detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
19.10.2023 16:51
Сьогодні в український прокат вийшов документальний фільм Тараса Томенка «Терикони» про дітей Донбасу
Сьогодні в український прокат вийшов документальний фільм Тараса Томенка «Терикони» про дітей Донбасу
Стрічка стала лауреатом багатьох міжнародних кінофестивалів і ввійшла до шортлісту претендентів від України на цьогорічну премію «Оскар».

Сьогодні, 19 жовтня, в український прокат вийшла документальна картина режисера Тараса Томенка «Терикони». Про це команда фільму повідомила «Детектор медіа» пресрелізом.

«На початку війни, що йде вже 9 років, ракета, випущена російськими військами у новорічну ніч, назавжди змінила життя 15-річної Насті і її брата, вбивши батька та зруйнувавши будинок. Уже п’ять років вони живуть в шахтарському місті Торецьку на лінії розмежування за 500 метрів від фронту. Дівчина зрідка ходить у напівзруйновану школу, слухає музику та збирає металобрухт з родичами, щоб вижити. Її молодший брат, який народився вже після початку війни, і не знає, що таке мирне життя, збирається до першого класу. Він любить залазити на купу кісток, щоб спостерігати захід сонця, поки вітчим копає могили, щоб заробити грошей на новий костюм і рюкзак для хлопця. Звучить, як футуристична вигадка, але на превеликий жаль, це сувора реальність, у якій досі живуть десятки тисяч українських дітей», — йдеться в анотації до офіційного трейлеру стрічки.

Над виробництвом фільму працювали компанії SVOEkino та Insightmedia Producer Center за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Картина «Терикони» ввійшла до шортлісту претендентів від України на цьогорічну премію «Оскар» і має успішну фестивальну історію. Зокрема, вона брала участь у Берлінале-2022, де була номінована на Berlinale Documentary Award. Крім цього, торік фільм здобув дві нагороди Міжнародного кінофестивалю GoEast у Вісбадені, Приз журі Спілки кінокритиків України за найкращий фільм на МКФ Східної України Kharkiv MeetDocs, перемогу в номінації «Найкращий український документальний фільм» Одеського МКФ.

Цьогоріч автора стрічки «Терикони» відзначили премією українського театру та кіно «Чорний лотос» у категорії «Режисер кіно».

Кінорежисер, оператор, сценарист Тарас Томенко народився в 1976 році. Закінчив філологічний факультет Київський державний університет ім. Т. Шевченка (1997) та Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (2001). Є автором короткометражних стрічок («Бійня» (1998), «Тир» (2000), «Пересохла земля» (2004)) та повнометражного художнього фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» (2021). Крім того, в його фільмографії є документальні фільми «Ліза» (2006), «Мамочки» (2007) і «Будинок “Слово”» (2017).

У 2018 році Тарас Томенко став членом Української кіноакадемії та Європейської кіноакадемії.

Читайте також:

Фото: стоп-кадр з фільму «Терикони»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY