detector.media
07.08.2020 20:59
Консул України очікує від Білорусі офіційного підтвердження затримання журналістів та доступу до них - МЗС
Консул України очікує від Білорусі офіційного підтвердження затримання журналістів та доступу до них - МЗС
Справа перебуває на контролі МЗС та Посольства України в Білорусі.

Консул України очікує від Білорусі офіційного підтвердження затримання журналістів у Мінську та доступу до них. Про це в повідомила в коментарі пресслужба Міністерства закордонних справ України.

«Сьогодні у Мінську було затримано трьох журналістів, з яких двоє є громадянами України. За наявною інформацією, йдеться про Гребенюка Івана та Ромалійську Ірину. Посольство України в Білорусі встановило контакт з представниками місцевих правоохоронних органів. Консул очікує від білоруської сторони на офіційне підтвердження факту затримання та доступу до затриманих громадян для надання первинної консульської допомоги», - йдеться в повідомленні.

Справа перебуває на контролі МЗС та Посольства України в Білорусі.

Нагадаємо, 7 серпня у Мінську затримали трьох журналістів каналу «Настоящее время», серед яких два громадянина України: ведуча програми «Вечір» Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк, який працює на «Настоящее время» у Празі.

За попередньою інформацією, затримання пов'язане зі статусом акредитації журналістів.

У липні 2020 Олександр Лукашенко пригрозив видворити іноземні ЗМІ з країни через «критику та заклики до масових заворушень».

На 9 серпня у Білорусі заплановані президентські вибори. Чинний президент Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

Були затримані понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

14 липня у Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Також затримували журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters, які спостерігали, як прихильники Віктора Бабарика подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом всіх відпустили.

Проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про Світлану Тіхановську відкрили справу про «загрозу національній безпеці країни».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY