detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
29.01.2024 17:40
Євросоюз запровадив санкції проти чотирьох росіян, причетних до цензури та переслідування журналіста та політика Кара-Мурзи
Євросоюз запровадив санкції проти чотирьох росіян, причетних до цензури та переслідування журналіста та політика Кара-Мурзи
До санкційного списку ввійшла, зокрема, учасниця Громадської палати Росії, очільниця так званої «Ліги безпечного інтернету» Катерина Мізуліна, яка особисто ініціює доноси на авторів інтернет-контенту, яких вважає недостатньо відданими офіційній політиці Кремля.

Євросоюз додав до санкційного переліку осіб, причетних до цензури та переслідування журналіста й політика Володимира Кара-Мурзи. До списку ввійшли суддя Басманного районного суду Москви Катерина Левашова, прокурор Олег Алипов і суддя Московського міського суду Людмила Смолкіна, а також учасниця Громадської палати Росії Катерина Мізуліна і так звана «Ліга безпечного інтернету», яку вона очолює.

Санкції передбачають заморожування активів та заборону на в’їзд до ЄС. Про це йдеться на сайті Ради ЄС, передає «Радіо Свобода».

Як зазначили в рішенні, Мізуліна та її організація займаються цензурою, порушують свободу слова та самовираження. Очільниця російської «Ліги безпечного інтернету» також особисто ініціює доноси на авторів інтернет-контенту, яких вважає недостатньо відданими офіційній політиці Кремля.

З ініціативи наближеної до російської влади організації з російського сегменту інтернету регулярно видаляють контент, який там вважають недостатньо «патріотичним» або таким, що не відповідає «традиційним цінностям».

Читайте також:

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили в державній зраді.

17 квітня 2023 року Московський міський суд засудив журналіста до 25 років колонії. Окрім цього, за вироком суду, впродовж семи років після виходу з колонії Кара-Мурзі не можна буде займатися журналістською діяльністю.

У вересні опозиціонера і журналіста Кара-Мурзу етапували до СІЗО-1 міста Омська, не чекаючи касації. 

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною — у 2015-му та 2017 роках.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім у Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY