detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
10.05.2023 10:40
Фільм «Коли в Бучу прийшла весна» здобув нагороду фестивалю Hot Docs у Торонто
Фільм «Коли в Бучу прийшла весна» здобув нагороду фестивалю Hot Docs у Торонто
Третє місце в загальному голосуванні посів фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

Документальна стрічка «Коли в Бучу прийшла весна», знята українкою Мілою Тешаєвою та німцем Маркусом Ленцем, отримала нагороду на фестивалі Hot Docs у Торонто. Її визнали найкращим документальним фільмом середнього метражу за опитуванням глядацької аудиторії, повідомляється на сайті фестивалю.

Зйомки фільму проводили в Бучі, Ірпені та Бородянці з початку квітня до середини травня 2022 року — в перші тижні після звільнення цих міст від російської окупації.

«Ця стрічка — один з найраніше завершених фільмів про війну Росії в Україні — проливає світло на один аспект воєнних дій, котрий ми нечасто бачимо, а саме наведення ладу та піклування про все, що вдалося зберегти. Прибирання уламків, ідентифікація тіл — ці сцени прості. Проте місцеві також загоюють внутрішні рани: колись щільні родинні зв’язки тепер розірвані. Політики починають говорити про трибунали, а пари готуються до весіль. Ця хроніка раннього періоду війни з повагою й відвертістю свідчить про волю народу, котрий возз’єднується наново, поки проростає трава», — йдеться в описі фільму на сайті фестивалю.

Дебют стрічки відбувся 12 листопада в межах Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі (IDFA).

Крім того, третє місце в загальному голосуванні посів фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Разом із двома колегами по Associated Press: Євгеном Малолєткою та Василісою Степаненко, — 24 лютого 2022 року він вирушив у Маріуполь. Вони приїхали якраз перед тим, як на місто почали падати перші бомби, коли вулиці ще були тихими. 

«Єдині міжнародні репортери в обложеному місті, вони фіксували дії Росії. Сцени фільму приголомшують. Смерті дітей. Руйнування пологового будинку. Рішення додати такий важкий для сприйняття матеріал у стрічку одразу стає зрозумілим, коли картини реальних жахів перемежовуються з уривками російських новин, де заявляють, що всі іноземні репортажі є "повністю постановними" фейками. Цей гнітючий щоденник війни здобув премію глядацьких симпатій на фестивалі Sundance у номінації "Світове документальне кіно" і є обов’язковим до перегляду», — йдеться в описі фільму.

Нагадаємо, у січні фільм «20 днів у Маріуполі» отримав Приз глядачів (Audience Award) на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance. Також стрічка отримала премію Cinema for Peace (Берлін, Німеччина) в категорії «Найкращий документальний фільм». До того ж фільм отримав дві нагороди престижної журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія) в номінаціях «Висвітлення міжнародних новин» і «Ексклюзив року», а персонально Мстислав Чернов — у номінації «Оператор року». У квітні «20 днів у Маріуполі» (разом зі стрічкою «Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука) став одним із переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді.

За свою роботу в Маріуполі Мстислав Чернов, Євген Малолєтка й Василіса Степаненко вже отримали багато міжнародних нагород: премії Лівінгстона, Рорі Пека, Королівського телевізійного товариства, DW «За свободу слова»Bayeux Calvados-Normandyімені Георгія ҐонґадзеKnight International JournalismPress Freedom Awards 2022, нагороду Elijah Parish Lovejoy, — і стали «журналістами року» за версією «Української правди».

У березні 2023 року світлини Євгена Малолєтки з Маріуполя стали найкращими на європейському етапі міжнародної премії World Press Photo. У травні фото з обложеного російськими військами Маріуполя українських журналістів Євгена Малолєтки, Мстислава Чернова та Василіси Степаненко здобули Пулітцерівську премію у двох номінаціях — «За служіння суспільству» та Breaking News Photography.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY