Секретарі НСЖУ узгодили стратегічні напрямки роботи Спілки

Секретарі НСЖУ узгодили стратегічні напрямки роботи Спілки

5 Липня 2013
13108
5 Липня 2013
15:26

Секретарі НСЖУ узгодили стратегічні напрямки роботи Спілки

13108
Секретарі НСЖУ узгодили стратегічні напрямки роботи Спілки
Секретарі НСЖУ узгодили стратегічні напрямки роботи Спілки

Якої стратегії має дотримуватися НСЖУ щодо відстоювання своїх позицій, як будуть реалізуватися подальші заходи з підвищення кваліфікації журналістів, творчі та спортивні конкурси, яким чином Спілка може активізувати свою співпрацю з міжнародними організаціями та оптимізувати внутрішню роботу - ці та інші питання обговорювалися 4 липня під час засідання Секретаріату НСЖУ.

 

За словами голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка, одним з важливих питань, над яким вже тривалий час працює організація, є роздержавлення ЗМІ. Було досягнуто чималих зрушень у процесі роботи над законопроектом про роздержавлення, але його ухвалення нині гальмується. На переконання Олега Ігоровича, причиною цього є воля окремих політиків, які переймаються підготовкою до наступних виборів.

 

- На мій погляд, є готовність Президента і його апарату, є воля Кабінету Міністрів. Але як тільки це питання виноситься на розгляд Кабміну, воно тут же знімається з технічних причин. Маємо досить скептичне ставлення до того, чи вдасться подолати цю тенденцію, тому хочемо знову звертатися до єврокомісарів, аби дати імпульс нашій владі, що це питання таки потрібно вирішувати, - сказав голова НСЖУ. - Найгірше те, що продовжує іти тиха приватизація газет. В редакцій забирають майно, без відома трудових колективів змінюються статути. На кожному засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів розглядається подібна тематика. І якщо далі не буде руху щодо прийняття закону, то «роздержавлення» так без нього й відбудеться.

 

Нині також гальмується на рівні Міністерства фінансів ще одне актуальне питання - визнання журналістики творчою професією. Якщо на рівні Міністерства освіти ця ініціатива НСЖУ вже здобула підтримку, то Мінфін не готовий її надати.

 

За словами голови НСЖУ, потребує вирішення питання подальшої стратегії дій Спілки у стосунках із владою. З одного боку, є думка, що свою позицію слід формувати досить жорстко, частіше виступати з критикою. З іншого в певних питаннях НСЖУ вдалося досягти конструктиву. Це, зокрема, нещодавнє укладення меморандуму про співпрацю з Держфінінспекцією, відповідно до якого Спілка буде поінформована про всі перевірки, що планується проводити у редакціях.

 

- Також дуже впливовий механізм роботи з владою маємо завдяки Міжвідомчій робочій групі у рамках «Відкритої розмови». Тут знаходимо розуміння практично в усіх позиціях, - прокоментував голова НСЖУ.

 

Під час обговорення цього питання голова Дніпропетровської обласної організації НСЖУ Олексій Ковальчук також звернув увагу на те, що серед державних структур, з якими у ЗМІ складаються непрості стосунки, перебуває і Держказначейство.

 

- Нещодавно у нашій області не вийшли друком 30 відсотків газет. Гроші лежать на рахунках казначейства, а редакції не можуть їх виплатити, - зазначив він.

 

Голова Спілки Олег Наливайко також зосередив увагу на пріоритетах роботи організації. Серед ключових - робота з молоддю, підтримка ветеранів та захист прав журналістів.

 

Під час Секретаріату також було прийнято рішення створити групу, яка візьме участь у робочій нараді з нещодавно призначеним новим керівником «Укрпошти». Її заплановано провести до 1 серпня. У звільненні попереднього директора «Укрпошти» Оксани Плотнікової Спілка також відіграла роль, заявивши про зловживання держпідприємством своїм монопольним становищем. Нагадаємо, «Укрпошта» оголосила про премії листоношам за передплачені примірники газети «Взгляд».

 

Крім цього, Олег Ігорович звернув увагу на майбутніх заходах, до яких Спілка повинна активно готуватися. Це, зокрема, відзначення в наступному році 55-річчя НСЖУ, проведення 23-24 листопада у Києві конференції Європейської федерації журналістів. Було прийнято рішення утворити оргкомітети з підготовки до цих заходів.

 

Крім цього, нині Спілка працює над проведенням творчих конкурсів - українсько-польського конкурсу журналістської майстерності і другим конкурсом на здобуття Національної премії за захист свободи слова імені І. Лубченка.

 

Досить значний успіх має і робота над серією книг «Золоті імена української журналістики». Книжка про Ігоря Лубченка «Адвокат журналістики» отримала багато схвальних відгуків.

 

Як поінформували секретарі НСЖУ Михайло Сорока та Віктор Шпак, нині вже практично готова наступна книжка серії - про відомого українського журналіста, публіциста, декана факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Володимира Йосиповича Здоровегу. Її, нагдаємо, буде профінансовано за державною програмою «Українська книга» на 2013 рік. У роботі ще два рукописи, присвячені також засновникам сучасної української школи журналістики Анатолію Москаленку, Дмитру Прилюку.

 

Ще одним стратегічним напрямком роботи Спілки залишається підвищення кваліфікації журналістів. Зокрема, зараз успішно реалізується Школа медичної журналістики. У процесі переговорів - початок подібних спеціалізованих навчань для журналістів, що працюють із фінансовою та юридичною тематикою.

 

Чималі плани у НСЖУ і на оновлений конференц-зал у приміщенні Спілки. Тут, зокрема, спільно з одним з національних телеканалів будуть проводитися прямі трансляції заходів, і в подальшому буде можливість розпочати роботу у форматі рекламного агентства, знаходячи можливості для залучення коштів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду