detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.03.2024 13:19
Протоієрей УПЦ МП прославляв окупантів у фейсбуці. Йому загрожує до восьми років за ґратами
Протоієрей УПЦ МП прославляв окупантів у фейсбуці. Йому загрожує до восьми років за ґратами
Служба безпеки оголосила клірику підозру у виправдовуванні збройної агресії РФ та глорифікації її учасників.

Служба безпеки України оголосила підозру митрофорному протоієрею Черкаської єпархії УПЦ МП, який на власній фейсбук-сторінці виправдовував збройну агресію Росії. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як ідеться у повідомленні, у фейсбуці клірик героїзував російських окупантів та заперечував їхні воєнні злочини проти України.

Також він поширював у соцмережі прокремлівські наративи, якими намагався дискредитувати українських захисників. Зокрема звинувачував українських захисників у підготовці до воєнних провокацій в Одесі та називав бійців спецпідрозділу «Азов» «нацистами».

Свої дописи священник доповнював репостами з ворожими гаслами, фотографіями та відеосюжетами з прокремлівських інтернет-ресурсів.

Під час обшуку за місцем проживання клірика виявили заборонену символіку та мобільний телефон, з якого він поширював антиукраїнську агітацію.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинних дій фігуранта.

На підставі зібраних доказів митрофорному протоієрею УПЦ (МП) повідомлено про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України — виправдовування збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили також керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) та колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю), якому загрожує до восьми років за ґратами з конфіскацією майна. СБУ також заочно оголосила підозру митрополиту Луганської єпархії УПЦ МП Пантелеймону, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії.

За схожими статтями — розпалювання релігійної ворожнечі та виправдовування збройної агресії — засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП Іосафа до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки та очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині до 5 років ув’язнення. Настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду, а настоятеля одного з храмів на Вінниччині — до двох років позбавлення волі за виправдовування російської агресії.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Загалом за даними СБУ від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року в Україні відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам — представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY