detector.media
26.06.2015 12:35
Український Оскарівський комітет може працювати в новому складі, якщо буде збережено повноваження АПУ – Масліков
Український Оскарівський комітет може працювати в новому складі, якщо буде збережено повноваження АПУ – Масліков

Генеральний директор Асоціації продюсерів України (АПУ) Денис Масліков прокоментував «Детектор медіа» рішення Національної спілки кінематографістів України щодо реформування Українсього Оскарівського комітету.

 

Нагадаємо, НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету у складі 17 осіб і спрямує документи для його затвердження до Американської кіноакадемії.

 

У публікації щодо цих кроків на сайті НСКУ відзначається, що на початку березня АПУ було запропоновано підписати Меморандум про спільну організацію роботи Українського Оскарівського комітету на принципах, розроблених ініціативною групою НСКУ. Планувалося, що Спілка мала відповідати за формування та функціонування Українського Оскарівського комітету, а Асоціація продюсерів України - за його зносини з Американською кіноакадемією. Проте Денис Масліков вийшов з переговорів, і Меморандум підписано не було.

 

За словами пана Маслікова, з переговорної групи він вийшов через те, що один з учасників переговорного процесу, кінорежисер Мирослав Слабошпицький відмовився вибачитися перед членами Оскарівського комітету, АПУ і ним за «лайку, хамство і безпідставні звинувачення». «Я просив вибачитися не публічно, навіть просто через електронну пошту в присутності учасників переговорного процесу», - розповів гендиректор Асоціації продюсерів.

 

За словами Дениса Маслікова, він підтримує оновлення регламенту і складу Оскарівського комітету. «Про необхідність таких реформ в АПУ піднімали питання ще у вересні 2014 року, мали пройти громадські слухання. Однак тоді ми не дійшли згоди щодо напрямку змін і відклали це. Коли ж стало відомо, що НСКУ та ініціативна група створюють свій Оскарівський комітет, ми вирішили відкласти реформу до офіційного рішення Американської кіноакадемії, щоб у кіногромадськості не виникало дилеми, який комітет правильний», - розповів пан Масліков. Він уточнив, що номінально в Українському Оскарівському комітеті діє ще попередній склад (5 членів, що залишилися).

 

«Передавати повноваження АПУ Спілці кінематографістів ми ніколи не збиралися, оскільки звинувачення не стосуються нашої організації.. В Українському Оскарівському комітеті АПУ виконує тільки технічну роботу і жодним чином не могла вплинути на рішення щодо фільму, який мав представляти Україну в конкурсі на здобуття «Оскара». Асоціація ніяк не впливала й на склад комітету, адже виконує лише функції організатора діяльності комітету. А на голосуванні кількісно завжди переважали представники НСКУ», - сказав пан Масліков.

 

Він акцентував, що після прийнятих учасниками кіноіндустрії рішень в Україні остаточне слово за Американською кіноакадемією: «Має відбутися легітимна процедура визначення «прав» на Український Оскарівський комітет».

 

«До оновленого складу Комітету і процедури його обрання у нас немає жодних претензій, - сказав пан Масліков. - У разі, якщо Американська кіноакадемія залишить повноваження АПУ в силі, оновлений склад Комітету ми не змінюватимемо. А от НСКУ тут буде уже зайвою ланкою».

 

Разом із тим він зауважив, що до складу Комітету включено 17 осіб, тоді як Американська кіноакадемія рекомендує від 7 до 12 осіб. «Раніше більше 11 членів Оскарівського комітету (що діє в певній країні. - ТК) затверджено не було. Хоча це не догма», - коментує пан Масліков.

 

Він розповів, що запит АПУ щодо Оскарівського комітету в Американській кіноакадемії вже розглядають. «Я ще на початку березня до Американській кіноакадемії скерував запит щодо того, як нам діяти в цій ситуації. Адже ніхто з нової ініціативної групи так і не звернувся до Академії, - розповів пан Масліков. - Американська кіноакадемія виявилася доволі бюрократичною структурою. До того ж у них відбулася реструктуризація. Раніше там був директор департаменту, тепер лише менеджер лишилася. До початку червня чекав відповіді, Департамент відбору фільмів іноземною мовою має займатися цим питанням. Спочатку вони розглядають загальні питання, потім - проблемні. І до кінця липня мають надати відповідь щодо України».

 

Розгляд подібних конфліктів, коментує пан Масліков, для Американської кіноакадемії - звичайна справа: «Вони виникають майже щороку, оскільки мова йде про 70-80 країн-учасників конкурсу на здобуття "Оскара"».

 

Нагадаємо, на нараді 23 червня 2015 року ініціативу НСКУ з переформатування Українського Оскарівського комітету і формування його нового складу було підтримано Державним агентством України з питань кіно.

 

Принципи формування Українського Оскарівського комітету були розроблені ініціативною групою Спілки у складі Олександра Шпилюка, Дениса Іванова, Мирослава Слабошпицького та Валентина Васяновича і підтримані на засіданні секретаріату правління НСКУ 20 лютого 2015 року.

 

Розробники виходили з того, що оскільки премія Американської кіноакадемії «Оскар» у категорії «Найкращий іншомовний фільм» є престижною міжнародною премією, то право визначати стрічку-номінанта слід делегувати тим вітчизняним кінодіячам, які добре орієнтуються у сучасному світовому кінопроцесі. Саме вони мають обрати з-поміж себе членів Українського Оскарівського комітету, які робитимуть відповідальний вибір.

 

Було прийнято рішення, що НСКУ має перебрати на себе всю роботу з організації та ведення справ Українського Оскарівського комітету, знайшовши з цією метою спільну мову з Асоціацією продюсерів України.

 

З ініціативами НСКУ не погоджувалася Асоціація продюсерів України (АПУ), генеральний директор якої Денис Масліков назвав це «діяльністю за спиною Асоціації продюсерів України». Він наголосив, що «в Американської кіноакадемії до АПУ ніколи не було питань чи претензій з приводу організації комітету або висунення фільмів від України». Також в Асоціації назвали ініціативи НСКУ щодо створення Оскарівського комітету «нав'язаною штучною суперечкою, що шкодить українській кіноіндустрії».

 

Нагадаємо, 9 вересня минулого року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир». Рішення Оскарівського комітету викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я», що здобула кілька престижних міжнародних премій. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Про своє невдоволення рішенням заявила творча група фільму «Плем'я», учасники якої підкреслили, що у процедурі голосування Комітету малі місце грубі порушення. Режисер стрічки «Плем'я» Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook також оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

Після цього скандалу попередній голова Комітету Олег Фіалко склав повноваження і Денис Масліков попросив з усіх робочих питань звертатися до нього.

 

Окрім пана Фіалка про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили також продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

 

Попри гучну критику з боку частини кінематографістів, кіножурналістів і кінокритиків, своє рішення щодо фільму-претендента на здобуття «Оскара» Комітет не змінив.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY