Тетяна Даниленко: «Відколи «5 канал» формально став «рупором Банкової», ми почали ще більше критикувати владу»

Тетяна Даниленко: «Відколи «5 канал» формально став «рупором Банкової», ми почали ще більше критикувати владу»

27 Вересня 2014
11171
27 Вересня 2014
11:49

Тетяна Даниленко: «Відколи «5 канал» формально став «рупором Банкової», ми почали ще більше критикувати владу»

11171
Про свої «Підсумки дня»
Тетяна Даниленко: «Відколи «5 канал» формально став «рупором Банкової», ми почали ще більше критикувати владу»
Тетяна Даниленко: «Відколи «5 канал» формально став «рупором Банкової», ми почали ще більше критикувати владу»

Українська тележурналістка Тетяна Даниленко прийшла працювати на «5 канал» майже одразу після його створення - на початку 2004 року. Спочатку була парламентським кореспондентом, а через два роки стала ведучою: почала з новин, а згодом стала співавтором програми «Час: підсумки тижня». Як ведуча найтривалішого в історії телевізійного ток-шоу (марафон «Українська Незалежність», присвячений двадцятиріччю Незалежності), Тетяна потрапила до Книги рекордів Гіннесса та Книги рекордів України. З минулого року і до сьогодні - веде інформаційно-аналітичну програму «Час: підсумки дня». Чому програма в новому сезоні змінила формат та чи змінилися особливості роботи на традиційно опозиційному «каналі чесних новин» після того, як його власник став Президентом України, «День» розпитав уТетяни Даниленко.

 

- У новому телевізійному сезоні програма «Час: підсумки дня» змінила формат. Відтепер в ефірі з'являється одна ведуча, яка розмовляє з гостями. Чим це зумовлено?

- Зміна формату програми - не стільки режисерський задум, скільки вимога часу. У минулому сезоні у нас було дві пари ведучих - я зі Святославом Цеголком та Вікторія Сюмар з Романом Чайкою. Упродовж бурхливих подій, які відбулися в країні, спочатку Вікторія, а згодом Святослав вибули з журналістики у владу й політику. У професії залишилися ми з Романом. У новому телевізійному сезоні він вийде з власним проектом. Наскільки я розумію, він давно мріяв про власну програму. У проекті «Час: підсумки дня» залишилася я сама. Менеджмент упродовж літа вів переговори з різними ведучими. Судячи з усього, ці переговори не мали успіху. На ринку не так багато ведучих політичних ток-шоу, а ті, що є, не всі мають бездоганну репутацію. Зрештою, моєю напарницею стала Яна Конотоп, для якої ця програма - далеко не перший досвід роботи в ток-шоу. Вона розпочинала ще з проекту Данила Яневського і зараз органічно вписалася у «Підсумки дня».

 

- Але це призводить до додаткового навантаження...

- Формат парного ведення, як на мене, набагато складніший. Коли я йшла в проект минулого року, необхідність роботи в парі менеджмент пояснював тим, що ніхто з нас енергетично не потягне ток-шоу з великою кількістю гостей. Для того щоб пара ведучих виглядала виправданою, ми зі Святославом Цеголком домовилися, що один із нас в ефірі грає проти влади, другий - проти опозиції. Щоб не було підозр у заангажованості, ролями ми щодня мінялися. Не можу сказати, що це було набагато простіше, аніж вести програму самому. До того ж протягом революції та подій, які розпочалися після неї, кожен з нас виріс на ціле життя. І в професіональному сенсі - теж. Тому тепер аргумент про те, що хтось енергетично не потягне вести програму з великою кількістю гостей, - не актуальний.

 

- За останні кілька місяців «5 канал» десятки разів «мінували». Як у колективі реагують на цей терористичний шантаж?

- Цього тижня «5 канал» мінували вдесяте. Так, «мінування» - це дискомфорт, але ж ніхто не обіцяв, що буде легко. Це вже настільки увійшло в нашу реальність, що ніхто не зважає. Хоча легковажити, мабуть, теж не варто. Це та рушниця, яка може рано чи пізно вистрелити.

 

- Власником «5 каналу» залишається Петро Порошенко, хоча медіа-експерти кілька разів закликали його продати канал. Як це сприймається у колективі? Адже дехто закидає, що ви стали провладним каналом.

- Після того як Петро Порошенко став Президентом, він заявив про намір продати свої активи. Усі, крім «5 каналу». «5-й» - це, певною мірою, вже історичне явище, а не просто медіа. Він був символом революції 2004 року, зробив свій внесок у Революцію Гідності. Від себе можу додати, що відколи «5 канал» формально став «рупором Банкової», ми почали ще більше критикувати владу. У моїй програмі критика як влади загалом, так і Президента зокрема - це норма. Ми порушуємо всі питання, які має громадськість до влади. І щодо непрозорого формування виборчого списку, і про відтермінування Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, і про надзвичайно суперечливий закон про особливості місцевого самоврядування в захоплених терористами районах Донбасу. Це може звучати дивно і неправдоподібно, але, гадаю, медіа-експерти підтвердять: «5 канал», який належить Президентові, все одно залишається найбільш вільним. Хоч би які претензії лунали до каналу - у мене їх теж чимало - але я особисто якось не уявляю, щоб колектив був маріонеткою в політичних ігрищах свого власника. Я маю на увазі журналістський колектив. Це - головна причина, чому особисто я залишаюся працювати на «5-му».

 

- Війна на сході країни виявилась екзаменом для всіх, у тому числі журналістів, які у своїй професійній діяльності не завжди адекватно реагували на виклики часу й на перших етапах програвали інформаційну війну. Як сьогодні правильно протидіяти інформаційній агресії?

- По-перше, журналісти не можуть програвати в інформаційній війні. Завдання журналістів - інформувати суспільство. Пропаганда - завдання піарників і влади. Ця влада вже зараз наступає на граблі своїх попередників - вона не усвідомила важливості роз'яснення логіки своїх кроків суспільству. На мою думку, в такі часи, як зараз, Банкова має щодня, а може, й двічі на день виходити з брифінгами та прес-конференціями. Усім відомо, що Президент буквально живе з телефонною слухавкою. Він у цілодобовому контакті з більшістю впливових світових лідерів. А щодо протидії агресору, то лінійні методи, як на мене, тут не спрацюють. Відповідати на дорогу російську пропаганду дешевою українською контрпропагандою - смішно. Хоча б тому, що бюджет пропагандистського ресурсу Russia Today перевищує сукупний бюджет усіх українських каналів разом узятих. Росія роками закачувала в пропаганду мільярди доларів. Ми ніколи не мали безлічі нафтодоларів, щоб теж таким займатися, а якби й мали, то витрачати їх на майданчики для брехні було б хибно. Тому вихід - говорити правду суспільству. Привчати думати й аналізувати. Ми вже зараз саме тим і відрізняємося від російського суспільства, яке перетворило свій зомбоящик на божество.

 

- Чи помітили ви після Майдану зміну сітки мовлення українських каналів?

- Я не дивлюся телевізора як глядач. Він мене цікавить лише з професійного погляду. Але навіть у режимі переклацування каналів можна помітити, що всі російські фільми - нерідко відзняті в Україні - залишилися в ефірі. Безумовно, це від бідності й жадібності медіа-менеджментів. Як же куплене добро можна не показати? А загалом, усі канали стали проєвропейськими. Є специфічне висвітлення війни, наприклад, «Інтером», є певні зауваження щодо багатьох інших, але смислове зрушення відбулося безповоротно. Всі позиціонують себе як українські та проєвропейські.

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото - http://www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11171
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду