detector.media
15.08.2018 10:05
Ірина Геращенко звинуватила Кремль у брехні щодо помилування Сенцова
Ірина Геращенко звинуватила Кремль у брехні щодо помилування Сенцова
Задля звільнення ув’язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова не обов’язкове його особисте клопотання про помилування, заявила перша віце-спікерка Верховної Ради.

Про це Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

«Кремль бреше! Н. Савченко не просила про помилування! Цинізм, але про її помилування просили родичі вбитих на Донбасі російських журналістів, абсолютно сторонні їй люди. Й нічого, спрацювало, бо то був кремлівський сценарій. Відсутність особистої чолобитної не завадила Путіну помилувати Надію», - нагадала пані Ірина.

«…Путін знає, що Олег ніколи не напише чолобитну. РФ реалізовує сценарій повільного вбивства Олега… В мами Сенцова в неділю був день народження. Вона чекала найбільшого подарунку - повернення сина. Отримала мерзотного листа з Кремля», - написала вона також, зазначивши, що ані Ахтем Чийгоз, ані Ільмі Умеров не писали ніяких особистих прохань про помилування.

Як повідомляв «Детектор медіа», Управління з забезпечення конституційних прав громадян при Адміністрації президента РФ відповіло на лист матері українського режисера Олега Сенцова та повідомило, що для початку процедури помилування її син має самостійно звернутися до президента Росії Володимира Путіна з відповідним проханням.

Також у відповіді йдеться, що остаточне рішення про помилування ухвалює Президент Росії.

Сестра Сенцова Наталія Каплан вважає, що її брата звільняти не збираються.

Нагадаємо, у вівторок, 14 серпня, на 93-й день голодування, Олега Сенцова у колонії відвідала російська правозахисниця Зоя Свєтова. Вона розповіла, що Олег майже не встає, він називає свій стан «передкритичним».

Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

8 серпня сестра Сенцова Наталя Каплан повідомила, що стан Олега, судячи з його листа, «катастрофічний». За її словами, режисер написав їй, що «кінець близький».

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY