detector.media
27.11.2018 19:10
Режисер Аскольд Куров відвідав Сенцова та чотири години говорив з ним про фільм - адвокат
Режисер Аскольд Куров відвідав Сенцова та чотири години говорив з ним про фільм - адвокат
Засуджений у РФ український режисер Олег Сенцов намагається приймати активну участь в екранізації своєї п'єси «Номери».

Про це адвокат Дмитро Дінзе повідомив у Facebook.

«Аскольд [Куров] сьогодні зустрічався з Олегом Сенцовим. Вони проговорили 4 години про фільм», - йдеться в повідомленні.

Про те, що продюсерка Анна Паленчук збирається екранізувати п’єсу «Номери» українського режисера, політв’язня Кремля Олега Сенцова, стало відомо в липні цього року під час Одеського міжнародного кінофестивалю. На пітчингу кінопроектів, що знаходяться на етапі розробки, Анна презентувала майбутню стрічку й оголосила, що її режисером буде сам Сенцов, із яким вона листується весь час із моменту його ув’язнення.

Згодом стало відомо, що співпостановником екранізації виступить український режисер Ахтем Сеітаблаєв і що фільм планують випустити вже весною наступного року.

Екранізація «Номерів» — копродукція України та Польщі. Над нею працюють українська кінокомпанія Анни Паленчук 435 Films і польська компанія Даріуша Яблонського Apple Film Production. Фільм також отримав державну фінансову підтримку, вигравши конкурс кінопроектів патріотичного спрямування від Міністерства культури України. А наразі чекає на підтримку Польського кіноінституту.

Нагадаємо, що Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Аскольд Куров зняв документальну стрічку про Сенцова під назвою «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова». Світова прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY