detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
20.07.2021 11:57
Мінкульт попросив Фонд держмайна зупинити накази щодо приватизації будівель Довженко-центру
Мінкульт попросив Фонд держмайна зупинити накази щодо приватизації будівель Довженко-центру
Зупинити їх дію просять до розгляду цього питання на засіданні комісії відомства.

Міністерство культури та інформаційної політики України 20 липня повідомило «Детектору медіа», що 6 липня попросило регіональне відділення Фонду державного майна України в Києві зупинити дію наказів щодо включення до переліку об’єктів малої приватизації двох корпусів Національного центру Олександра Довженка.

«МКІП листом від 06.07.2021 No 735/20.7 звернувся до Регіонального відділення Фонду Державного майна України по місту Києву з метою належного зупинення дії наказів від 01 червня 2021 р. No 1333, 1334 щодо включення майна до переліку об’єктів малої приватизації, балансоутримувачем яких є державне підприємство "Національний Центр Олександра Довженка" (м. Київ, вул. Васильківська буд. 1), до розгляду цього питання під час засідання комісії МКІП», – повідомили в МКІП у відповідь на запит від 24 червня.

Як писав ДМ, 24 червня 2021 року Національний центр Олександра Довженка заявив, що Фонд держмайна України наказом від 1 червня виставив два з чотирьох його корпусів на приватизацію. Довженко-центр повідомив, що звертався до Мінкульту, Фонду державного майна України, Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням скасувати накази щодо приватизації. Якщо рішення про приватизацію все ж ухвалять, Довженко-центр проситиме МКІП забезпечити фінансову компенсацію втраченого доходу, а саме: 15 мільйонів гривень.

Нагадаємо, 28 травня 2020 року Довженко-Центр оголосив про свою платонеспроможність через те, що Міністерством фінансів не було підписано бюджетну програму «Державна підтримка кінематографії». Працівникам інституції не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2020 року, також немає змоги забезпечувати охорону та необхідні кліматичні умови фільмофонду. Того ж дня Іван Козленко повідомив, що йде з посади директора Довженко-Центру. Тоді ж в Довженко-Центрі також пройшли обшуки, серед причин слідчих дій називали проблеми з фінансуванням центру. 

У липні 2020 року Мінфін підписав паспорт бюджетної програми на відновлення фінансування Довженко-центру.

15 березня 2021 року колектив Довженко-Центру надіслав листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю, міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку через можливе переведення установи в управління Держкіно. В установі вважають, що переведення Центру в сферу управління Держкіно є вкрай негативним.

15 квітня 2021 року конкурсна комісія обрала головою Довженко-центру Олену Гончарук, раніше вона працювала директоркою Музею кіно в Національному центрі Олександра Довженка. Гончарук була тією кандидаткою, яку висував колектив Центру. Попри це, наступного дня стало відомо, що міністр культури Олександр Ткаченко просить скасувати обрання Гончарук директоркою Довженко-Центру і провести повторне голосування з визначення переможця конкурсу. 16 квітня 2021 року Іван Козленко склав повноваження генерального директора Національного центру Олександра Довженка.

Довженко-Центр – державний фонд фільмів, в якому зберігається понад 6 000 художніх, документальних і анімаційних українських і зарубіжнихфільмів. У структурі центру є Кіноархів, кінолабораторія, Музей кіно, Фільмофонд і медіатека.

Фото: відкриті джерела 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY