Як тролі викривають самі себе

30 Листопада 2017
905
30 Листопада 2017
17:34

Як тролі викривають самі себе

905
Як тролі викривають самі себе

Стаття «Повзуча русифікація триває» зібрала чотири коментарі під текстом. Яка ж цікава вийшла добірка! Просто тобі наочний посібник!

Експонат перший: «Ситуація прикра. Але чим завинив поребрик? Він у нас має такі ж права, як бордюр і бруківка». Автор коментаря не відає, що слово «поребрик» в Україні справді не використовують – принаймні, у прямому значенні. Що ще три роки тому українці просто не зрозуміли б, що воно таке. Автор коментаря зеленої гадки не має, що саме на цьому слові викрили російське громадянство й місце проживання анонімного ще тоді Стрєлкова-Гіркіна, коли російська окупація Донбасу тільки починалася – й викрили саме тому, що це слово навіть жителі Донбасу не використовували. Інакше він, автор коментаря, не питав би: «Чим завинив?» Загальновідомий факт – а «український» читач його не знає. Нарешті, автор коментаря й близько не знає, що бордюр та бруківка співвідносяться між собою так само, як капелюх та окуляри. Він не просто не знає української мови – він не розуміє її. Хоча нею пише!

До речі, пригадується: щойно вибухнув скандал довкола того «поребрику», як одразу ж гугл почав давати масу посилань на свіжі публікації в інтернет-ресурсах тоді ще окупованих Слов'янська та Краматорська, які містили це слово. Тих днів воно, мабуть, стало найпопулярнішим на згаданих сайтах — і все тільки для того, щоб довести, ніби воно «має такі ж права».

Експонат другий: «Колись була єдина цивілізіція, і всі білі люди були єдиним народом. Але нас поділили, щоб нами володіти. А ми й далі йдемо в цьому ж напрямку. До речі, чому не звертається увага на шалену англієзацію нашої мови». Так, можливо, це — не тролінг, а дуристика звичайна. Бо дуже вже хотілося би знати, хто це такий підступний поділив «єдиний білий народ» та «цивілізіцію», й хто саме хоче «нами володіти». Але меседж зрозумілий: «Був єдиний народ — отже, має бути й надалі». Прискіпуватися до самого цього твердження є вже абсолютно зайвим.

Експонат третій: «Понабежали выродки кацапские с гугл-транслейтом, рассказывают про... Автор прав, забыл про "Паски", которые теперь почему-то "куличи", забыл про "подъезды", которые с какого-то хрена "парадные"...». Й тут само: «Автор лопух и сам пишет украиноязычную кальку с кацапского в названии столицы. Правильно "Київ", не правильно — "Києв"». Не помітив, бідолашний, що одна частина коментаря різко суперечить іншій. Що ж, воно й зрозуміло: нервова робота, конвеєр, часу поміркувати над тим, що пишеш, не лишається.

Прикметно інше: Автор знайшов в інтернет-перекладачі, що Киев українською — це Київ. А от про те, що в непрямих відмінках замість Ї з'являється Є, не знайшов. Що в непрямих відмінках — саме Києва, а не «Київа», й гадки не мав. Звідки ж йому було знати, що підступні “хохли” таких мовних пасток понаставляли? От на таких дрібницях зазвичай і завалюються шпигуни.

Скажете, це якщо й троль — то «добрий»? От тільки написав він це під ніком «Москалей на ножи». Що стало зайвим свідченням того, що й так є загальновідомим: левову частку екстремістських, ксенофобських, людожерських коментарів і постів «від імені українських націоналістів» пишуть російські тролі. Щоби потім російська пропаганда тицяла в них носом і доводила, який буцімто в Україні «фашизм». І щоби, може, якась кількість українців купилася на ці гасла.

Тож дуже хочеться вигукнути: «Хай живе “великоросское чванство”!» Вірячи, що «ми — один народ», російські тролі вірять, що за дві хвилини розберуться й із українською мовою, й із українськими реаліями. І з тріскотом сідають у калюжу. Тож побажаймо їм: так тримати!  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду