detector.media
07.10.2021 09:13
Комітет з питань свободи слова засудив напад на «Схеми» та заслухав представників поліції
Комітет з питань свободи слова засудив напад на «Схеми» та заслухав представників поліції
Правоохоронці розповіли, що банк надав відео з камер спостереження не в повному обсязі.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова 6 жовтня провів засідання, на якому розглядав інцидент між керівництвом «Укрексімбанку» та журналістами програми «Схеми».

На засіданні був присутній адвокат «Схем» Анатолій Попов, начальник управління дізнання Національної поліції України Олександр Ковтун та т.в.о. начальника управління дізнання Голосіївського управління поліції Сергій Чорноморець. Також на телефонному зв’язку був член Наглядової ради «Укрексімбанку» Юрій Терентьєв.

Олександр Ковтун розповів, що слідчі дії з постраждалим оператором Олександром Мазуром вже проведені, при цьому попросив адвоката сприяти тому, щоб на допит з'явився журналіст Кирило Овсяний.

Сергій Чорноморець зазначив, що банк надав на запит поліції неповне відео з камер спостереження: на ньому зафіксовано лише вхід та вихід журналістів із будівлі, а відео з приймальні немає. Посадовим особам банку направили повістки про виклик на п'ятницю, 8 жовтня.

За словами Чорноморця, слідство опрацювало матеріали з відкритих джерел, а для повноти кваліфікації справи треба провести певні експертизи. Зокрема, від них залежить, чи будуть відкриті провадження за ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) та ст. 347 (умисне знищення або пошкодження майна). Водночас ці експертизи не можна провести, як сказав Сергій Чорноморець, без отримання оригіналів, на які було записано відео та аудіо.

На запитання членів комітету, чи не зобов'язаний «Укрексімбанк», як державний банк, надавати поліції все необхідне для розслідування відео, Сергій Чорноморець сказав, що «бувають різні ситуації, буває, не працюють камери в приймальні, все це зараз з'ясовують».

Комітет з питань свободи слова вирішив, що звернеться до керівництва «Укрексімбанку» щодо відсторонення від посади керівника служби внутрішньої безпеки банку та прессекретаря на час розслідування. Також комітет проситиме міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та генпрокурорку Ірину Венедіктову взяти цю справу на особистий контроль. Відповідні документи мають підготувати до 11-ї ранку 7 жовтня.

Нагадаємо, що 4 жовтня знімальна група програми «Схеми» – журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур – записували інтерв'ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером в його кабінеті у центральному відділенні банку.

Після одного з питань Мецгер висловив невдоволення та припинив інтерв'ю. Він також наказав співробітникам банку забрати в знімальної групи техніку та стерти матеріали. При цьому до оператора застосували силу. Журналістів близько години не випускали з приміщення, а потім віддали техніку без відео.

«Схеми» звернулись до поліції та оприлюднили аудіозапис, який вдалося зробити, а потім відновили та опублікували відеозапис конфлікту до моменту, коли працівники банку вимкнули камери.

Поліція відкрила провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Коментуючи цю ситуацію, «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Міністр фінансів Сергій Марченко засудив дії керівництва державного банку та назвав конфлікти з журналістами неприпустимими. 

Із заявами на підтримку журналістів виступили Посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Наглядова рада «Укрексімбанку» розпочала перевірку інциденту з журналістами «Схем».

В Офісі президента виступили за відсторонення Мецгера від посади на час перевірки та розслідування. Невдовзі після цього він повідомив, що написав заяву про тимчасове усунення від посади.

6 жовтня о 13:00 мала відбутись пресконференція тимчасово відстороненого від посади голови правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, на яку зранку журналістів запросила пресслужба фінустановиКоли журналісти вже зібрались, стало відомо, що пресконференцію скасували, а Мецгер вибачився у «дистанційному форматі».

Правоохоронці прийшли до банку, щоб вручити фігурантам підозри, але протягом кількох годин не змогли їх знайти. Директор департаменту інформаційної політики цього ж банку Володимир Пікалов, який брав участь у перешкоджанні журналістам, начебто написав заяву про звільнення.

Фото: скріншот з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY