Шоу з дітьми – це надто тонкий лід

Шоу з дітьми – це надто тонкий лід

25 Лютого 2017
1464
25 Лютого 2017
13:17

Шоу з дітьми – це надто тонкий лід

1464
Шоу з дітьми – це надто тонкий лід
Шоу з дітьми – це надто тонкий лід

Маю я грішок – дивлюся масове телебачення, а саме «МастерШеф» і похідну від нього, дитячий проект. Не те, щоб я якийсь кулінар великий, або що. Просто цікаво, як дітям даватиметься «висока кухня».

Продюсери, ясна річ, конфлікти чи скандали, що виникають на шоу сприймають як те, що підніме рейтинг – ну ясно, всіх ж зацікавить, якщо півфейсбука кричатиме: ґвалт, змію обдирають... Навіть ті, хто не дивиться ТБ, буде знати де і що.

Та шоу з дітьми - це надто тонкий лід. Дитина, яка вибула з проекту під улюлюкання інших учасників, в сльозах говорить про те, що ярлик лузера тепер буде з нею на все життя і вона не знає, як їх далі жити – видовище не просте, особливо для тих, хто має власних дітей, часом таких же тонкосльозих і з тонкою душевною організацією. Думаєш, бідне дитя, його б пожаліти, поговорити з ним, заспокоїти, але це пускають в ефір, бо тисне на емоції. Емоції - значить, перегляди. Перегляди - значить, рейтинг. Обговорення в соцмережах у стилі: канал, як ви це показуєте, де ваша совість?! Але навіть ті, хто обурювався все одно дивитимуться далі, плюватимуться, але дивитимуться.

Цікаво, з ким має в першу чергу попрацювати психолог: з цією дитиною в сльозах? З тими, хто її травить на камеру? З дорослими, що не втручаються? З батьками, які спостерігають за своїми «янголятами» на проекті? Чи з дітьми, що дивляться це по телевізору і все одно мріють потрапити на проект?

Мені шкода ту дитину. І інших, жорстоких, теж шкода, бо вони не розуміють, де чорне, а де біле. І в наступній серії вже їх виставлятимуть як непотріб і це вже вони плакатимуть. А дорослі казатимуть: «ну чого ревеш, як дівчинка, ти ж знав, куди йдеш?», «де ті батьки, що не навчили готувати», «а на шоу відправили? це життя, а ти чого хотів?»…

Колись мій старшенький сказав, що діти, насправді, набагато гірші за дорослих, просто ми не хочемо в це вірити. А вони лише беруть приклад з нас, дорослих, і, як властиво дітям, абсолютизують побачене.

Ну та, розумні скажуть – не дивіться зомбоящик. І вони будуть праві. Краще піти книгу почитати, зіграти з дитиною в настільну гру, ще чимось зайнятися… Але телебачення нас провокуєname="_GoBack">, а ми, схоже, хочемо піддаватися на цю провокацію навіть якщо розуміємо те, що вона не гідна і маніпулятивна. Ну бо діти – це завжди маніпуляція.

Вперше опубліковано у Facebook Марини Довженко

Фото: Facebook «МастерШеф»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду