detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
20.02.2023 15:09
Bihus.Info розповіли, що не так із журналістами каналу «Дождь»
Bihus.Info розповіли, що не так із журналістами каналу «Дождь»
«Можна вивезти журналістів із Росії, але імперскість вивести з них, мабуть, неможливо», — вважають журналісти Bihus.Info.

Команда журналістів-розслідувачів Bihus.Info опублікувала на своєму ютуб-каналі відео «Що не так з “Дождем”: кримське питання, допомога окупантам і «хоробрий путін”». Українські журналісти коротко нагадують про історію становлення телеканалу, що позиціонує себе як ліберальний та опозиційний до Кремля, а також про те, з яких причин він заборонений в Україні.

Нагадаємо, у 2017 році Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила «Дождь» з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії. 

«Можна вивезти журналістів з Росії, але імперскість вивести з них, мабуть, неможливо», — вважають розслідувачі Bihus.Info і обґрунтовують цю свою думку.

Так, у відео Bihus.Info згадується, як влітку 2022 року, коли команда «Дождя» вже виїхала з Росії та почала працювати з Латвії, канал розповідав про святкування на окупованих росіянами територіях України Дня російського прапора.

У своєму матеріалі «Дождь» подав нарізку кадрів з пропагандистських російських ресурсів без жодного засудження чи критики: «Просто констатуючи факт, як же весело співають і махають триколорами на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей», — зауважують українські журналісти. Свій матеріал канал завершив фрагментом виступу президента Росії Путіна, який привітав росіян із Днем прапора.

«Що хотіли сказати журналісти, показуючи цей матеріал? Як все весело і класно в окупованих містах, куди приходить Росія? Це точно російські опозиціонери, які засуджують війну й анексію територій іншої суверенної держави? Це точно ті, кого дехто в Україні вважає “хорошими росіянами”?», — ставлять питання у Bihus.Info.

Окрему увагу Bihus.Info приділяє журналістам і ведучим каналу, аналізуючи їхні заяви в ефірі та дописи у соцмережах. Тут згадується, серед інших, Олексій Коростельов, який у прямому етері висловив сподівання, що редакції «Дождя» вдалось допомогти багатьом російським військовим на фронті, зокрема в оснащенні та елементарних зручностях. Після цього казусу він був звільнений.

Головний редактор «Дождя» Тихон Дзядко 28 квітня 2014 року написав у своєму твіттер-акаунті: «Крим, ласкаво просимо до Росії!». У 2022 році, коли Дзядка у Росії оголосили «іноагентом», він заявив, що його твіт про Крим був проявом сарказму.

Вже працюючи з Латвії, в одному з випусків Дзядко дав слово російському десантнику, який воював в Україні. Той каже, що вважав, що буде стежити за проведенням референдуму «у ЛНР/ДНР». Коли ж чоловік опинився в Україні, то виявив, що йдеться про участь у повномасштабній війні. «Мені важко критикувати російську армію, бо я все одно залишаюсь патріотом своєї країни», — каже співрозмовник Дзядка. Журналіст не піддає критиці таку позицію російського військового.

Також у матеріалі Bihus.Info йдеться про ведучого «Дождя» Дениса Катаєва, який у 2020 році опублікував фото, на якому він обіймає російського пропагандиста Антона Красовського.

Нагадаємо, у червні слідчі Служби безпеки України повідомили Красовському про підозру за заклики до геноциду та оголошували про заочний суд. Його також внесли до санкційного списку ЄС. 

Ще в січні 2022 року пропагандист Красовський погрожував спалити українців на Хрещатику.

У жовтні під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком він закликав вбивати українських дітей. Шевченківський районний суд Києва 13 лютого заочно засудив до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Красовського.

Читайте також:

Фото із Красовським також раніше публікувала й засновниця «Дождя» та генеральна директорка каналу Наталя Синдєєва.

А продюсерка мовника Дар’я Шуклєцова, яка разом з колегами перебралася до Амстердама після того, як «Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії, у своїх соцмережах часто побивається, як сильно хоче повернутися до Москви. А також зізнається, що й перебуваючи на території ЄС, продовжує працювати на російський канал про моду.

«Чесно кажучи, зовсім не схоже, що дівчина тікала від незгоди з війною і зі злочинним російським режимом, який збирається її ув’язнити», — вважають у Bihus.Info.

Фото: «Дождь» / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY