітно - промайнула ще одна прем'єра під такою ж назвою. Йдеться про документальний цикл «Гроші» на каналі «Гамма», - більш як 50 сюжетів (кожен тривалістю 3-4 хвилини), об'єднаних спільною тезою: «історія людства - це історія фінансових взаємин». Кожен епізод у цьому проекті присвячено окремій темі (гривня, причини «Великої депресії», як працює фінансова піраміда тощо). Серіал доволі скромний, непретензійний. Пізнавальність його лише зрідка поєднується з дидактикою (як, наприклад, у серії про небезпеки і спокуси лотерейних виграшів, мораль якої очевидна: халява руйнує життя). А втім, чого ще чекати від міжпрограмного продукту, задуманого й реалізованого у «кризовій стилістиці» (себто - з мінімальними витратами на виробництво)?

 

Зовсім інша річ - «програма, після показу якої владі доведеться карати тих, хто грабує мою країну і мій народ». Саме так щоразу вітається ведучий Олег Дейнека у проекті «Гроші» на «1+1». Філософія цих чорних-пречорних грошей, які вимивають у нашому суспільстві останні опори здорового глузду, звучить млосною дримбою в демонічному оркестрі каналу: ненажерливі вовки чекають на тебе, ягня. Тому нічого не бійся - однаково зжеруть.

 

Гроші - це злочин. Злочин на телебаченні - це журналістське розслідування. Журналістське розслідування на «1+1» - це програма «Особиста справа». «Особиста справа» - це і є «Гроші». Обидві програми не лише схожі за стилем, методами і викривальним пафосом. Найголовніше, що вони ставляться до глядача, як фермер, що застосовує до своїх гусей технологію «примусового годування». Внаслідок цієї процедури гусяча печінка стає делікатесом.

 

Олег Дейнека означує місію своєї програми ще жорсткіше, ніж капітан Катані, який усе ж таки розумів, що гроші - це влада, й тому карати сама себе вона не буде. А якщо й буде - то колись потім, у наступних серіях.

 

«Гроші», як і багато інших програм-розслідувань, незмінно впирається рогом у цей глухий кут, але дивовижним чином не втрачає оптимізму. Ось, наприклад, на честь останніх виборів «Гроші» урочисто викрили, що депутати купують партії, місця у прохідній частині списків. Мільйони течуть рікою, «політики» вже навіть не витрачають зусиль на подобу агітації. Гречка працює.

 

«Ми показали всій країні, хто саме продає посади мерів та цілі партії», - виголошує наприкінці шоу ведучий. Так, показали. Без облич, прізвищ і жодної конкретики. Зйомки прихованою камерою, розмови з тінями. Тим часом мерів обрано, ради сформовано. І розслідування опиняється там, де й гречка зі згущеним молоком.

 

Феномен більшості наших телевізійних розслідувань полягає в тому, що з самого початку журналістам навіть не треба шукати відповіді на класичне «кому вигідно» - це очевидні речі. Натомість набагато складніше зрозуміти, що і як сталося. Де закінчився бізнес і почався злочин? Де та межа, за якою державна підтримка перетворюється на корупцію? Й ось це яблуко вгризти не вдається. Залишається лише одне: підібрати такий комплект фактів, щоб журналістська версія перетворилася на істину вже у свідомості глядача. Відтак ви ніколи не знатимете, що сталося, але вас змусять повірити в те, що могло статися. Досягнути цього ефекту надзвичайно просто. Ось класична схема сучасного українського телерозслідування.

 

Спершу повідомляється факт №1: Іван Степанович був затятим курцем. Протягом тридцяти п'яти років він викурював по дві пачки на день.

 

Факт №2: куріння спричиняє хронічну серцеву недостатність.

 

І, нарешті, факт №3. Іван Степанович раптово помер на 55-му році життя.

 

А тепер - запитання: від чого помер Іван Степанович? Жоден із цих трьох фактів не повідомляє причину смерті, натомість їхнє поєднання не залишає ніяких сумнівів. Розслідування завершено. Всім усе зрозуміло.

 

Одна тільки проблема: факт №4. Який полягає у тому, що журналісти насправді не знають, від чого помер Іван Степанович. Він міг загинути в автокатастрофі чи покінчити життя самогубством. За великим рахунком, доля Івана Степановича нікого не цікавить.

 

Програма «Гроші» послуговується цією схемою регулярно. Ось, наприклад, як відбувалося розслідування, присвячене невипадковій загибелі тварин у столичному зоопарку.

 

Факт №1. Кількість тварин у київському зоопарку протягом останніх років зменшилась удвічі.

 

Факт №2. Отруїти тварин у вольєрах надзвичайно легко, що підтверджує експеримент журналістів програми: ніхто не перешкоджає відвідувачам підгодовувати звірят чим заманеться.

 

Факт №3. Охочих прибрати до рук земельні ділянки на території нинішнього зоопарку - хоч греблю гати.

 

Саме лише поєднання цих трьох фактів вкручує в свідомість глядачів єдиний вірогідний висновок: так, тварин отруїли. В журналістів немає ані відповідних фактів, ані переконливих свідчень, а отже й можливості озвучити це твердження. Уявні жахіття набувають ваги неспростовних доказів, хоча немає ані чітких звинувачень, ані звинувачуваних. Розслідування завершено? Кого владі карати?

 

Проблема навіть не в тому, що у столичній пресі відмайоріли й зовсім інші версії зоологічного апокаліпсису (зокрема, що тварин не труїли, а тихцем поспродували). І не в тому, що чергова програма-розслідування вкотре вже нічого не розслідує, а лише піниться скандальністю за дорученням Міністерства Правди. Бог з ними, розслідуваннями цими. Змирилися вже. Але «Гроші» примудряються ефектно знецінювати те, що хоч якось може цікавити глядача, чия печінка ще не перетворилася на фуа-гру: йдеться про факти, які мали би бути вперті, але в телевізійному ефірі часто виявляють потойбічну гнучкість.

 

Концепція «Грошей» передбачає, що факти - це футбол. Не забиваєш ти - забивають тобі. Тільки от не завжди у ворота летять м'ячі (що хоч якось узгоджувалося б із принципами «чесної журналістської гри») - у сітку летять і гантелі, й недопалки, й глисти; що більше різноманіття - то видовищніша гра.

 

Чого варте, наприклад, феєричне розслідування на тему: «Що таке ринок курильних сумішей?» У чомусь ця історія нагадує ще один блокбастер - про пастора Сандея і «Кінгс Кепітал». Зненацька з'ясувалося, що продаж курильних сумішей, як і діяльність Аделаджі, - велике зло. Наче ніхто раніше не бачив, як множаться кіоски, де торгують хімією, й нікому не спадало на думку поцікавитись, а чи не застосовує нігерійський апостол гіпнозу для стимуляції пожертв своїх парафіян? Програма «Гроші» не втрачає нагоди й собі вчасно поцікавитися цими мішенями. Гіпнотизерам - зелене світло. Курильному кошмару - найстрашніші роги.

 

Ось яку славну добірку фактів пропонує заковтнути програма «Гроші».

 

Факт №1. Деякі курильні суміші містять психотропні речовини.

 

Факт №2. Спайсовий наркобізнес в Україні - це від одного до ста мільярдів доларів.

 

Факт №3. Державні кур'єри зі спецномерами можуть привезти наркотики, придбані за кордоном через інтернет.

 

І, нарешті, приголомшлива кода, якою завершується розслідування вселенського зла, факт №4. Сергій із Криму під впливом психотропних сумішей убив і частково з'їв власну бабусю.

 

Кожен із цих фактів, десь у надрах своїх, приховує змістовні історії, варті розслідувань. Але в поєднанні - це гімн помийниці, лагідний сусід сюжетів про те, як у Павла Зіброва поцупили гаманця, чи про неймовірні нічні підробітки Алли Пугачової.

 

І не забудьте, що влада покарає всіх, «Гроші» обіцяють.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29967
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Павко
4762 дн. тому
Автор применяет тот-же метод, в котором обвиняет "Гроші". На воре шапка горит.
Макабіст
4899 дн. тому
Цей Бриних, окрім того щоб поносити людей навколо себе, хоч щось путнє зробив колись? Укотре вже помічаю цього Бриниха, пише як ото дебіл для дебілів, невігластно суцільне.
не мазохист
4909 дн. тому
На бездарном канале появилась очень бездарная программа с крайне бездарным... - чуть не сказал журналистом - с диктором. По - моему все очень гармонично. Признаюсь честно, что я как те рабочие, которые Пастернака не читали, но глубоко осуждают. Плюсы у меня не настроены вообще, а "хлопченя з розумнымы очыма та з чолом высоким та ясным" изрядно поднадоел на предыдущих дикторских службах. Пока вместо журналистов из канала на канал будут кочевать симпатичные телемальчики и теледевочки - толку не будет.
не понравилось, очень
4910 дн. тому
смотрела выпуск "Грошей" о жилищных аферах- мне подробно рассказали схему, как обмануть бабушек и дедушек, сделать их бомжами, легче всего подбросить наркотики, позвонить в ментовку,и еще несколько рецептов. Удачная программа для нашего больного общества, только очень интересует вопрос этики и морали и куда смотрит комиссия, которая должна этим заниматься??
леся
4910 дн. тому
супер влучно! класний текст.
horor
4910 дн. тому
До Г.Б. Краще вже тицьнути носом у гівно запрошених до телевізійного гівнотворення копрофагів і заробити за це, крім моральної сатисфакції, ще й копійку гонорару, ніж засирати ефір за гонорар на 5 копійок більший.
kozak
4910 дн. тому
Все правильно автор пише. "Розслідують" завжди якусь херню розмиту, бо якщо взятись за щось конкретне, можно когось не того вкусити... Взялись би за це: http://www.pravda.com.ua/articles/2010/11/9/5554856/ "Годівниці влади: у Азарова дарують мільйони офшорним "авторам" чи за це: http://www.pravda.com.ua/articles/2010/11/12/5565415/. Інакше справді: розслідування-інфотеймент, "лагідний сусід сюжетів про те, як у Павла Зіброва поцупили гаманця", краще і не скажеш...
Г.Б.
4910 дн. тому
Бриних, ти такий розумний, аж страшно. Зробив би щось пристойне самотужки. Чи не запрошують? Звідси і зтікаєш жовчю? СХОДИ В АПТЕКУ і на копійки, що заробив з цєї маячні, купи собі проносне. На більше не вистачить, Лігачова - баба мудра.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду