detector.media
Гала Скляревська
15.02.2024 19:20
Андрій Юсов: Російські спецслужби можуть дуже оперативно розв'язувати питання з адміністрацією Телеграму. З Україною взаємодії наразі немає
Андрій Юсов: Російські спецслужби можуть дуже оперативно розв'язувати питання з адміністрацією Телеграму. З Україною взаємодії наразі немає
Українські державні органи намагаються побудувати комунікацію з адміністрацією месенджера, зокрема щодо поширення персональних даних українських військових та полонених.

Україна веде комунікацію з Телеграмом щодо видалення телеграм-каналів, які ГУР та інші контррозвідувальні підрозділи Сил безпеки й оборони визначили як такі, що працюють на ворожу розвідку. Про це повідомив у коментарі «Детектору медіа» представник ГУР МО України Андрій Юсов. 

Відповідаючи на запитання щодо того, чи можливо видалити такі канали, пан Юсов сказав: «Така робота ведеться, але вона дуже складна. Ми бачимо, що на території Росії російські спецслужби можуть дуже оперативно розв'язувати питання з адміністрацією Телеграму, коли їм це потрібно. Це видно на прикладі протестів у Башкортостані й інших заходів, які відбуваються. Натомість навіть не такої, а іншого роду коректної взаємодії, яка би стосувалася захисту  національних інтересів України, захисту персональних даних, — адже є величезна кількість каналів, яка поширює не просто фейки, поширює персональні дані українських оборонців, українських полонених, — такої конструктивної взаємодії наразі немає. Звичайно, роботу в цьому напрямку потрібно продовжувати».

Раніше, 14 лютого, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

В той же день голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк висловила думку, що штрафи та взяття під державний контроль діяльності Телеграму та інших  компаній, які надають цифрові послуги, — це «питання часу». А також  повідомила, що адміністрація Телеграму не відповідає на запити Нацради. Ще раніше про відсутність комунікації з Телеграмом розповів інший член Нацради юрист Олександр Бурмагін.

Після заяв Герасим’юк та Юсова  низка анонімних телеграм-каналів поширила маніпулятивні повідомлення про те, що начебто українська влада «готується до зачистки українського сегменту телеграму». 

Нагадаємо, що за даними дослідження  Telemetrio за 2023 рік в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Читайте також:

Ілюстрація: скриншот з ютуб-каналу Ukrinform TV

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY