detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
17.04.2023 17:30
У Латвії запровадили санкції проти 10 громадян Росії через вирок журналістові Кара-Мурзі
У Латвії запровадили санкції проти 10 громадян Росії через вирок журналістові Кара-Мурзі
Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс зазначив, що ці особи причетні до сфабрикованої справи проти Володимира Кара-Мурзи, однак поки що не уточнив їхні імена.

Очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс повідомив у твіттері про запровадження санкцій проти 10 росіян у зв'язку з винесенням вироку російському політику, журналісту та критику Путіна Володимиру Кара-Мурзі.

«Я засуджую несправедливий і суворий вирок проти відомого російського опозиційного політика Володимира Кара-Мурзи, винесений сьогодні російським судом.

Я вирішив запровадити заборону на в'їзд для 10 російських громадян, причетних до цієї сфабрикованої справи. Я закликаю ЄС також запровадити санкції», — написав міністр.

I condemn unjust and harsh sentence against prominent Russian opposition politician @vkaramurza handed down by the Russian court today.

I have decided to impose travel ban ob 10 Russian individuals who are complicit in this sham case. I call on EU to impose sanctions as well

— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) April 17, 2023

Наразі Едгарс Рінкевичс не уточнює імена цих осіб.

У понеділок, 17 квітня, Московський міський суд засудив до 25 років колонії російського опозиційного політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу. Його звинуватили в поширенні «фейків» про російську армію, участі у «небажаній організації» та державній зраді. Окрім цього, за вироком суду, впродовж семи років після виходу з колонії Кара-Мурзі не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Підтримати журналіста прийшли представник посольства США у Москві Девід Бернстін, дипломати різних країн та голова міжнародного «Меморіалу» Ян Рачинський. 

Нагадаємо, у березні Міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав Володимира Кара-Мурзи. Санкції запровадили, зокрема, проти слідчого з особливо важливих справ СК РФ Андрія Задачіна, судді Басманного суду Олени Ленської та учасника низки судових процесів у статусі свідка обвинувачення Данила Міхеєва. Окрім цього, під санкції потрапили суддя Хамовницького районного суду, яка ухвалила заарештувати Кара-Мурзу, Діана Міщенко, суддя Мосміськсуду, який відхилив апеляцію на ухвалу Міщенка, Ілля Козлов, а також Олег Свириденко  заступник міністра юстиції Росії.

Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

Прокуратура Росії вимагала для Кара-Мурзи 25 років ув’язнення. У березні йому продовжили арешт до 27 серпня.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: Pexels

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY