detector.media
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
06.09.2023 10:00
Новий сезон «Голосу країни»: торг доречний
Новий сезон «Голосу країни»: торг доречний
Талант-шоу змінило місце проведення, склад тренерів, правила — та зіпсувало настрій.

У неділю, 3 вересня, на каналі «1+1 Україна» відбулася прем’єра нового, тринадцятого сезону вокального шоу «Голос країни». Це перший сезон проєкту, що був повністю зроблений під час великої війни. В попередньому сезоні, що стартував у січні 2022 році,  «воєнним» був лише фінал — його провели в київському метро на станції «Майдан Незалежності» минулої осені. Цього разу проблему безпеки команда «Голосу» розв'язала ще радикальніше: шоу було зняте у Варшаві на потужностях Польського суспільного телебачення. Польський мовник узяв на себе фінансування виробництва, що упереджує питання доцільності проведення настільки витратного заходу під час війни.

Detector Media · Новий сезон «Голосу країни»: торг доречний

«Ми дякуємо Польщі за те, що вона продовжує залишатися великим другом нашої країни в різних галузях», — урочисто подякував ведучий Юрій Горбунов на початку.

Окрім міста проведення, в новому сезоні шоу відбулися й інші помітні зміни. По-перше, оновився тренерський склад. З попереднього залишилася лише співачка Надя Дорофеєва, а інші крісла посіли співачка та ведуча цьогорічного «Євробачення» від України Юлія Саніна, співак Артем Пивоваров і музичний продюсер Іван Клименко. Останній до цього часу був людиною зовсім непублічною, тож ведучим та іншим тренерам довелося пояснювати глядачам його вагу у світі української музики.

«Всі артисти знають, хто такий Іван Клименко. Ми всі респектуємо, поважаємо. І я хочу, щоб Україна дізналася теж про таких героїв, які поза кадром працюють», — сказала Саніна. Втім, до багатьох глядачів пояснення не дійшли. Питання «Хто це?» стосовно Клименка стало найпопулярнішим коментарем у соцмережах. 

По-друге, змінилася кількість сліпих прослуховувань — у цьому сезоні їх усього чотири замість шести — та кількість учасників команд: кожному тренеру потрібно набрати 10 підлеглих замість 16 в минулому. Загалом у сліпих прослуховуваннях узяли участь 60 співаків, співачок і музичних гуртів — на відміну, наприклад, від 150 учасників сліпих прослуховувань 12-го сезону. Тож передбачувано рівень конкурсантів 13-го сезону був помітно вищим, бо всі аматори відсіялися на етапі кастингу.

По-третє, зникли тренери «Другого шансу». П’яте червоне крісло, яке торік посідали співачка Олександра Заріцька та підприємець і меценат Андрій Мацола, раптово з’явилося у 12-му сезоні. Навіть перемогу дістала саме учасниця команди «Другого шансу» Марія Квітка. Але оскільки «Голос-13» має назву «Європейський сезон», а за форматом нідерландського The Voice жодного другого шансу не передбачається, з новаторством, напевно, довелося попрощатися.

Узагалі з європейським позиціюванням сезону особисто у мене виникли деякі ідеологічні суперечності.

«Голос України звучить у Європі. І зараз ми хочемо гучно заявити, що ми завжди були і є європейцями», — взяла слово ведуча «Голосу» Катерина Осадча та зіпсувала мені настрій, бо сьогодні нагадувати світові, що ми європейці — це як повторювати після кожного російського обстрілу, що «навкруги немає жодного військового об’єкту». На початку великої війни якось працювало, а зараз — моветон. Росія взагалі не має нікуди стріляти — ані в цивільних, ані у військових, ані просто в українське повітря. А ми вже не маємо «гучно заявляти», що є європейцями. Україна рік як кандидат на членство в Євросоюзі, тобто офіційно визнана частина європейської цивілізації. Час уже позбутися комплексу меншовартості.

Ще одним неприємним сюрпризом стала реклама: товари спонсорів проєкту рекламували конкурсанти під час розповіді про себе. Все б нічого, але коли на тлі згадок про жахи Маріуполя показують героїню, яка тримає в руках ліки проти болю в горлі, хочеться зробити щось недобре. Ну хоча б ніколи не купувати ці пігулки (мої вітання авторам ідеї).

У всьому іншому перший випуск залишив відчуття дуже добре зрежисованого та регламентованого шоу. Тренери були обережні в словах і стримані в оцінках. Чи не єдине поле для імпровізації залишилося під час конкурентної боротьби за учасників.

Чи то через меншу кількість конкурсантів, чи з якихось інших причин, але в цьому сезоні «торги» досягли небачених висот. Тренери, які розвертали крісла одночасно, рекламували себе учасникам так, наче від цього залежала їхня зарплатня.

«Таких як ти не існує. Ти показуєш фольклор по-новому. Це те, що зараз Україні дуже потрібно. Я впевнений, що якщо ти підеш до мене, ми покажемо всій Україні, наскільки ти крута. Я впевнений, що зможу розкрити це», — звернувся Іван Клименко до 21-річної Анастасії Чабан із Чернівецької області.

«Проти цього не попреш, Ваня! Але я все ж спробую. Тому що у мене теж фольклорне минуле, я знаю, з чого ви складаєтеся, знаю ваше ДНК. Тому я вас запрошую до себе в команду також», — продовжила конкурентну боротьбу Юлія Саніна.

«Ну, я так скажу: я буду змагатися. Ти дуже незвичайна. Те, як ти себе поводила, наче есенція. А що відбувається з есенцією при додаванні води? Я скажу тобі: вона починає розкриватися ще більше! А так як я управляю стихіями, різноманітними жанрами, я можу запропонувати тобі будь-що з того, що ти схочеш. Запрошую до себе», — пообіцяв Артем Пивоваров трохи наляканій його експресією дівчині.

«Хочу зробити комплімент цьому тренерському складу. Так ніхто — жоден сезон — себе не продавав. Це викликає повагу, ви дійсно змагаєтеся за учасників», — сказала Надя Дорофеєва і, звісно, також запросила співачку до себе в команду.

 

Анастасія Чабан справді продемонструвала на сцені яскраву суміш самобутнього таланту, нестандартного образу та харизми. Її варто запам’ятати, адже вона стовідсотково потрапить у фаворити сезону та претендуватиме на перемогу. Стася, як назвалася дівчина,  пішла в команду Івана Клименка, з яким, як з’ясувалося, співпрацювала раніше.

Detector Media · «Позивний Надія» — телепроєкт, що робить глядача кращим

Всі інші щасливці, за яких билися зіркові тренери, як під копірку відповідали, що заздалегідь не думали, до кого підуть у разі успіху, а вирішили «обирати серцем».  Статистично найбільше сердець у першому випуску назбирала Юлія Саніна: до її команди пішли аж чотири учасники, тоді як до Пивоварова, наприклад, поки що лише один. Звісно, за три випуски всі наставники будуть мати по повному комплекту гідних учнів: цього року, як я вже згадувала, нездар у шоу просто немає.

 

Війна помітно вплинула також на гендерний склад конкурсантів. Якщо не враховувати учасників двох гуртів, які взяли участь у першому випуску (вони всі давно живуть за кордоном),  серед виконавців жінок було майже вдвічі більше, ніж чоловіків. Напевно, це пов’язано з логістичними складнощами, адже жінкам не потрібен окремий дозвіл на виїзд за кордон. Окрім того, багато хто з учасниць тимчасово живе за кордоном, тож має певні переваги. Серед чотирьох чоловіків, які виступали соло, один був військовослужбовцем, а інший працює в ДТЕК. Обидва хлопці зі знаковими для сучасної України професіями вдало пройшли сліпі прослуховування. За дивним збігом обставин, ДТЕК указаний у титрах як спонсор показу. Про ЗСУ не уточнювалося, але всі ми знаємо, що українські військові є спонсорами усього мирного життя в України. Без жодних жартів.

Фото: скриншоти відео та пресслужба каналу "1+1"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY