detector.media
Наталія Данькова
27.04.2011 17:02
Дарка Чепак: «Працювати для країни, для відкритості першої особи – честь для будь-якого професіонала»
Дарка Чепак: «Працювати для країни, для відкритості першої особи – честь для будь-якого професіонала»
«Дуже відкрита, досвідчена і мудра людина, з шаленою працездатністю», – так озвучує прес-секретар і голова прес-служби президента свої перші враження про Віктора Януковича. Про це й не тільки читайте в інтерв’ю ТК

«Детектор медіа» добивалася розмови з Даркою Чепак від моменту її призначення прес-секретарем президента (це сталося 17 березня). Зрештою, домовилися про інтерв'ю електронною поштою. Близько місяця Дарка готувала відповіді, тимчасом як ТК надсилала їй додаткові запитання, адже відносини глави держави з журналістами не є сталими, подекуди виникали непорозуміння, та й в Адміністрації президента тривало переформатування служб, відповідальних за інформаційну політику. Про свої обов'язки й повноваження, про Віктора Януковича і відносини з його оточенням, про інформаційні впливи президентської адміністрації розповідає Дарка Чепак.

 

 

- Дарко, ще не всі колеги оговталися після вашого призначення прес-секретарем Віктора Януковича, а ви вже очолили й президентську прес-службу. Чи стало це несподіванкою для вас, чи одразу передбачалася саме така конфігурація обов'язків? Чи це останні зміни у структурі органів АП, пов'язаних із інформаційною політикою?

- Це не було несподіванкою - я просила і прошу про зміну структури. Біда в тому, що досі в мене у відділі є лише технічно-творчий персонал: два оператори, два відеоінженери і два фотографи. Оце й усе. Тим не менше, всі ми знаємо, що для роботи журналісти потребують інформаційних довідок, прес-релізів. А для цього, очевидно, потрібна повноцінна прес-служба. Але робота в Адміністрації йде, і найближчим часом буде формуватися відповідний штат.

 

- Яким чином вирішилися питання стосовно вашої роботи на 5-му каналі? Як сприйняв Петро Порошенко ваше призначення?

- Очевидно, що я звільнилася з 5-го каналу. Петро Олексійович сприйняв призначення з розумінням. Він мене дуже зворушив словами про те, що двері для мене на 5-му й надалі відкриті.

 

- Що входить нині до ваших повноважень та сфери відповідальності? Кому ви особисто будете підпорядковуватись? Яким чином буде побудовано ваша взаємодія з іншими структурами Адміністрації президента? І наскільки самостійним речником ви будете?

- Сферу діяльності визначено указом - це висвітлення діяльності президента, представлення офіційної позиції президента засобам масової інформації, проведення заходів для медіа, аналіз інформації про діяльність президента, керування прес-службою.

 

Підпорядковуюся голові Адміністрації президента - схему опубліковано на сайті Президента України. З приводу взаємодії - я, власне, її наразі й вибудовую. Моя мета - полегшити роботу журналістів в отриманні інформації. Наразі робота йде «зі скрипом», але сподіваюся, що найближчим часом налагодиться.

 

- Хто саме запропонував вам ці посади? З ким безпосередньо ви зустрічалися перед призначенням? Про які завдання йшлося? Що стало головною мотивацією для вас особисто, коли ви зголосилися прийняти пропозицію?

- Історія була проста. На той час я розробляла лінійку ток-шоу для 5-го каналу. Одне з них я планувала зробити як програму, в якій відповідальні за втілення реформ обговорюватимуть нововведення з людьми, на життя яких ці реформи безпосередньо впливають. Для прикладу, якщо йшлося би про податкову реформу, це мала би бути людина з Комітету економічних реформ або від уряду, і підприємці.

 

Очевидно, для такого шоу потрібна була підтримка комітету, іншими словами - спікери для кожної з програм, тобто щотижня. Тому я прийшла з цією ідеєю до керівника прес-служби Дениса Іванеско і попросила його посприяти у налагодженні співпраці з комітетом, який, як відомо, очолює президент. Ми з Денисом довго обговорювали цю ідею, і за якийсь час - я думаю, за місяць-два, мене запросили на зустріч із президентом. Ми говорили про країну, реформи, і ще через місяць мене запросили на наступну розмову. А далі ви знаєте.

 

Завдання прості - висвітлення діяльності Президента України. Щодо мотивації: для мене це в першу чергу виклик. Очевидно, що робота не з простих. Але безперечно, це величезний досвід, який важко отримати на будь-якій іншій роботі. Працювати для країни, для відкритості першої особи - це честь для будь-якого професіонала.

 

- Ваша думка щодо мотивів тих, хто вам запропонував ці посади? Чому обрали людину - члена руху «Стоп цензурі!»? Чи згадувалося під час перемовин про цей рух? Якщо так - то в якому контексті?

- Перші два запитання, мабуть, краще ставити не мені. Щодо руху - я цього ніколи не приховувала, ця інформація була у відкритих джерелах.

 

- Які завдання перед вами поставив особисто Янукович? Які ваші перші враження від його особистості?

- Завдання - працювати і вчитися. Перші враження - це дуже відкрита, досвідчена і мудра людина, з шаленою працездатністю.

 

- Розкажіть про ваш план модернізації роботи прес-служби. На чому в першу чергу буде зосереджено вашу увагу і які питання, на вашу думку, потребують першочергового вирішення?

- Організація структури, розподіл функціональних обов'язків і планування роботи. З першочергових питань назву введення чітких і всім зрозумілих правил формування пулу і запрошення медіа, збільшення публічних заходів та полегшення роботи журналістів. Я дуже чекаю моменту, коли зможу отримати повноваження для цієї роботи. Хоча вже зараз готуюся - вивчаю іноземний досвід, спілкуюся з журналістами.

 

- А коли їх вам буде надано? Від кого і від чого це залежить?

- Я хочу для початку доопрацювати прозоре квотування правил пулу. Щоб довести до кінця ці правила, їх потрібно прописати - з усіма деталями, продумати всі можливі варіанти, наприклад, ротації. Лише за повної готовності документу я зможу його затвердити й оголосити. Наразі прописуванням правил займатися можу лише у вихідні і в позаробочий час, бо вдень повністю зайнята поточними справами: записами, монтажами, перегонами. Коли вдасться розширити прес-службу, сподіваюся, більше буде часу на доопрацювання правил.

 

- Рух «Стоп цензурі!» висловлює занепокоєння погіршенням ситуації в інформаційній сфері. Він пропонує Віктору Януковичу поновити практику відкритих щоквартальних прес-конференцій, запровадити ротацію в журналістському пулі при президенті і показати журналістам Межигір'я. Чи йтимуть президент та АП назустріч цим побажанням журналістів?

- Чому ні? Якщо пропозиції будь-якої організації співпадають із планами щодо налагодження ефективної роботи прес-служби - ми рухаємося в одному напрямку.

 

- Як вибудовано ваші стосунки з Ганною Герман та Сергієм Льовочкіним? Адже після вашого призначення подейкували, що це було ініційовано саме Льовочкіним та мало на меті, зокрема, зменшення впливу Ганни Герман на президента. Останні рокіровки в АП, переведення Герман у ранг радника Януковича начебто підтверджують ці версії.

- Стосунки прекрасні як із Сергієм Володимировичем, так і з Ганною Миколаївною. Щодо другого запитання - я не думаю, що варто коментувати чутки. Останні зміни в структурі Адміністрації, як відомо, мають на меті проведення адміністративної реформи. Крім Ганни Герман, як ви знаєте, в ранг радників перевели ще п'ятьох заступників. Ганна Миколаївна продовжує працювати в Адміністрації, і нічого не вказує на зменшення її впливу. Невже ви справді думаєте, що реформи в країні відбуваються задля інтриг? В Адміністрації постійно йде дуже динамічна і напружена робота, сумніваюся, що в когось на інтриги тут вистачає часу.

 

- Ви працювали із Савіком Шустером, зокрема й на Першому національному. Навколо каналу та проекту Шустера багато чуток про безпосередній уплив Ганни Герман на редакційну політику. Зокрема, Вікторія Сюмар та Мустафа Найєм вважають, що саме Герман завадила виходу в ефір їхніх проектів. Що ви знаєте про це? І як би ви прокоментували інформацію про вплив людей АП на редакційну політику Першого національного - в тому числі й людей Льовочкіна, через керування новинним мовленням каналу (Олександр Пантелеймонов та інші)?

- На редакційну політику Савіка Шустера може впливати лише одна людина - Савік Шустер. А з питанням щодо впливу Адміністрації на політику Першого національного вам, мабуть, краще звернутися до керівництва Першого, а також до цих журналістів. Так буде правильно.

 

Як колишній редактор і колега цих журналістів, можу сказати одне: якби програми Віки Сюмар та Мустафи Найєма з'явилися б на якомусь із телеканалів, я би їх дивилася. І Віка, і Мустафа були дуже яскравими хронікерами в програмі «Шустер live», яку ми в «Савік Шустер студії» виробляли для ТРК «Україна». Я за те, щоб вони мали можливість розвивати свій талант.

 

- Не секрет і те, що люди Льовочкіна опікуються й інформаційними потоками навколо Олександра Попова - голови Київської міської державної адміністрації. Вас буде задіяно в цих відносинах?

- Олександр Попов не є Президентом України. Сфера моєї відповідальності вам відома.

 

- Чи вважаєте ви ситуацію з безпосереднім впливом АП на редакційну політику державних мовників нормальною? За результатами системних моніторингів ТК, саме новини Першого національного разом із новинами телеканалу «Інтер» є найбільш «брудними» з точки зору дотримання професійних стандартів та замовчування важливих тем. І ми чудово знаємо, що це результат «співпраці» з ньюзрумами цих каналів людей із АП, зокрема радника Льовочкіна Ігоря Шувалова, і не тільки його. На сторонній погляд, ви стаєте гвинтиком у цій системі. Вас це не напружує? Чи будете ви намагатися щось змінити в ній? І чи є у вас для цього можливості?

- Думаю, вам варто з цими даними звернутися щонайменше до комітету зі свободи слова в парламенті. Щодо інших питань - мої можливості є цілком відритою інформацією. Я відповідаю за висвітлення роботи глави держави. З приводу змін - намагатимуся покращити стосунки Адміністрації зі ЗМІ. Це моя робота.

 

- За словами Льовочкіна, сьогодні Шувалов як його радник відповідає за «питання співпраці з іноземними медіа». Чи перетинаєтесь ви у своїй роботі з паном Шуваловим і як ви ставитеся до нього та його роботи?

- Я перетинаюся з багатьма людьми, оскільки займаюся прес-службою. До будь-якої роботи ставлюся з повагою.

 

- Як відомо, журналісти - учасники останніх конфліктів довкола медіа - «Газеты по-киевски», Kyiv Post - говорили про невдоволення тих чи інших представників влади деякими матеріалами в цих виданнях, що, за їхніми словами, було приводом для тиску на редакції. Непублічно про такі випадки - невдоволення представників АП, Кабміну тими чи іншими публікаціями - говорять на «журналістських кухнях» постійно. Ваша думка: наскільки поширена зараз практика «телефонного права»? Як часто нею користуються співробітники АП? І з чим, на вашу думку, пов'язані вже зафіксовані соціологією дані про те, що на головних телеканалах країни кількість синхронів представників влади у рази перебільшує кількість синхронів представників опозиції?

- Я не готова коментувати чутки. Працювати треба з фактами, на належному рівні, і подавати запити у відповідні органи. Тільки тоді буде результат. Це ж стосується соціології. З цими результатами треба звертатися, мабуть, у парламентський комітет зі свободи слова, а не в прес-службу.

 

- В інтерв'ю «Обозревателю» ви висловили готовність вийти з громадського руху «Стоп цензурі!», якщо в цьому буде потреба. Що ви мали на увазі? Що вас може підштовхнути до такого кроку? Чому ви досі не зустрілися з активістами руху, хоча такі наміри були з обох сторін?

- Я зустрічалася з активістами руху в різних ситуаціях, в тому числі й на заходах за участі президента. Я - за діалог, і рада буду продовжувати спілкування. Щодо виходу, то я перестала отримувати електронну розсилку «Стоп цензурі!». З цього я зробила висновок, що з руху мене вже виключили.

 

- Яке у президента бачення процесу створення суспільного мовлення? І які реальні терміни розглядаються?

- Як ви знаєте, процес розробки триває. Позиція президента відома - він поставив завдання щодо створення суспільного мовлення, і його підготовка - справа доволі складна. Нині є кілька вже розроблених різними організаціями законопроектів. Сподіваюся, що вдасться організувати діалог між усіма ініціаторами.

 

- Які процеси, пов'язані зі свободою слова, викликають у президента найбільше занепокоєння? І чи його турбують саме процеси й проблеми, чи лише публічний розголос навколо них?

- Свобода слова - сама по собі процес. Я впевнена, що за неї боротися треба завжди, за будь-якої влади. Власне, у президента викликають занепокоєння кризи між власниками ЗМІ та працівниками мас-медіа. Прес-служба вже робила за моєї присутності заяви з цього приводу. Особисто я намагаюся відстежувати такі ситуації, бо для мене як для журналіста це дуже важливо.

 

- Віктор Янукович тривалий час працював без особистого прес-секретаря. Чим була викликана така затримка? На вашу думку, як це впливало на його роботу?

- Думаю, це питання не до мене. Я в той час не працювала в Адміністрації. Але скоріш за все, в президента було багато інших завдань, які потребували невідкладного виконання.

 

- Які основні недоліки в публічних виступах, коментарях та реакціях президента ви бачите? І на чому саме буде зосереджена ваша робота? Які риси президента ви намагатиметеся підкреслити?

- Моя робота буде зосереджена на тому, щоб донести якомога більшій аудиторії інформацію про діяльність президента.

 

- Як Віктор Янукович сприймає критику? Які видання читає щодня? Чи дивиться ТБ?

- Двічі на день йому готують моніторинг, у який входять публікації всіх газет, журналів, теленовини. Критику сприймає адекватно. ТБ дивиться за можливості - у президента дуже напружений графік роботи.

 

- Хто безпосередньо готує президенту інформаційну картинку дня?

- Відділ моніторингу.

 

- Що, за враженнями від перших тижнів роботи на нових посадах, вам здається найбільш важким особисто для вас?

- Найважче - звикнути до правил роботи державного закладу. Досі я працювала в приватних компаніях, де менше бюрократії. Намагаюся звикнути й організувати свою роботу максимально ефективно.

 

- Нещодавно на зустріч Віктора Януковича з прем'єром РФ Владіміром Путіним було запрошено лише журналістів, обраних прес-службою президента. Яким чином прес-служба обирає ЗМІ для висвітлення заходів за участі президента, особливо на заходи, де є обмежений доступ ЗМІ?

- Для початку: прес-служба наразі не збирає журналістів. Це робить управління комунікацій. Журналістів відбирали за принципом максимальної аудиторії видання. Оскільки про можливість підходу до преси ми дізналися доволі пізно, то працівники управління відреагували дуже оперативно і продзвонили максимальну кількість ЗМІ.

 

На заходи з обмеженим доступом прерогатива віддається інформагенціям і телеканалам із найбільшим покриттям. В Адміністрації, на жаль, наразі немає технічної можливості запрошувати всіх охочих - кілька залів, де відбуваються події, є доволі невеликими, і не всі мають можливість трансляції в прес-центр. Але на всіх заходах присутні оператори, фотографи та журналісти з сайту президента, вони публікують новини та віддають картинку через щоденні перегони. Тому всі охочі можуть отримати інформацію - навіть якщо їх не було безпосередньо на заході.

 

- Раніше ви наголошували, що «запрошуючи журналістів (на зустріч Віктора Януковича та Владіміра Путіна), виходили з рейтингу та покриття ЗМІ». Чи діятиме такий підхід і надалі? І яким чином ви визначатимете ці критерії для різних ЗМІ? Приміром, на які показники ви зважатимете, обираючи найрейтинговіші канали та друковані видання?

- Власне, я наразі опрацьовую дані аудиторії. Випрацьовую дуже прозорі правила, зрозумілі всьому ринку. Для цього я отримую останню соціологічну інформацію, на яку орієнтується весь ринок, про аудиторії всіх типів ЗМІ: телебачення, преси, радіо, інтернету. Дані про інтернет-аудиторію розхристані - з цим важче. Є дані у відкритих рейтингах, є дані соціологів, і вони не зовсім співпадають. Але щойно цей масив буде опрацьовано, і я матиму можливість його реалізувати - одразу ж опублікую ці правила.

 

Завдання будь-якої прес-служби, і в першу чергу прес-служби президента - донести інформацію до максимальної кількості аудиторії. Її, повторюся, вираховують соціологи, й на них орієнтується весь медіаринок. Для преси і радіо, як відомо, це дані TNS, для телебачення - GFK, дані інтернету рахують кілька рейтингів, подекуди вони відрізняються, але будемо шукати оптимального рішення.

 

- У фейсбуку телевізійники обурюються, що прес-служба президента виокремлює три телеканали: «Всі вже в курсі, що до першого сорту віднесено три українських телеканали. Чи можемо розраховувати на роз'яснення від прес-служби, до якого сорту відносяться решта, і, згідно з цим ранжуванням, на який рівень доступу до першої особи вони можуть розраховувати?». Як ви можете прокоментувати це звинувачення?

- Для початку я би не ділила медіа на сорти. Ваги телеканалам, як відомо, надають не прес-служби, а глядачі й технічні можливості трансляції сигналу. Відкрийте рейтинг GFK. Перші два місця рейтингу вже стільки років ділять між собою «Інтер» і «Студія "1+1"». Державний Перший національний канал - за покриттям найбільший канал країни. Щодо рівня доступу: телекартинку всі телеканали отримують у щоденних перегонах, інформація завжди є на сайті. Я наразі працюю над правилами ротації для менших каналів, щоб вони також мали можливість доступу. Щойно в мене буде можливість їх завершити та втілити, ви ці правила отримаєте.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY