detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
12.05.2023 14:31
3–7 червня — події правозахисної програми RIGHTS NOW! у межах 20-го Docudays UA
3–7 червня — події правозахисної програми RIGHTS NOW! у межах 20-го Docudays UA
Усі події програми відбудуться в кінотеатрі «Жовтень» з перекладом жестовою мовою. Вхід вільний.

З 3 по 7 червня у межах 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться низка подій правозахисної програми RIGHTS NOW!. 

За концепцією цьогорічного фестивалю події програми RIGHTS NOW! об'єднує образ майбутнього, частиною якого є відновлення після перемоги України у війні з Росією.

Як повідомляють організатори, правозахисна програма RIGHTS NOW! передбачає щоденні розмови у форматі «Кава з правозахисника(ця)ми» (об 11:00). О 16:00 на подіях «Архіву війни» йтиметься про те, як Україна обстоює свої інтереси на міжнародній арені та як довести звинувачення країни-агресора в численних злочинах до вироку. Втілення плану відновлення та розвитку країни, закладеного в Декларації Лугано, а також те, що допомагає переживати війну, і якими ми будемо після неї, обговорюватимуть на подіях RIGHTS NOW! о 18:30. 

Декларація Лугано була схвалена за результатами Міжнародної конференції з відновлення України, яка проходила у Швейцарії 4–5 липня 2022 року. План відновлення й розвитку України підтримали представники/ці понад 40 країн світу і близько 20 міжнародних організацій. Декларація містить ключові принципи, які визначають критерії та методи відновлення.

3 червня події RIGHTS NOW! розпочнуться з розмови «Відновлення після поранень: як військові долають бюрократію» за участі представників ГО «Принцип». Тема розмови — що допоможе мінімізувати бюрократичні процедури, покращити взаємодію з державою, щоб наші бійці та бійчині відчували свою цінність. 

4 червня запланована дискусія про допомогу дітям у подоланні стресу від війни — у межах події «Травми війни: як Хібукі-терапія допомагає дітям».  

5 червня організатори запрошують взяти участь у розмові «Психологічний самозахист: чому важливо жартувати про війну».

7 червня RIGHTS NOW! завершить подія «Відбудова України: як зробити громади комфортними для всіх».

Усі події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться в кінотеатрі «Жовтень» у залі «Солодке життя» з перекладом жестовою мовою. Вхід вільний. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Docudays UA оголосив набір волонтерів, який триватиме до 21 травня.

Docudays UA-2023 оголосив склад журі міжнародного конкурсу документальних стрічок DOCU/СВІТ, конкурсних програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також журі, яке визначить фільм, що отримає Спеціальний приз RIGHTS NOW!.

В основі візуального рішення цьогорічного фестивалю — мінімалістичний дизайн. Docudays UA-2023 буде присвячений дослідженню образу майбутнього.

До конкурсної програми DOCU/Україна цього року ввійшли п'ять фільмів.

У конкурсній програмі DOCU/КОРОТКО братимуть участь 10 фільмів з України та інших європейських країн.

Журналісти вже можуть подавати заявки на акредитацію.

7 червня о 14:00 відбудеться обговорення «Як фільми наближають перемогу? Досвід Civil Pitch». Документаліст(к)и обговорять, чи працює документальне кіно як інструмент змін — громадської думки, політик, наративів — усередині українського суспільства та у світі.

Попередній, 19-й, Docudays UA відбувся в листопаді 2022 року на Львівщині. Фестиваль розпочався у Львові й побував у 22 областях України та вперше — за кордоном. Загалом він тривав до 30 грудня. 

У березні 2022-го команда Docudays UA ініціювала створення об'єднаної бази відео- та аудіосвідчень воєнного часу «Архів війни». Збирають матеріали, які фіксують злочини, скоєні російською армією на території України з 24 лютого 2022 року, і те, як вони вплинули на життя та побут українців. 

Фото: Docudays UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY