detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
14.04.2023 12:14
Ткаченко: Учасники телемарафону поки не отримували гроші з держбюджету. Існують на кошти власників
Ткаченко: Учасники телемарафону поки не отримували гроші з держбюджету. Існують на кошти власників
За словами міністра, «певні кошти» з держбюджету отримували лише творці російськомовного каналу «FreeДом».

Телемарафон «Єдині новини» протягом цілого року працював фактично без державних коштів, коштом власників телеканалів. «Певні кошти» з держбюджету отримували лише ті, хто працював на російськомовному каналі Freedom. Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив в інтерв'ю LIGA.net.

На твердження журналіста, що телемарафон фактично забезпечують платники податків Ткаченко зауважив, що «до останнього часу ні». За його словами, це робили власники каналів.

Міністр уточнив, що гроші, які виділялись з держбюджету «поки до каналів не дійшли». А інформацію про те, що якісь суми виділялись, назвав такою, що має ознаки політичної джинси та не відповідає фактам.

На уточнювальне запитання, що всі канали, які беруть участь в телемарафоні, не отримали жодної копійки з держбюджету, Ткаченко відповів стверджувально. І додав: «Крім тих, які брали участь у створенні каналу FreeДом».

Раніше проєкт Dozorro Transparency International Ukraine порахував, скільки державних коштів витратили на виробництво різних частин телемарафонів «Єдині новини» та «FreeДом», а також деяких програм для державного каналу «Дом» у 2022 році та що вже закупили на 2023-й.

Загалом, за даними аналітиків, на виробництво телепродукту за 2022 рік держава витратила майже 400 мільйонів гривень, а на 2023 рік на виробництво контенту заклали в бюджет ще майже 2 мільярди гривень.

Найбільше держкоштів виділили компанії «Кінокіт» на телепродукт для каналу «Рада» — 292 мільйони гривень. «1+1» та «СЛМ» виробили новин для марафону на 74 млн грн кожна. Майже стільки ж коштували сумарно два розважальні шоу для каналу «Дом». 

Раніше Олександр Ткаченко казав, що частка телемарафону «Єдині новини» тримається на рівні 13-15% переглядів, оскільки в цілому перегляд телебачення падає. Однак за соціологічними опитуваннями, які проводить НСТУ, рівень довіри до марафону серед глядачів «не просто не падає, а досить високий».

Він також повідомляв, що канали, які працюють в єдиному телемарафоні, найближчим часом отримають підтримку від держави.

Нагадаємо, телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» і «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна». 

У січні тодішній заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що поки триває війна, телеканали не будуть скасовувати своєї участі у створенні спільного загальнонаціонального марафону.

За даними дослідження USAID-Internews, станом на листопад 2022-го телемарафон «Єдині новини» дивились 32% українців, і майже всі вони довіряли інформації телемарафону.

Про нинішний стан та проблеми марафону читайте в матеріалі Отара Довженка: Диво, що затягнулося. Телемарафон «Єдині новини» у 2022 році

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY