detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
30.01.2024 15:57
НСКУ проти Кабміну: Суд відклав розгляд апеляційної скарги уряду на рішення визнати незаконним продовження повноважень Ради з питань підтримки кінематографії
НСКУ проти Кабміну: Суд відклав розгляд апеляційної скарги уряду на рішення визнати незаконним продовження повноважень Ради з питань підтримки кінематографії
Обидві сторони були не проти провести засідання сьогодні, але суд наполіг на перенесенні розгляду апеляції з боку Кабміну, який раніше програв НСКУ в суді.

У вівторок, 30 січня, Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві ухвалив рішення відкласти на 12 березня запланований на сьогодні розгляд апеляційної скарги Кабінету Міністрів. Про це «Детектор медіа» повідомила партнерка юридичної компанії Axon Partners, адвокатка Надія Денисюк, яка в суді представляє інтереси Національної спілки кінематографістів (НСКУ).

«Суд відклав засідання на 12 березня на 14:00 у зв’язку з тим, що одного із членів ради (Віктора Яриша) не повідомили про сьогоднішнє засідання належним чином, оскільки в суді не мають інформації щодо його адреси проживання, — сказала в коментарі нашій редакції адвокатка. — Сьогодні суд зобов’язав Кабмін опублікувати в офіційних джерелах, зокрема в “Урядовому кур’єрі”, інформацію щодо цієї справи і, власне, апеляційну скаргу, щоб особа була належним чином поінформована. Це такий процесуальний момент, тому можна сказати, що засідання відклали з процесуальних підстав».

На наше питання, чи бачить вона причини розглядати перенесення запланованого на сьогодні розгляду апеляції як спробу пригальмувати процес набуття чинності рішення суду у справі «НСКУ проти Кабміну», Надія Денисюк заперечила.

«Наша сторона, тобто сторона НСКУ, і сторона відповідача (Кабмін) були не проти продовжити сьогодні засідання без повідомлення цих осіб, це (перенесення дати судового засідання. — “ДМ”) була ініціатива суду», — наголосила адвокатка.

Рада з державної підтримки кінематографії (РДПК) — державний орган виконавчої гілки влади України, створений у 2018 році. Серед ключових повноважень РДПК — право кінцевого затвердження переліку фільмів, яким надається державне фінансування за результатами пітчингів Мінкульту/Держкіно/УКФ. Також РДПК має право рішення щодо того, чи є фільм українським національним фільмом. Головою РДПК у квітні 2021 року став продюсер Артем Колюбаєв.

31 березня 2021-го Кабмін затвердив оновлений склад Ради з державної підтримки кінематографії. До неї ввійшли: 

Як раніше писав «Детектор медіа», 2 листопада 2023 року Київський окружний адміністративний суд розглянув по суті справу щодо оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії і в результаті задовольнив усі вимоги Національної спілки кінематографістів (НСКУ).

Нагадаємо, у травні 2023 року стало відомо, що Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабінету Міністрів, оскаржуючи рішення Державного агентства України з питань кіно подовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Предметом позову стала постанова Кабміну №203 від 07.03.2023, яку ухвалили внаслідок звернення Держкіно щодо неспроможності провести конкурс для оновлення складу Ради з державної підтримки кінематографії через воєнний стан. Звернення підписала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук. За словами юристів Axon Partners, вона не має відповідних повноважень. Юристи також зауважували, що постанова №203 суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» і що ні звернення, ані постанова не містять обґрунтувань, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

7 березня Кабінет Міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії. Реагуючи на це, 10 березня Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловила свою незгоду з рішенням Кабміну. Проти подовження повноважень Ради з держпідтримки кінематографії виступили також Національна спілка кінематографістів України та Українська гільдія режисерів.

13 червня в Київському окружному адмінсуді відбулось перше підготовче судове засідання в цій справі.

Читайте також:

Фото: Axon Partners / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY